«НіжинТеплоМережі» наближають прихід весни. Громада не в захваті

 

 

 

 

Ніжинцям доводиться сплачувати просто «космічні» рахунки за тепло, і, не в останню чергу, – через застарілу систему тепломереж. Десятки кілометрів труб теплотраси залишаються неізольованими і просто гріють повітря. Така ситуація спостерігається біля багатоповерхівок по всім мікрорайонам Ніжина. На ділянках площею 5 м² взимку зеленіє трава, і таке диво природи аж ніяк не радує ніжинців. У цих місцях погано ізольована тепломережа. А це означає, що за тепло, яке йде на обігрів землі, а не житла, платять жителі багатоповерхівок. Хоча батареї у квартирах бувають не достатньо теплі, адже труби розгублюють тепло й обігрівають землю ще дорогою до будинків. І це тоді, як людей закликають утеплювати квартири, ставити енергоощадні вікна, двері, держава навіть компенсує вкладені у це банківські кредити.

До редакції звернулись жителі вулиці Незалежності, аби поскаржитись на нерівномірну подачу тепла в квартири. У квартирах буває настільки тепло, що доводиться відкривати кватирку. «Навіщо нам такі температури, це ж все гроші. А тепер подивіться, що робиться під вікном – цілі плантації зеленої трави. І це ж наші кошти. За тепло приходить більше двох тисяч гривень. Працювати на оплату комунальних послуг», – скаржиться Тетяна Миколаївна.

Журналісти зробили знімки вікон багатоповерхівки, де чітко видно відкриті кватирки. Та не всі там жарко. Жителі п’ятих поверхів не всі мають теплі квартири. Їх, власне, дивує, чому у сусідів жар доводиться випускати на вулиці, а їм доводиться підмерзати.

За коментарем звернулись до «НіжинТеплоМереж». Заступник директора Володимир Школьний пояснив: «Тепломережі не обслуговують внутрішньобудинкову систему. Тепло до багатоповерхівок подається нашим підприємством нормативно, а от вже розподілення тепла по будинку залежить від того, в якому стані знаходиться внутрішньо будинкова мережа і наскільки самі жителі поламали те, що було побудовано на початку і розраховане інженером».

А щодо ділянок з зеленою травою під будинками. Чи плануєте модернізувати систему тепломереж?

«У Ніжині 76 км мереж проходять в дві труби. В середньому вартість заміни 1 м труби складає – 1500 грн. Тож повна модернізація обійдеться  в 160 млн. грн. У нас в тарифі закладено на ремонти 800 000 грн., а на інвестиційну програму 2,5 млн. грн. От і робіть висновки, чи будемо модернізувати», – пояснив Володимир Школьний.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь