За думкою міжнародних експертів Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я для зниження інфекційної захворюваності в усьому світі необхідно, як мінімум, два фактори: забезпечення населення планети якісною питною водою і вакцинація . Вакцинація призначена захистити людство від самих інфекцій, які є на Земній кулі.

Відомо, що від інфекційних захворювань за всю історію людства загинуло значно більше людей, ніж у всіх війнах, разом взятих . На сьогоднішній день в Україні з допомогою вакцин ми можемо попередити 10 захворювань , у США щеплення проводиться проти 16 інфекцій, у Австрії – проти 17 інфекцій. Щорічно з допомогою вакцинації рятується більше З мільйонів дітей. Це стало можливим завдяки тому , що в кожній країні існує національний календар профілактичних щеплень. Він враховує багато факторів , які впливають на схему проведення вакцинації тільки в тій країні, де він запропонований : рівень захворюваності інфекцією , тяжкість перебігу , зараженість . В календарі профілактичних щеплень враховуються також вікові особливості формування імунітету у дітей, вплив материнських антитіл , побічні реакції, ускладнення. Наявність єдиних стандартів імунізації дозволяє забезпечити практично відсутність серед населення керованих інфекцій. Тільки такий підхід дозволив перемогти такі небезпечні захворювання минулого , як натуральна віспа, бубонна чума . В Європі ліквідований поліомієліт. Чому так важливо, щоб обхват дитячого населення вакцинацією був максимальним ? Тому , що тільки в цьому випадку ми можемо говорити про колективний імунітет.

Відомо , що якщо 95 % населення вакциновано, то ті люди, які з деяких причин не змогли прищепитись або щеплені частково , також надійно захищені від захворювання. З другого боку , якщо обхват вакцинацією недостатній , то ризик захворіти з’являється також у щеплених дітей . Якщо число відмов від щеплень батьків із року в рік буде збільшуватись, то дуже велика імовірність того, що епідемії, майже ліквідованих в розвинутих країнах захворювань, знову повернуться. В Україні програма імунізації населення являється державною і обов’язковою для всіх.

Як відомо, туберкульоз до цього часу займає одне із провідних місць в світі по показникам захворюваності і смертності . Щеплення проти туберкульозу проводиться уже у пологовому будинку на 3-5 день життя вакциною БЦЖ ( виробник Бельгія). Збудником туберкульозу інфіковано не менше  2/3 населення планети . І факт інфікування може бути установлений тільки при допомозі туберкулінових проб, тобто реакції Манту. Кожен рік близько 8 мільйонів людей хворіє активним туберкульозом , близько 3 мільйонів із них гине . Відомо, що епідемічна ситуація в Україні по туберкульозу вкрай незадовільна. План виконання вакцінації БЦЖ в Ніжині наближується до 100%.

Вважається, що вірусом гепатиту В інфіковано близько 2 міліардів чоловік , а помирає щорічно 2 мільйона чоловік. Не менш важливий той факт, що в подальшому захворювання супроводжується загрозою розвитку раку і цирозу печінки, особливо у тих людей, які були інфіковані у ранньому дитинстві.

При зараженні гепатитом В дитини першого року життя, він з 90 % вірогідністю стає його хронічним носієм. Впевнені батьки дитини, що всі родичі і знайомі із оточення дитини не є носіями вірусу гепатиту В? Хто може дати гарантії, що цій дитині до року не знадобиться переливання крові і чи не матиме місце хірургічне втручання ? І тому щеплення проти гепатиту В повинні проводити в перші місяці життя і тільки тоді можемо бути впевнені, що дитина захищена від нього. Вакцина Проти гепатиту В «ЕУВАКС», виробник Корея, в м. Ніжині виконання плану щеплень дітям 98,1 %.

Гемофільна  інфекція ( Нів ) визиває менінгіт, сепсис , запалення суглобів ,  відноситься до 5 основних причин смерті дітей від 1 місяця до 5 років. І тому саме діти перших 5 років життя потребують надійного захисту від гемофільної інфекції , виконання плану щеплень проти гемофільної інфекції в м. Ніжині – близько 20 %  (відсутня вакцина ) .

