26 славетних українців, які вплинули на історію людства

 

 

 

 

Видатна українська письменниця Ліна Костенко у своїй прозовій книзі «Записки українського самашедшого» написала: «А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни». Історія людства знає імена багатьох українців, які вплинули і продовжують впливати на її хід. Їхні імена потрібно знати і пам’ятати, що вони є представниками великої нації.

Про 26 імен українців, які змінили історію, пише Культурно-інформаційний центр при посольстві України у Франції, повідомляє zik.ua

Анна Ярославна

Київська княжна, що дала французам 10 королів

1024 – 1075 рр.

Донька київського князя Ярослава Мудрого та дружина французького короля Генріха І дала французам 10 королів, родоначальниця двох європейських династій – Бурбонів і Валуа. Мала відмінну для тих часів освіту: знала і науки, і мистецтва, писала вірші, складала музику, говорила та писала на декількох мовах. Саме з її легкої руки почнеться справжній розвиток могутньої європейської держави. Анну Ярославну й досі шанують у Франції як рішучу, наполегливу та безкорисливу правительку, що змінила хід історії.

Пилип Орлик

Автор першої у світі конституції

1672 – 1742 рр.

Чи не найважливішою справою українського гетьмана Пилипа Олика стала складена ним разом із козацькою старшиною так звана угода, що увійшла в історію як державна конституція під назвою «Конституція прав і свобод Запорозького Війська». Французькі просвітителі ще навіть не наважувалися на розробку тих громадянських ідей, що були в ній закладені. Уперше в Європі було вироблено реальну модель вільної, незалежної держави, заснованої на природному праві народу на свободу й самовизначення, модель, що базувалася на незнаних досі демократичних засадах суспільного життя. Конституція Пилипа Орлика є першою конституцією модерної західної цивілізації.

Іван Піддубний

«Чемпіон чемпіонів» із греко-римської боротьби

1871 – 1949 рр.

Шестикратний чемпіон світу з греко-римської боротьби народився в козацькій родині. Першим почав перемагати суперників не лише грубою силою, але й за допомогою техніки, викликаючи красивими та спритними прийомами схвалення глядачів. Уся спортивна преса в численних статтях, нарисах і фейлетонах одностайно славила богатиря з Полтавщини, який за чотири роки, з 1905 по 1909 роки, переміг «туше» найкращих у світі борців, у тому числі трьох чемпіонів світу, кількох чемпіонів Європи та десятки чемпіонів окремих країн світу. Хоча він і програвав окремі сутички, але за 40 років виступів не програв жодного змагання, чемпіонату або турніру. Його називали «чемпіоном чемпіонів» – титулом, яким до нього ніхто не володів.

Віталій та Володимир Кличко

Брати, що зібрали всі титули боксерського світу

1971, 1976 р.н.

Відомі українські боксери народились у родині військовослужбовця, нащадка козацького роду, вихідця з Київщини. Віталій Кличко став шестиразовим чемпіон світу з кікбоксингу, чемпіоном світу з боксу у важкій ваговій категорії за версіями WBO, WBC, The Ring, а Володимир – Олімпійським чемпіоном з боксу в надважкій ваговій категорії, чемпіоном світу з боксу у важкій ваговій категорії за версіями WBO, IBF, IBO, The Ring та WBA. У 2008 році Клички досягли своєї давньої мети та встановили світовий рекорд – вперше в історії професійного боксу чемпіонами у важкій ваговій категорії за версіями найпрестижніших світових організацій IBF, WBC та WBO стали одночасно два рідні брати.

Ілля Мечников

Батько теорії імунітету

1810 – 1878 рр.

Вчений, якого вважають засновником еволюційної ембріології, мікробіології й імунології, народився на території сучасної Харківської області та є першим українським лауреатом Нобелівської премії. Наукову працю, в якій викладені основи фагоцитарного механізму імунітету, Мечников написав у той час, коли про явище імунітету світова громадськість навіть не підозрювала. Виявлені вченим клітини потім отримають назву лейкоцитів. Ім’я Іллі Мечникова значиться в числі геніїв, діяльність яких значно спростила життя всього людства. Завдяки досягненням ученого вдалося перемогти не тільки багато хвороб, але і значно продовжити життя кожної людини, не погіршуючи при цьому його якість.

Володимир Хавкін

Українець, що врятував світ від чуми та холери

1860 – 1930 рр.

Видатний бактеріолог і мікробіолог, завдяки якому світ позбувся смертельно небезпечних хвороб, народився на території сучасного міста Бердянська. Він поставив собі за ціль знайти спосіб порятунку від холери та чуми, що бушували у світі в кінці ХІХ ст. Учений зумів створити перші ефективні вакцини проти цих захворювань і довів на самому собі їх безпеку для людини. Почавши свій шлях в Індії, щеплення вакцини Хавкіна стали масовими та застосовуються в покращеному вигляді досі. Учений ще за життя був названий «великим філантропом» і «благодійником людства».

Микола Амосов

Винахідник антитромботичних протезів клапанів серця

1913 – 2002 рр.

Видатний хірург, на рахунку якого тисячі врятованих життів, народився, жив і працював в Україні. Він створив інститут серцево-судинної хірургії та першим здійснив протезування мітрального клапана серця. За роки своєї кардіохірургічної практики Амосов провів понад 6 тисяч операцій на серці. На міжнародному рівні він вперше ввів у вживання протезування клапанів серця, що мають антитромботичні властивості. Окрім хірургії, Амосов приділяв багато уваги сучасним проблемам біологічної, медичної та психологічної кібернетики, займався розробкою штучного інтелекту.

Борис Патон

Український геній електрозварювання

1918 р.н.

Український фахівець у галузі зварювання першим почав і розвинув дослідження та запровадження в космічні технології зварювальних процесів, виконаних космонавтами під час орбітальних польотів кораблів і в умовах відкритого космосу. Він визнаний лідер у цій галузі. Під керівництвом Патона був також розроблений спосіб з’єднання м’яких тканин при хірургічному втручанні за допомогою високочастотного електроструму. Метод знайшов широке застосування в гінекології, урології, торакальній хірургії, офтальмології, онкології тощо.

Іван Пулюй

Перший український фізик світового рівня

1845-1918 рр.

Знаменитий фізик і електротехнік, що був винахідником X-променiв, народився на Тернопільщині. Хоча невидимі промені відомі нині як рентгенівські, саме Пулюй поклав два десятиліття на їх дослідження: свою першу трубку сконструював на 14 років раніше за Рентгена, пояснив природу виникнення Х–променів, зробив знімок повного людського скелета. Український фізик першим дослідив неонове світло. Його лампи, визнають світочi технічного світу, були значно ефективнішими від ламп Едіссона. Він причетний також до розвитку телефонних мереж і запуску першої в

Європі електростанції на змінному струмі. Його досягнення визнавали такі видатні вчені-фізики як Альберт Ейнштейн і Нікола Тесла, а Х-промені сьогодні повсюди застосовуються для комп’ютерної томографії та рентгенографії, для рентгенівської мікроскопії, спектроскопії, лікарської діагностики.

Ігор Сікорський

Авіаконструктор, що з’єднав континенти

1889 – 1972 рр.

Інженер-авіаконструктор, що народився в Києві та навчався в Київському політехнічному інституті, з 19 років почав конструювати справжні літаки. У березні 1919-го конструктор переїхав до Сполучених Штатів Америки, там він заснував власну авіаційну компанію – Sicorski Air Engineering і розробив 15 моделей літаків. Гелікоптери Сікорського марки «S» використовували Збройні сили Сполучених Штатів. Саме гелікоптери українського інженера першими в історії здійснили перельоти через Атлантику та Тихий океан. Вважається батьком світового вертольотобудування.

Юрій Кондратюк

Учений, що проклав дорогу на Місяць

1897 – 1943 рр.

Український вчений-винахідник, що народився на Полтавщині, вивчав основні проблеми космонавтики, космічних польотів і конструювання міжпланетних кораблів. У праці «Завоювання міжпланетних просторів» вивів основне рівняння польоту ракети, розглянув енергетично найвигідніші траєкторії космічних польотів, виклав теорію багатоступеневих ракет. Першим запропонував використовувати для ракетного палива деякі метали, неметали та їхні водневі сполуки. Розглянув проблеми створення проміжних міжпланетних баз, ідею використання гравітаційного

поля небесних тіл для розв’язання цих проблем. Багато ідей Юрія Кондратюка використано в практичній космонавтиці. Зокрема, його розрахунки були використані при плануванні висадки американських астронавтів із місії «Аполлон» на Місяць, на зворотному боці якого іменем Кондратюка названо кратер.

Сергій Корольов

Основоположник практичної космонавтики

1906 – 1966 рр.

З ім’ям українського інженера родом із Житомирщини, що був Головним конструктором Радянського Союзу, пов’язана епоха перших визначних досягнень в історії освоєння космічного простору. Саме під його керівництвом у 1957 році Радянський Союз вивів на навколоземну орбіту перший штучний супутник землі, в космос полетіли собаки Білка та Стрілка, а 12 квітня 1961 року вперше у світі був здійснений політ людини в космос. Під його керівництвом послідовно створюються перші балістичні ракети: Р-1 та створена на її основі значно вдосконалена Р-2. Корольов передбачав практичне земне застосування космонавтики. Перші «Молнії» – супутники для ретрансляції радіо, телебачення та телефонного зв’язку – були розроблені ще за його життя (1965

р.). Після цього з’явилися «Метеори» – супутники для спостереження за атмосферою планети. Практичні завдання космічних польотів породили нові розділи наук.

Микола Миклухо-Маклай

Гуманіст, що навчив папуасів української

1846 – 1888 рр.

Мандрівник і антрополог українського походження, дід якого був козаком Запорізької Січі, все своє життя присвятив дослідницькій діяльності. Миклухо-Маклай працював на Канарських островах і в Марокко, на узбережжі Червоного моря в Єгипті та Саудівській Аравії, на островах Індонезії, в Південній Америці, Австралії, на островах Тихого океану. Всесвітню славу заслужив завдяки подорожі до загадкового острова Папуа-Нова Гвінея, що на північ від Австралії. Тут Миклухо-Маклай не тільки першим у світі детально дослідив і описав побут, звичаї тубільців, а й потоваришував з ними, боронив їхні права, рішуче виступаючи проти анексії острова кайзерівською Німеччиною тощо.

Агатангел Кримський

Всесвітньовідомий орієнталіст

1871 – 1942 рр.

Серед заслуг кримськотатарського сходознавеця широкого профілю, поліглота-арабіста, семітолога, іраніста, тюркіста та видатного славіста, що принципово розмовляв тільки українською мовою, слід зазначити його внесок у вивчення мови, літератури та культури кримських татар. Кримський був автором усіх найважливіших статей, присвячених культурі народів Близького Сходу, які були поміщені в енциклопедичний словник Брокгауза й Ефрона. За неповними підрахунками, він видав 870 монографій, статей, рецензій, а також 164 оригінальних перекладів східних

художніх творів – поезії та прози. «Коран» в перекладі Агатангела Кримського вивчав Лев Толстой. На 16-й сесії конференції ЮНЕСКО його ім’я було занесено до списку видатних людей Європи 20-го століття.

Олександр Архипенко

Один із основоположників кубізму в скульптурі

1844 –1909 рр.

Скульптор і художник, один з основоположників кубізму в скульптурі, який вплинув на розвиток мистецтва 20-го століття, народився в Києві. Його вважають американським митцем, проте сам Олександр Архипенко ніколи не відхрещувався від свого коріння. Внесок Архипенка у розвиток скульптури як мистецтва величезний. Саме він ввів поліхромію – використання у скульптурі різних матеріалів та кольорів, він уперше створив рухомі композиції та скульптури, які освітлювалися зсередини. Його твори зберігаються в найвідоміших галереях і музеях світу: Центрі Помпіду в Парижі, музеї Modern Art та галереї Гуенгайма в Нью-Йорку, музеях Москви, Стокгольма, Берліна, Тель-Авіва.

Олександр Мурашко

Художник, що вписав українське мистецтво в західноєвропейське

1871 – 1942 рр.

Художник-імпресіоніст, що народився та творив в Україні, мав власний унікальний стиль, не схожий на жоден інший із представлених у мистецькій Європі. Картини художника закуповували для приватних колекцій королівські родини, а його приватні виставки проходили у Берліні, Кьольні, Дюсельдорфі та Венеції. У Німеччині його цінували найперше як портретиста. Європа вчасно визнала унікальний імпресіонізм українського художника, не гірший від Клода Моне, чи Поля Сезанна. Одним із його авторських прийомів були яскраві кольори. Кращі твори Мурашка – «Портрет дівчини у червоному капелюсі» та «Селянська родина» – піднесли український живопис до рівня найкращих світових досягнень початку ХХ століття.

Соломія Крушельницька

Українська Мадам Баттерфляй

1872 – 1952 рр.

Відома оперна співачка, що народилася на Тернопільщині та закінчила Львівську консерваторію, володіла неперевершеним сопрано в три октави та вміла співати на восьми мовах. За життя Соломія Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу, виступати з якою на одній сцені прагнули славетні Федір Шаляпін, Енріко Карузо, Тітто Руффо. Щоб слухачі не забували, звідки вона родом, під час концертів або після Соломія частенько знайомила їх з українськими піснями. «Найпрекрасніша і найчарівніша Батерфляй», «незабутня Аїда», «найчарівніша Чіо-

Чіо-Сан», «неповторна Галька», «єдина в світі Джоконда», «ідеальна Брунгільда», «найпрекрасніша Соломія», «вражаюча Валькірія», «виняткова Лорелея» – усі ці захопливі титули належали їй.

Квітка Цісик

Голос у єдиному екземплярі

1953 – 1998 рр.

Голос співачки українського походження знає майже кожен американець. Ще студенткою Квітка, взявши собі псевдонім Кейсі, не відчувала жодних труднощів у різних музичних стилях. Її почали запрошувати джазові, поп- і рок-зірки. Працювала над записом саундтреків до художніх фільмів і брала в них участь як акторка. Неодноразово брала участь у комерційних проектах. За допомогою її витонченого співу свій імідж створювали корпорації ABC, NBC, CBS, Burger King, McDonald’s, American Airlines та Delta Air Lines, Coca-Cola, Pepsi-Cola та інші. З початку 1980-х вона стала однією з найдорожчих і найпопулярніших виконавиць джинґлів у США – рекламних мотивів для радіо й телебачення. Та найголовніше – саме вона виконала однойменний саундтрек до фільму «You Light Up My Life», який в 1978 році удостоївся премії «Оскар» за кращу пісню. Але через юридичну тяганину найпрестижніша кінопремія світу дісталася іншій співачці.

Микола Леонтович

Автор всесвітньовідомого «Щедрика»

1877 – 1921 рр.

Український композитор, що створив всесвітньовідому різдвяну колядку, збирав та обробляв козацькі пісні, створюючи високохудожні твори. У 1921 році «Щедрик» Леонтовича був вперше презентований на концерті в «Карнегі Холі» в Нью-Йорку. А в 1936 році Пітер Вільховський (родом з України), який працював для радіо NBC, пише англійську версію слів до «Щедрика» – «Carol of the Bells». Під цим іменем мелодія українського «Щедрика» стала всесвітньо відомою. Під час сезону колядок по всій Америці та в Європі співають по радіо і телебаченню колядки, між котрими обов’язково вставляють у програму як шедевр творіння українського композитора.

Володимир Горовиць

Володар 25 премій «Греммі»

1903 – 1989 рр.

Геніальний піаніст-віртуоз, який народився 1903 року в Києві, сів за фортепіано в 5 років, а до 21 року знав уже 155 творів – феномен для його віку. У репертуарі юнака було 12 концертних програм, у той час як професіонали тоді мали максимум по чотири. За своє життя він став володарем 25 премій «Греммі». Пластинки з його записами ставали справжніми бестселерами, а квитки на концерти розкуповувалися миттєво. Готуючись до чергового концерту в нью-йоркському «Карнегі Холі», піаніст обрав для свого роялю таке місце на сцені, звідки б найкраще розходився звук по всьому залу. Відтоді на це місце, котре тепер називається «зарубкою Горовиця», орієнтуються всі піаністи світу. Ще за життя Горовиця називали «Королем королів піаністів».

Олександр Довженко

«Гомер» світового кіно

1894-1956 рр.

Кіноматографіст і письменник, засновник «поетичного» кіно, народився на Чернігівщині. Відомий фільмами «Звенигора», «Арсенал», «Земля», а також нереалізованими сценаріями, які перетворилися на повноцінні літературні твори – «Україна в огні» та «Зачарована Десна». На міжнародній виставці у Брюсселі 1958 року Довженка було визнано одним із десяти провідних митців світової кінотворчості за всю її шестидесятирічну історію, а його фільм «Земля» – одним із 25 кращих фільмів усіх часів і народів. Чарлі Чаплін високо цінував творчість українського режисера і в одній зі своїх промов сказав, що «слов’янство поки що дало світові кінематографії одного творця – мислителя та поета, Олександра Довженка». А на думку американського кінокритика Артура Найта, найкращі японські фільми зроблені під впливом Довженка.

Серж Лифар

Геніальний танцівник XX століття

1905 – 1986 рр.

Відомий балетний танцівник і хореограф родом з Київщини почав займатися балетом з 17 років. Талантом і особистістю Сержа захоплювалися поголовно всі художники та критики. Серед друзів танцівника – Пабло Пікассо, Сальвадор Далі, Коко Шанель. А Шарль де Голь навіть запропонував йому громадянство Франції, від якого танцюрист відмовився. «Я українець і цим пишаюся», – так відповів геній на пропозицію тогочасного французького президента. Фактично він відродив французький балет, його репертуар, трупу, його школу та славу, ставши основоположником нового напрямку в балеті – «неокласицизму». Сучасники називали його «богом танцю», «добрим генієм балету XX століття». За роки роботи в Опері Лифар виховав одинадцять зірок балету.

Богдан Гаврилишин

Хрещений батько Економічного форуму в Давосі

1926 – 2016 рр.

Протягом 18 років економіст і гуманіст українського походження Богдан Гаврилишин очолював Міжнародний інститут менеджменту в Женеві. Був членом Римського клубу, Світової академії мистецтва та науки, Міжнародної академії менеджменту, а також почесним доктором у 7 університетах Канади та України, консультантом держав і міжнародних компаній. Він очолював і керував конференціями та семінарами у 89 країнах світу. Створив Міжнародний центр перспективних досліджень, Міжнародний інститут менеджменту в Індії, після – в Україні. Став співзасновником Європейського форуму з менеджменту в Давосі (тепер Світовий економічний форум). Був консультантом компаній «General Electric», «IBM», «Unilever», «Phillips», радником кількох країн.

Оксана Забужко

Українська філософиня національної ідентичності та фемінізму

1960 р.н.

З ім’ям Оксани Забужко пов’язаний вихід сучасної української літератури на міжнародну арену. Починаючи з 1996 року, з виходом її роману «Польові дослідження з українського сексу», вона залишається в ряді перших україномовних письменників. Її твори перекладені понад 20 мовами, окремими книжками виходили в Австрії, Болгарії, Італії, Ірані, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Румунії, Сербії, США, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції. Книжка розмов із варшавською публіцисткою Ізою Хруслінською «Український палімпсест» початково вийшла польською мовою і взимку 2013–2014 рр. стала для польських еліт важливим джерелом знань про Україну, допомігши визначитися з політичною підтримкою Майдану. Вистави за її творами йдуть на багатьох театральних сценах України, Європи і Північної Америки. У своїй творчості Забужко прагне переосмислити українську ідентичність. У прозових творах вона порушує питання довкола гендерних тем, зміни гендерних стереотипів і парадигм.

Макс Левчин

Співзасновник PayPal

1974 р.н.

Американський підприємець українсько-єврейського походження народився в Києві та разом із батьком Рафаелем Левчиним входив до складу київського клубу любителів фантастики «Зоряний шлях». Переїхавши до США в 16-річному віці, Левчин згодом став співзасновником міжнародної електронної платіжної системи PayPal, що принесло йому світову знаменитість. У 2004 році запустив власний стартап Slide, головною розробкою якого був сервіс зручного відображення великої кількості фотографій для користувачів соціальної мережі MySpace. Пізніше Slide переорієнтувався на створення соціальних сервісів для Facebook.

Ян Кум

розробник месенджера WhatsApp

1976 р.н.

Американський програміст і підприємець українсько-єврейського походження народився в Києві, мешкав у Фастові, що неподалік від Києва, та на початку 90-х емігрував разом із матір’ю до Америки. Він самоук, а інформацію вивуджував із підручників, які брав «на прокат» у букіністичних крамницях. У молодості Ян приєднався до хакерського угруповання w00w00 і не раз зламував сервери компанії Silicon Graphics, а також багато спілкувався з іншим відомим вихідцем з w00w00, співзасновником музичного сервісу Napster Шоном Феннінг. Разом із програмістом Ігорем Соломенчиковим Кум створив особливий мобільний додаток для спілкування, який враховує особливості смартфонів і прив’язаний до номера телефону – WhatsApp. Згодом продав свою компанію Марку Цукербергу за 16 млрд доларів.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь