У народі є така приказка: “Яблучний Спас – пішло літо від нас”. Саме після Другого Спасу можна вже відчути перший подих осені, свіже прохолодне повітря, а подекуди й пожовкле листя.
У релігійному значення це свято символізує Преображення Ісуса Христа. За Біблією, Христос завів трьох апостолів – Петра, Якова й Івана на гору Фавор і преобразився перед ними. Тоді вони побачили його Божество у людській природі.
Свято Преображення Господнього існувало вже в IV ст. Воно прижилося далеко не одразу і не скрізь. Першими його запровадили в себе східні церкви, з’єднавши з місцевими язичницькими святами, присвяченими збиранню врожаю. На Заході це свято стало загальним аж у XV столітті. В Україні Преображення Христа святкують як Яблучний Спас і досі має дещо язичницькі традиції, які об’єдналися з церковними.

ГОЛОВНІ ПРИКМЕТИ ЯБЛУЧНОГО СПАСУ
- Яка погода буде 19 серпня, такою буде і Покрова 14 жовтня.
- Другий Спас – тримай рукавиці про запас.
- Який другий Спас, такий і січень. Якщо 19 серпня дуже тепло, то в січні буде мало снігу, якщо піде дощ – багато.
- Якщо фрукти в саду виявилися гнилими і не достояли до Яблучного Спаса, то наступний рік буде складним і важким.
- Якщо дитину в цей день вкусила бджола, тож незабаром в будинку будуть гості. Час готуватися до прийому знайомих або родичів.
- Для того щоб бажання здійснилося, потрібно покуштувати яблуко, освячене в церкві і заїсти його медом.
- Якщо вагітна з ранку знайде на дорозі пару гілочок верби, то з малюком все буде гаразд.
- Тих, кого улестиш на Яблучний Спас, той допоможе впродовж року.
- Окроплена свяченою водою суха гілочка дерева, поставлена в офісі, вбереже від зради і підлості колег.
- Надбитий посуд потрібно викинути, інакше фінансових складностей не уникнути.
- На Спаса роздають дрібні гроші бідним.
- Напередодні 19 серпня треба наготувати багато частувань та роздати їх нужденним, така прикмета обіцяє процвітання всій родині.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ В ЦЕЙ ДЕНЬ
- Не можна важко працювати, прибирати, займатися ремонтом та рукоділлям, також краще відкласти роботу в саду і на городі.
- Не варто митися в лазні, особливо мити голову, також не варто фарбувати волосся, візит до перукаря краще перенести на інший день.
- Заборонено купатися у водоймах.
- Яблука в цей день можна їсти тільки після освячення в церкві.
- У цей період триває Успенський піст, тому обмежте вживання їжі тваринного походження.
- На Яблучний Спас в молитвах обов’язково потрібно згадати померлих родичів.
- Не слід вплутуватися в конфлікти, лихословити і бажати іншим зла.
- Заборонено вбивати або проганяти комах.

ЩО СВЯТИТИ В ЦЕРКВІ
- фрукти (яблука, груші, сливи, виноград, персики);
- овочі (помідори, морква);
- мед;
- випічка з яблуками.
РЕЦЕПТИ
Шарлотка
Інгредієнти:
- яблука – 2 шт.;
- борошно – 200 г;
- молоко – 120 мл;
- масло вершкове – 80 г (плюс для змащування форми);
- яйце – 1 шт.;
- цукор – 120 г;
- цукрова пудра (для посипання);
- розпушувач – 10 г.
Приготування:
- У миску висипаємо цукор, додаємо розм’якшене вершкове масло і добре збиваємо міксером.
- Додаємо яйце, вливаємо молоко і ще раз добре збиваємо.
- У борошно висипаємо розпушувач, добре перемішуємо.
- Висипаємо борошно до основної маси. Спочатку перемішуємо тісто міксером, після чого збиваємо до однорідної маси.
- Форму, в якій будемо випікати пиріг з яблуками, добре змащуємо вершковим маслом.
- Виливаємо тісто в форму і добре розрівнюємо лопаткою по всій формі, щоб шарлотка вийшла якомога рівніше.
- Два яблука очищаємо від шкірки, нарізаємо тоненькими скибочками.
- Яблучні скибочки викладаємо поверх тіста.
- Відправляємо в розігріту духовку до 180°С і випікаємо пиріг з яблуками 25-30 хвилин.
- Готову яблучну шарлотку виймаємо з духовки і трохи залишаємо у формі, щоб вона злегка охолола. Зверху посипаємо трохи цукровою пудрою, після чого нарізаємо і подаємо до столу.

Запечені яблука
Інгредієнти:
- яблука – 7 шт.;
- родзинки – 190 г;
- мед – 7 ч. л.;
- волоські горіхи – 14 шт.;
- куриця з цукром – по 3-4 ч. л.
Приготування:
- Яблука наколоти виделкою по всій поверхні.
- Родзинки промити і залишити хвилин на 30 у гарячій воді.
- Видалити серцевину і частково м’якоть яблук, робити обережно, щоб не проткнути яблуко наскрізь
- Покласти всередину кожного яблука по 1 чайній ложці меду, родзинки і порізані крупно горіхи (в кожне яблуко по 2 горіха).
- Зверху посипати цукром із корицею.
- На дно форми для випікання налити води, приблизно 1 см, викласти яблука і поставити в духовку.
- Випікати в розігрітій до 200°С духовці 30 хвилин (в залежності від сорту яблук) і від вашого смаку.

Пиріжки з яблуками
Інгредієнти:
- борошно – 3 скл.;
- яблука – 400 г;
- вершкове масло 75 г;
- яйця – 2 шт. + 1 для змащення пиріжків;
- сухі дріжджі – 2 ч. л.;
- цукор – 6 ст. л.;
- молоко – 3/4 скл.;
- сіль – щіпка.
Приготування:
- Спочатку замішуємо легке, повітряне тісто. Для цього потрібно трохи нагріти молоко і вилити його в каструлю або будь-який інший глибокий посуд. Потім додаємо до молока дріжджі.
- Сюди ж додаємо 2 ложки цукру і розмішуємо, поки дріжджі не розчиняться в молоці разом із цукром.
- Тепер в цю суміш додаємо 2 сирих яйця. Трохи розмішуємо. Також додаємо шматочок м’якого масла.
- Далі вводимо поступово в цю масу борошно.
- Тісто замішувати руками. Воно повинно вийти дуже ніжним і повітряним, що не липнути до рук.
- Коли тісто вже як слід вимішали, його потрібно скачати в велику кулю, помістити в посуд і закрити зверху щільною серветкою або рушником.
- Тепер дамо тісту підійти. Залишимо його приблизно на годину, в теплому, без протягів, місці.
- Яблука добре промиваємо і розрізаємо, звільняємо від серцевин і дрібно ріжемо.
- Додаємо до яблук 4 ложки цукру і як слід перемішуємо. Щоб яблука не потемніли, скроплюємо їх лимонним соком.
- Тепер, коли тісто настоялося і піднялося, почнемо ліпити пиріжки. Відриваємо від тіста невеликі шматочки, бажано однакові.
- Кожен шматочок тіста розминаємо руками в коржик. У центр кожного коржика кладемо яблучну начинку, а потім формуємо пиріжки.
- Далі застилаємо деко пергаментом і акуратно викладаємо на нього сформовані пиріжки. Накриваємо їх серветкою і даємо постояти приблизно 20 хвилин, а потім змащуємо збитим яйцем.
- Тепер розігріваємо духовку приблизно до 200°С. Випікаємо пиріжки з яблуками в духовці 25-30 хвилин.