Важливо уяснити , що припинення вакцинації або зменшення об’єму імунізації веде за собою ріст захворюваності, яка контролюється з допомогою імунізації.

Яскравий приклад тому ситуація , що склалася в 90 -х роках у Європі, коли  на  фоні   відмов  від  вакцинації  спостерігався  значний підйом захворюваності кашлюку серед дітей першого року життя. В цьому віці кашлюк протікає дуже тяжко, з високою частотою смертельних випадків.

Епідемія дифтерії в 90 -х роках також виникла в результаті масових відмов від вакцинації , коли число випадків перевищило 80000. Найбільшу загрозу для здоров’я і життя людини представляє дифтерійний токсин , який на протязі 2-3 діб призводить до смерті. Зараження дифтерійною бактерією відбувається повітряно-крапельним шляхом при прямому контакті з хворим або носієм. Дифтерія дуже небезпечна своїми ускладненнями , адже по статистиці у 25 % дітей , які перенесли дифтерію , розвивається міокардит, у 75 % – на все життя залишаються розлади нервової системи (паралічі, неврити).  Небезпечна своїми наслідками така хвороба  , як правець , майже 100 % смертність .  По Ніжину виконання плану вакцинації дітей проти  дифтерії , правцю , кашлюку  55,3 %  , ревакцинація у 18 місяців – 60,3 % , у 6 років – 88,1 % , в 16 років – 47,7 % .

Поліомієліт – спричинений вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу, або навіть смерті. Вірус поліо є дуже заразним , передається через брудні руки і контакт із випорожненнями. Ліків проти поліомієліту НЕ ІСНУЄ. Імунізація – єдиний ефективний спосіб захистити Вашу дитину. Відсоток виконання плану вакцинації проти поліомієліту в Ніжині становить – 99,2 % . Виробник вакцини проти поліомієліту – Франція , Бельгія .

Кір залишається однією найбільш важливих причин дитячої смертності в усьому світі. У 2003 році у Європейському регіоні вона забрала 4850 молодих життів . Збудник краснухи стоїть на першому місці серед причин тяжких вроджених вад розвитку серцево-судинної системи , нервової системи, органів зору. По м. Ніжину виконання плану вакцинації проти краснухи , кору , епідпаротиту ( КПК ) – 92,4 % , виробник вакцини Бельгія .

Інформованість населення з питань вакцинації росте дуже швидко. Так , в Україні деякий час були відсутні вакцини і діти не щепилися , що стало загрозою виникнення спалахів , а можливо і епідемій небезпечних інфекцій . На даний час у дитячій поліклініці наявні вакцини проти всіх керованих інфекцій , які мають сертифікати якості . Протипоказів до проведення профілактичних щеплень згідно наказу МОЗ України № 551 від 13.10.2014 р. « Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні » на даний час майже немає  . Головна причина не виконання профілактичних щеплень _ відмова батьків , які чомусь безпідставно відмовляються від щеплень своїм дітям . В той час , як у розвинутих країнах відсутність щеплень у дитини є поганою  турботою  батьків  про  його  здоров’я, в українських сім’ях відсутність щеплень у дітей є уже нормою. Але жертвою батьківської недовіри і безвідповідальності стає дитина. Сумним результатом відмови батьків від щеплень в Україні став ріст захворюваності серед дітей дифтерією, кашлюком , кором , краснухою і іншими тяжкими інфекціями , ріст випадків тяжких ускладнень і інвалідизації, а інколи випадки цих захворювань закінчуються смертю дітей. Тому давайте пам’ятати , що право бути захищеним від хвороб – є законним правом кожної дитини .

При бажанні , для дітей раннього віку, батьки можуть придбати вакцини за власні кошти : ТЕТРАКСІМ , ГЕКСАКСІМ у аптеках  № 200 та  «МА+МА» , де і можна отримати уточнену інформацію.

 Лікар педіатр

О.М. Цибульська