Асоціація дієтологів України розробила проект методичних рекомендацій щодо здорового харчування у шкільних їдальнях – зараз документ знаходиться на розгляді в Міністерстві охорони здоров’я України. Що пропонується у новому проекті, детально описала у статті «Харчування у шкільних їдальнях. Що хоче змінити МОЗ» журналістка порталу «Нова українська школа» Марія Марковська.

«Ми розробили методичні рекомендації із здорового харчування, які нині перебувають на узгодженні в МОЗ. Там йдеться про те, що до продажу або приготування страв дозволяється тільки певний перелік продуктів», – зазначає Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України та експерт МОЗ з гігієни харчування.

За проектом методичних рекомендацій, шкільне харчування має бути різноманітним і включати продукти, які походять з різних груп: зернові продукти та/або картопля, фрукти та/або овочі, молоко та/або молочні продукти, м’ясо, риба, яйця, горіхи, бобові, насіння, а також харчові жири (рослинна олія, вершкове масло, неароматизований маргарин).

Меню має включати як мінімум чотири страви. У дитячих садках та в інших закладах дошкільної освіти, в яких дитина проводить до 5 годин, мають подаватися принаймні 2 основні страви: сніданок і обід. Калорійність обіду має складати близько 30 % від добової потреби в енергії.

Зернові продукти та картопля (або страви з них) повинні готуватись три або більше разів на тиждень, однак смажену картоплю можна готувати тільки раз на тиждень. Смаження повинно здійснюватися з використанням рафінованої олії, що містить більше 50 % мононенасичених жирів (Омега-9, від цього залежить еластичність стінок судин) і менш ніж 40 % поліненасичених жирів (Омега-3, Омега-6, впливають на кількість холестерину). На обід має бути щонайменше одна порція овочів та/або фруктів щодня.

Щоденний раціон має включати принаймні одну порцію м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та насіння. Риба ж в будь-якому разі має готуватись принаймні один раз на тиждень.

Для приготування їжі можна використовувати тільки йодовану сіль, однак її щоденне споживання не має перевищувати 5 грамів. Досолювати страви не можна.

Загалом страви можуть містити не більше 10 г цукру на 100 г/мл готового продукту і 10 г жиру на 100 г/мл готового продукту.

Відтак, бутерброди мусять бути:

– на основі житнього, цільнозернового (з житнього, пшеничного та змішаного борошна) або безглютенового хліба;

– з сиром (крім плавленого), яйцями, з вершковим маслом, зеленню, свіжими або сухими спеціями, з переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням без додавання солі;

– з овочами/ фруктами;

– без солі й соусів, включаючи майонез (крім кетчупу, для виробництва якого використовують не менше 120 г помідорів для отримання 100 г готового продукту).

Салати в окремій упаковці мають бути:

– з овочами/фруктами;

– з яйцями, сиром (крім плавленого) або з молочними продуктами, з хлібною продукцією або з бобовими продуктами, сушеними овочами та фруктами або горіхами та насінням, з олією, травами або свіжими та/або сухими спеціями, без додавання солі.

Молоко мусить бути без додавання цукру і підсолоджувачів.

Чай, молоко чи замінники молока на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіховий або мигдальний напій, компоти та узвари можуть використовуватись з додаванням натурального меду – не більше 10 г меду на 100 мл напою.

Овочі повинні бути з низьким вмістом солі, а фрукти – без додавання цукру. Одна упаковка соку без додавання цукру не повинна містити більше ніж 330 мл.

За матеріалами інтернет- джерел підготувала Вікторія Коломійченко для NizhynNews