Як отримати земельну ділянку учасникам АТО

 

 

 

 

У минулому році  Кабінет Міністрів України  переглянув та конкретизував стратегію держави в частині виділення земельних ділянок учасникам АТО, забезпечивши максимально широкий доступ до отримання цієї пільги.

Постановою «Про внесення змін до Стратегії удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними» закріплюється першочерговість забезпечення земельними ділянками учасників антитерористичної операції незалежно від площі земельних ділянок, право оренди на які було продано.

Згідно з ч.1 ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:

  • для ведення фермерського господарства  –  в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;
  • для ведення особистого селянського господарства –  не більше 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва -  не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах –  не більше 0,25 гектара, в селищах  – не більше 0,15 гектара, в містах  –  не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва  –  не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів –  не більше 0,01 гектара.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вищезазначених норм провадиться один раз по кожному виду використання (ч. 4 ст. 116 ЗКУ ). Це означає, що ви маєте право отримати у приватну власність 6 земельних ділянок різного цільового призначення (згідно з переліком ст. 121 ЗКУ). Розмір земельних ділянок, що передаються безоплатно громадянину для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшено у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

Як відбувається процедура виділення с/г землі військовому АТО:
Перш за все, потрібно отримати інформацію про вільні земельні ділянки (на сайті Кадастрової карти, звернутися до державного кадастрового реєстратора (Держгеокадастр)) та замовити викопіювання з кадастрової карти або плану після чого подати клопотання:
– до місцевої ради (якщо це стосується земель комунальної власності, які розташовані в населених пунктах);
– до районної держадміністрації (якщо це стосується земель державної власності поза межами населених пунктів);
– до Головного управління Держгеокадастру в області (якщо це стосується земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів), зазначивши цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри.

До клопотання слід додати:  копію Вашого паспорту та ідентифікаційного коду, копію посвідчення УБД або довідки про участь в АТО, або витяг з наказу, вищезгадані викопіювання з державного кадастру як графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, (у випадку надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства,   –  документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.)

Забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, в тому числі довідки з земельного кадастру про те, що раніше ви не реалізовували своє право на безоплатне отримання земельної ділянки,  –  це передбачено ч. 6 ст. 118 ЗКУ!

Клопотання має бути розглянуте у місячний строк. Після отримання дозволу, необхідно замовити розроблення проекту землеустрою. Проект землеустрою розробляють землевпорядні організації та підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом Держгеокадастру відповідно до ст. 186–1 ЗКУ.

У разі місцезнаходження земельної ділянки у межах населеного пункту або на якій планується розташування об’єкта будівництва, необхідне також погодження з управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої державної адміністрації.

Згадані органи зобов’язані протягом 10 робочих днів з дня одержання проекту чи копії проекту землеустрою безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику свої висновки про його погодження або про відмову в такому погодженні.  Вичерпний перелік документів до проекту землеустрою визначений статтею 50 Закону України “Про землеустрій”.

Для погодження проекту землеустрою можна також звернутись до Центру надання адміністративних послуг відповідного регіону.
Для подальшої реєстрації земельної ділянки ви можете звернутись до державного кадастрового реєстратора із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки як самостійно або уповноважити на це землевпорядну організацію ( зазначивши це у договорі).

До місцевої ради (якщо земельна ділянка у межах населеного пункту) або до місцевої державної адміністрації (якщо ні) подається відповідне клопотання з погодженим проектом землеустрою та Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.  Вказані органи затверджують проект землеустрою.

Наступним їхнім кроком буде звернення до відповідного місцевого органу державної реєстраційної служби із заявою про державну реєстрацію права власності держави чи територіальної громади на обрану земельну ділянку.
Ви також маєте право самостійно звернутись до місцевих органів Державної реєстраційної служби України із такою заявою. (ч. 1 ст. 16 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

Після здійснення такої реєстрації місцева рада чи державна адміністрація приймають рішення про безоплатну передачу земельної ділянки з державної чи комунальної власності у Вашу власність. У рішенні повинні бути зазначені кадастровий номер, місце розташування та площа земельної ділянки.

Останній крок  –  це державна реєстрація права власності тепер вже майже Вашої земельної ділянки. Для цього Вам необхідно подати заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. Таку заяву можна подати безпосередньо до Державної реєстраційної служби України (її територіальних реєстраційних служб), яка здійснює таку реєстрацію, або до вже знайомого державного кадастрового реєстратора, який передасть її до Державної реєстраційної служби. Також, ви можете скористатись послугами Центрів надання адміністративних послуг.

За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 або за телефоном (04631) 7-16-15)  та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь