Ми усі програємо, якщо пересваримося один з одним! – ніжинський священик

 

 

 

 

Минув перший тур виборів на посаду президента України, триває другий, і знов ще з більшою силою спалахнули сварки, розбрат і непорозуміння. Країна розділилась на тих, хто за кандидата «З» і хто за кандидата «П». Сперечаючись один з одним українці, і ніжинці зокрема, не жаліють «гострих» словечок, образливих висловів, та й ненормативної лексики не бракує. І ще донедавна вірні друзі перестають спілкуватись, батьки і діти не розуміють один-одного, колеги по роботі не розмовляють між собою. Замість єдності почалось протистояння і потрібен буде не один день, аби деяким людям відновити стосунки.

Дуже небезпечні такі конфлікти особливо в дні посту, коли люди, замість того, щоб зблизитись з Богом, починають віддалятись від Нього, роблячи жорстокішим своє серце.

 

«Як вберегти свою духовність у такі часи?» – з таким запитанням ми звернулись до священика Володимира Леонтьєва, який вже більше п’яти років разом з іншими ніжинцями щосереди збирається на міжконфесійний Молитовний майдан і молиться за долю України.

 

«У нас є завжди спокуса думати, що ми об’єктивні, наші переконання правильні, на нас не впливають маніпулятивні політтехнології. Але давайте не будемо обманювати себе, адже жодна людина не є досконалою і не може знати усе. Ця виборча компанія є лише тому підтвердженням.

Нам завжди варто знаходити час, коли ми, не тільки спільно з іншими, а також і на самоті можемо приділити увагу духовним вправам, побути наодинці з Богом, спілкуючись з Ним молитвою і читанням Біблії. Усвідомлюючи свої людські недосконалість і обмеженість, просимо в молитві, щоб Господь дарував нам мудрість, як для повсякденного життя, так і для особливих випадків, на кшталт виборів Президента, тощо. Я завжди намагаюсь в особистому житті практикувати це.

Зараз в Церкві східної традиції триває Великий піст, а у Церкві західної традиції вже розпочався Страсний тиждень, тому нам тим паче треба приділити час для духовності.

Суть посту, перш за все, полягає не в обмеженні себе в їжі, а духовному вдосконаленні, наближенні людської душі до Бога.

“Що за користь від посту, коли ми стримуємося від птиць і риби, а гриземо і з’їдаємо братів”, – св. Іван Золотоустий.

Друзі, я б дуже радив знайти час, щоб усамітнитися, побути наодинці, виключити телевізор і хоч трохи відпочити від Фейсбуку та суперечок, аби мати час помолиться, та й просто проаналізувати власні думки. Це допомагає приборкати свої емоції, коли вони «киплять». Обов’язково також знайдіть час для відвідання церкви, взявши участь в Літургії. Зараз ми так багато чуємо людських думок, а нам так важливо ще почути й Бога.

Святе Письмо також вчить нас берегти своє серце, – не забруднюємо себе брехнею, фейковими новинами, читаючи і поширюючи їх, уникаємо сварок і образ.

Насправді вороги нашої державності найбільш зацікавлені в тому, щоб ми почали ворогувати один з одним. У Святому Письмі Син Божий промовляє: «Кожне царство, поділене супроти себе, запустіє. І кожне місто чи дім, поділені супроти себе, не втримаються» (Євангелія від Матвія 12;25).

Це є дуже небезпечним, що під час війни ми ворогуємо між собою!

Пам’ятаємо, що вибори все одне минуть, але усім нам жити разом в одній країні, в одному місті, а тим більш – в одній родині. І хто б не переміг би на цих виборах, – ми усі програємо, якщо, пересваримося один з одним!

«Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили ви один одного!» (Біблія, послання до Галатів св. Ап. Павла 5:15)

Нинішня передвиборча компанія стала для багатьох випробуванням та екзаменом на людяність, гідність та шляхетність… Вона виявила багато недоліків нашого суспільства. Виявилось, що ми не вміємо вести дискусії в публічному просторі, ми дуже нетерпимі до думок інших людей, ми емоційно дуже не зрілі. Можна не поділяти і не погоджуватись з чиїмось поглядами і це є нормально, коли опануємо їм, але при цьому важливо, щоб ми не переходили межі й не починали ворогувати. Нам бракує вміння слухати один-одного, адже важливим є почути аргументи іншої сторони, навіть якщо не згодні. У суперечках ми часто просто намагаємось перемогти опонента, замість того, щоб разом відшукати істину. Коли хочемо, щоб чули нас, маємо самі слухати. Важливо вміти не нав’язувати свою думку іншим. Адже політичні погляди важко переконати і критика на емоційному рівні сприймається дуже важко. А тим більше, коли ви це робите з агресією і стверджуєте, що лише ваші переконання вірны. Лише з любов’ю можна домогтись розуміння. Я впевнений, що грубість, лайка і образи нікого не переконають.

Біблія навчає нас: Отож, мої брати любі, нехай буде кожна людина швидка послухати, забарна говорити, повільна на гнів. Бо гнів людський не чинить правди Божої. (послання св. Ап. Якова 1:1-20)

Також св. Ап. Яков звертається до нас такими словами: Хто мудрий і розумний між вами? Нехай він покаже діла свої в лагідній мудрості добрим поводженням! Коли ж гірку заздрість та сварку ви маєте в серці своєму, то не величайтесь та не говоріть неправди на правду, це не мудрість, що ніби зверху походить вона, але земна, тілесна та демонська. Бо де заздрість та сварка, там безлад та всяка зла річ! (послання св. Ап. Якова 3:13-16).

 

Друзі, молимося і просимо в Бога мудрості, а Він добрий є, нам допоможе!

Ти, Господи, дарував народові нашому незалежну державу та свободу жити на своїй землі – дай нам мудрість їх надалі у мирі розбудовувати, в добрі утверджуватися, а спокуси, ненависть і міжусобну ворожнечу відкидати.

За даром Твоїм, Спасителю наш, ми отримали державну незалежність, а разом з нею і відповідальність за її управління. Нині маємо обрати Главу держави Української – надихни нас, Господи, зробити вірний і відповідальний вибір, бо від цього залежить майбутнє всіх нас. Віджени від нас і всього народу нашого дух неправди і омани, втихомир пристрасті, зруйнуй всі злі задуми, проти країни нашої, що супротивниками спрямовані. Дай кожному з нас духа мудрості та в любові до України нашої всіх нас утверди! Щоби так від Тебе навчені, ми зробили вибір свій згідно з волею Твоєю. Амінь.

Користуючись нагодою, хочу запросити всіх охочих до спільної молитви за Україну. Міжконфесійне об’єднання Молитовний майдан Ніжина збирається щосереди о 18:30 біля пам’ятного знаку “Герої не вмирають”, що на початку вулиці Гоголівська.

Спілкувалась Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь