Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони дитинства.

 

 

 

 

Питання захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства було і залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури.

Реалізуючи представницькі повноваження у сфері охорони дитинства Ніжинською місцевою прокуратурою у 2018 році заявлено до суду  14 позовів, з них, 6 про стягнення коштів та повернення майна на суму 189 тис. грн. та  8 позовів немайнового характеру. Судами  задоволено  6 позовів на 153 тис. грн. (з урахуванням позовів минулих років), 5 проваджень закрито у зв’язку із добровільним усуненням порушень відповідачами. На розгляді залишається ще 7 позовів на 137 тис. грн.

У зв’язку із невиконанням органами місцевого самоврядування повноважень щодо забезпечення соціальних гарантій при харчуванні дітей пільгових категорій у дитячих садках пред’явлено 3 адміністративні позови, з яких один вже розглянуто та задоволено. Вжитими заходами поновлено права 6 дітей з малозабезпечених сімей на безкоштовне харчування. Ще два позови перебуває на розгляді суду.

Прокурори також реагували на  факти протиправної бездіяльності органів влади та місцевого самоврядування щодо неоформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розташовані заклади освіти, що створює передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеними землями та ризики для нормального функціонування закладів. Так, судами вже розглянуто 4 позови прокурора з вказаних питань, ще 3 позови перебуває на розгляді.

На виконання рішень судів, які постановлені 2018 року за позовами прокурора  про визнання недійсними договорів оренди нерухомого майна закладів освіти, які використовувалися суб’єктами господарювання не за цільовим призначенням, повернуто приміщення 4 навчальних закладів загальною площею 135 м2.

Прокуратурою також вживалися заходи реагування на виявленні порушення при здійсненні публічних закупівель товарів, послуг, робіт для навчальних закладів.

Так, заявлено позов про визнання недійсним договору на поставку продуктів харчування до дитячого садка у Ніжинському районі на загальну суму 89 тис. грн., що укладений з порушенням чинного законодавства. Також заявлено позов про визнання недійсними додаткових угод до договору поставки природного газу для опалення навчальних закладів Бобровицького району, якими необґрунтовано підвищено ціни на газ за відсутності коливання цін на ринку, та стягнення з постачальника газу коштів у сумі майже 137 тис. грн. Позови перебувають на розгляді суду.

За позовом прокурора до державного бюджету відшкодовано 71 тис. грн. збитків, заподіяних внаслідок завищення вартості та обсягів робіт під час реконструкції школи у Носівському районі.

Також за результатами вивчення стану законності за фактами розтрати бюджетних коштів та інших зловживань при проведенні будівельних та ремонтних робіт у навчальних закладах Ніжинського району в порядку представництва зареєстровано 3 кримінальні провадження, за якими триває досудове розслідування.

Крім того, під час здійснення своїх повноважень ювенальними прокурорами приділяється особлива увага дотримання конституційних прав дітей у кримінальному провадженні, стану профілактики підліткової злочинності. З вказаних питань до уповноважених органів в порядку нагляду внесено 5 вказівок. Завдяки вжитим заходам, в районах, на які поширюється юрисдикція Ніжинської місцевої прокуратури, спостерігається зменшення кількості злочинів, вчинених неповнолітніми.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь