У Ніжині активізувались «квартирні» крадії! Поради правоохоронців щодо збереження майна

 

 

 

 

Ніжин – місто маленьке й тому будь-які негаразди у містян розповсюджуються «сарафанним радіо» зі швидкістю світла. Наразі причиною для занепокоєння ніжинців стали квартирні крадіжки, що почастішали в місті за останній місяць.

Журналістам «Нежатин» стало відомо з власних джерел про останній випадок, що стався по вулиці Незалежності, 23. За отриманою інформацією  в квартиру на четвертому поверсі проникли за допомогою відмичок. Замок був не ушкоджений, а момент проникнення в помешкання вибраний «ідеально» – між 8:30 ранку та обіднім часом.

За детальною інформацію з приводу оперативної ситуації в Ніжині ми звернулися до представника Ніжинського відділу поліції Інни Музиченко, яка зазначила: «Аналіз оперативної обстановки на території Ніжина та області в цілому протягом кількох останніх років, свідчить про збільшення кількості крадіжок з приватних будинків та квартир саме у осінньо-зимовий період. Вдень більшість містян на роботі, діти у школах чи садках, а пенсіонери менше виходять зі своїх квартир на вулицю через холод. До того ж починає раніше темніти, що, разом з поганим освітленням двору будинку чи під’їзду, дає можливість злочинцю  непомітно втекти з місця злочину. Скоро час зимових канікул, безлічі вихідних і святкових днів, коли люди їдуть зі своїх домівок на відпочинок,  тим самим стаючи потенційними жертвами крадіїв. Запобігти крадіжкам можна, якщо дотримуватись деяких простих правил та застосувати елементарні захисні засоби. Але про все по черзі.

Найбільш поширеними способами проникнення до квартир та будинків є два: шляхом віджиму рами метало пластикового вікна (в основному мова йде про квартири на перших двох поверхах багатоквартирних будинків, чи приватні будинки громадян; або через вхідні двері.

Потрапити всередину можна або застосувавши набір «професійних» відмичок, або більш грубо – вибивши серцевину замка чи зламавши його іншим способом. Останній із варіантів найбільш шумний, тому не застосовується у багатоквартирних будинках.

Останнім часом маємо справу зі злочинцями, які користуються саме відмичками. Потерпілі навіть не одразу розуміють, що у квартирі хтось був, адже замок спрацьовує з ключем і після крадіжки. Ще один важливий момент, це вхідні двері під’їзду. Якщо говорити про вчорашню крадіжку з будинку №23 по вул. Незалежності, то під’їзд потерпілого не те що не замикається, він навіть не закривається як слід. Зрозуміло, що такий варіант ідеальний для злочинців, оскільки можна і безперешкодно пройти до квартири, і втекти з місця злочину. Найкращий варіант – це встановлення домофонів з магнітними ключами, адже у будь-якому разі хтось із мешканців та і побачить чужу людину, яка намагається зайти до під’їзду «слід у слід». Злочинець і сам, швидше за все, не буде так ризикувати бути поміченим. Окрім цього, можна обладнати вхідні двері відеокамерою (або муляжем камери), яка встановлюється на рівні людського зросту та фільмує картинку зі сходинкового майданчику. Злочинець нізащо не стане ризикувати і омине такі двері.

Оскільки я вже перейшла до практичних порад, зазначу ще кілька моментів.

1) Не шкодуйте коштів на встановлення надійних дверей з більш ніж одним замком та користуйтеся ними одночасно. Чим довше злочинець буде відмикати двері замкнені на всі замки, тим більше шансів, що його помітять сусіди та викличуть поліцію.

2) Подумайте про встановлення сигналізації. Ця послуга не дешева, але збитки від крадіжки, як правило, значно більші.

3) Металопластикові вікна збережуть тепло у будинку, проте не захистять ваше майно від злочинців, які відчиняють їх протягом кількох секунд.  Встановлюйте металеві грати.

4) Система сигналізації, у тому числі звукової (так звані «пугачі»), зупинить злочинця як тільки він побачить відповідні датчики на склі вікна. Як правило, страх бути спійманим сильніший, ніж бажання ризикнути і перевірити справжня це сигналізація чи фейкова.

5) На подвір’ї встановіть ліхтарі, які реагують на рух, а також камери відео спостереження. Для формування у злочинця відчуття, що за ним стежать, не обов’язково, щоб дані відеокамери були справжні. Інколи досить якісних муляжів на фасаді будинку, щоб зловмисник викреслив його власників зі списку своїх потенційних жертв.

6)Разом із сусідами подбайте про встановлення домофону на дверях під’їзду.

7) Перед тим як наважитися на злочин, порушник спостерігає за будинком та його господарями. Тому просимо звертати увагу на підозрілих осіб, які без видимих на те причин з’явилися на вашій вулиці. На осіб які навідуються до будинків у яких ніхто не живе. Осіб, які ходять по дворах багатоквартирних будинків та заходять до під’їздів. Можливо під приводом пошуку якогось свого знайомого. Дізнаються чи не продаються у будинку квартири і тому подібне. Намагайтеся запам’ятати їх прикмети та повідомте про свої підозри до поліції.

8) Ніколи не зберігайте всі гроші і цінності у одному місці вашої квартири, навіть якщо при цьому ви вважаєте його найнадійнішою схованкою. Повірте, злочинці їх знають. Виїжджаючи з дому навіть на кілька днів, передайте цінності та гроші своїм родичам та знайомим – перестрахуйтеся.

Пам’ятайте: крадіжку, як і будь-який інший злочин, легше попередити, ніж ставши черговою жертвою умілого крадія»

 

                                 Підготувала Лілія Журко за інформацією Сектору моніторингу Ніжинського відділу поліції.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь