Рятувальники Чернігівщини роз’яснюють правила поведінки на льоду

 

 

 

 

29 листопада з метою запобігання виникненню нещасних випадків на водоймах взимку, фахівці Корюківського районного сектору Управління ДСНС України у Чернігівській області провели профілактично-роз’яснювальний рейд з любителями зимової риболовлі на р. Бреч, що у райцентрі.
Під час спілкування рятувальники нагадали громадянам правила безпечного перебування на льоду, наголосили на необхідності мати з собою засоби зв’язку й порятунку, а також тепло вдягатися аби уникнути обмороження та зігріватися теплим чаєм. Крім того, фахівці ДСНС розповіли, як необхідно діяти у разі провалу під кригу, надання невідкладної допомоги у критичній ситуації, а також надали рибалкам тематичні листівки з короткими інструкціями безпечного перебування на водоймах взимку.

Правила поведінки на льоду та надання першої допомоги потерпілому

Основні правила поведінки на льоду:
1) При переході замерзлої водойми необхідно користуватися обладнаними льодовими переправами або прокладеними стежками.
2) Міцність льоду перевіряють товстою палицею (жердиною), ударяючи нею (2-3 рази в одне і те ж місце) якнайдалі від себе. Категорично забороняється випробовувати міцність льоду ударами ніг.
3) Небезпечні місця на льоду, як правило, темніші інших, небезпечний каламутний, мало прозорий і білий лід.
4) Переправлятися краще групою, дотримуючись дистанції один від одного 5-6 метрів.

5) Користуватися майданчиками для катання на ковзанах дозволяється лише після ретельної перевірки міцності льоду. Товщина льоду повинна бути не менше 12 см, а при масовому катанні не менше 25 см.
6) Лижникам перед виходом на лід рекомендується зняти петлі лижних палиць з рук і лямку рюкзака з одного плеча, а також розстібнути кріплення лиж. Ці приготування забезпечать свободу рухів у разі несподіваного провалу під лід. Під час руху лижник, який іде першим, ударами палиць перевіряє міцність льоду та контролює його стан.
7) Якщо лід недостатньо міцний, потрібно припинити рух і повертатися назад своїми слідами (там міцність льоду вже перевірена). Не панікуйте, не біжить.
Час безпечного перебування людини у воді:
При температурі води 24°С час безпечного перебування становить 7-9 годин;
При температурі води 5-15°С – від 3,5 годин до 4,5 годин;
Температура води 2-3°С являється смертельною для людини через 10 -15 хв;
При температурі води менше 2°С – смерть може настати через 5-8 хв .

Що ж робити, якщо ви провалилися у воду?

-Необхідно зберігати спокій, не панікувати і не метушитися.
-треба голосно покликати на допомогу;
-позбавлятися слід тільки від того одягу, який вас тягне вниз. У будь-якому випадку постарайтеся залишити на собі головний убір, голова -повинна бути максимально захищена, нехай навіть і мокрим головним убором;
-не намагайтеся відразу ж видертися на лід. Підніміться на поверхню в місці провалу і прийміть у воді горизонтальне положення, відвівши –ноги назад, а не під себе, щоб тіло не склалося вдвічі під льодом. Остерігайтеся гострого льоду;
-вибиратися на лід необхідно з тієї сторони, з якої ви провалилися;
-не намагайтеся вибратися на лід тільки за допомогою рук;
-широко розкиньте руки по краям льоду, щоб не зануритися з головою;
-якщо можливо, переберіться до того краю ополонки, де течія не захопить вас під лід;
-пристосуйтеся і постарайтеся переміститися усім тілом на лід, або обережно перекиньте одну ногу, а потім іншу;
-вибравшись з ополонки потрібно відкотитися або відповзти від неї на безпечну відстань;
-коли ви вибралися на берег, зніміть з себе весь одяг, максимально відіжміть нижню білизну, витріться нею, знову відіжміть її і надіньте на -тіло.
-максимально захистіть голову і одягніть щось на ноги. Після цього надіньте верхній одяг, нехай навіть і замерзлий, і робіть зігріваючі вправи, не дозволяйте собі заснути.

Якщо на ваших очах провалилася людина:

-негайно крикніть йому, що йдете на допомогу, при можливості приверніть увагу інших людей та зателефонуйте «101»;
-наближатися до ополонки слід повзком, широко розкинувши руки, буде краще, якщо підкласти лижі, лист фанери, дошку, будь-який
-плоский міцний предмет, щоб збільшити площу опори і повзти на ній;
-не підповзаючи до самого краю ополонки, витягувати постраждалого необхідно за допомогою мотузки, ременя, шарфа, якої-небудь підручної дошки або жердини. Кидати предмети потерпілому необхідно за 3-4 метри від краю ополонки;
-якщо ви не один, то, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому;
-дійте рішуче і швидко, постраждалий миттєво клякне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу;
-подавши постраждалому підручний засіб, витягніть його на лід і повзком рухайтеся від небезпечної зони;
-по можливості, потерпілого швидко переодягніть в сухий одяг, організуйте обігрів спини і грудей, зробіть масаж кінцівок;
-потерпілого необхідно терміново доставити в тепле приміщення (прогрітий намет або кабіна автомобіля), по можливості надати першу допомогу, необхідну при переохолодженні, і викликати швидку допомогу;
-потерпілому ні в якому разі не давайте спиртне «для зігріву». Спиртне в даному випадку провокує різке некероване зниження внутрішньої температури тіла.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь