Який пластиковий посуд шкідливий?

 

 

 

 

Сьогодні багато хто задається питанням, чи такий вже безпечний пластиковий посуд? Яка користь від цього посуду і яка від неї шкода? Існує багато видів пластикового посуду. Від того з якого пластика виготовлено посуд і залежить його використання, повідомляє dpsscn.gov.ua.

Полімери, які використовуються для виготовлення одноразового посуду, є нетоксичними і не «мігрують» в їжу. А ось проміжні речовини, технологічні добавки, розчинники, продукти хімічного розпаду можуть отруїти людину. Зазвичай вони проникають в їжу під час її зберігання в пластиковому посуді або при нагріванні. Шкідливі речовини можуть виділитися і зі старих полімерних матеріалів. Різні види пластику стають токсичними за різних умов. Одні категорично не можна нагрівати, інші – мити і т. д.

Як визначити різновид пластику?

Для сортування пластику було розроблено інтернаціональне маркування: трикутник, утворений стрілками, із цифрою усередині. Зазвичай його ставлять на дні посуду чи тари, іноді – внизу пляшки. Під трикутником може бути вказаний буквений код пластику.

  • Поліетилентерефталат (PET), 1 в трикутнику

Одноразові склянки, тарілки, вилки, ложки, ножі, пляшки для води, пива, молочних продуктів і рослинних олій із позначкою PET роблять з поліетилентерефталату. Його забороняється використовувати в мікрохвильовій печі і заповнювати гарячою їжею. У цього посуду є термін придатності. Він складає усього лише один рік. Пізніше з посуду можуть виділятися шкідливі речовини. Пляшки з водою або рослинною олією також не можуть зберігатися більше року. Користуватися РЕТ-посудом треба тільки один раз. Компоти, морси, соки, холодні чаї, молоко в такій тарі зберігати не рекомендується.

  • Поліпропілен (PP), 5 в трикутнику

Матеріал використовують для виробництва склянок, банок, посуду для гарячих страв, пакувальної харчової плівки, контейнерів для продуктів. Посуд із поліпропілену може витримати високі температури . Його можна використовувати для підігріву їжу в мікрохвильовій печі.  Також із РР-посуду дозволяється пити гарячий чай або каву. Поліпропілен «не любить» жири. Найменший контакт із ними призводить до руйнування, виділення токсичних речовин. PP-посуд не призначений для алкоголю. Випивання з такої склянки негативно впливає не лише на нирки, але й на зір.

  • Полістирол (PS), 6 в трикутнику

Цей матеріал застосовують для виробництва лотків (схожих на пінопласт), склянок для молочних продуктів, контейнерів для їжі, вилок і ложок. Полістироловий посуд за високої температури виділяє отруту. У ньому можна зберігати тільки холодну їжу і напої. Посуд з полістиролу дуже легко ламається.

  • Полікарбонат та інші пластмаси (O, OTHER, тобто «ІНШЕ»), або 7 в трикутнику

Матеріали застосовують для виробництва дитячих пляшечок, багатошарової упаковки і пляшок для води багаторазового вживання. Полікарбонатний (РС) посуд найбезпечніший, дорогий. Він не б’ється, не окислюється.

  • Силікон (єдиного маркування не існує)

Силіконовий посуд витримує температуру від -60 до +280 градусів. Із цього матеріалу роблять форми для кексів, желе і льоду. Посуд із силікону м’який і дуже слизький. Завдяки антипригарним властивостям, його не потрібно змащувати перед застосуванням.

  • Посуд із меламіну (єдиного маркування не існує)

Сьогодні практично в кожному господарському магазині можна знайти яскравий барвистий посуд з меламіну. Такий посуд після контакту з харчовими продуктами або миттям виділяє велику кількість формальдегіду. Він підходить тільки для холодної нерідкої їжі. У деяких країнах Європи посуд із меламіну взагалі заборонений. Купувати продукцію з цього матеріалу вкрай небажано.

Отож будьте обережні та помірковані при придбанні та використанні одноразового посуду. Принісши продукти з магазину перекладіть  з упаковки в скляний, металевий або керамічний посуд.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь