Відділення гемодіалізу в Ніжині у критичному стані?

 

 

 

 

“Відділення гемодіалізу Ніжина знаходиться в критичному стані. Близько півроку немає лікаря-нефролога, діаліз люди отримують на старих списаних апаратах”, – пост такого змісту розмістив у мережі Фейсбук ніжинець Сергій Шевченко, який сам є пацієнтом цього відділення.

Нагадаємо: у липні 2011 року на базі Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького відбулося відкриття амбулаторного відділення гемодіалізу для хворих на хронічну ниркову недостатність ІІІ–IV ступеня. Амбулаторне відділення — філія Обласної лікарні.

Гемодіаліз — процедура очищення крові за допомогою апарата «штучна нирка». При гострій хронічній нирковій недостатності, коли нирки хворого вже відмовляються очищати організм, кров йому очищають штучно. «Штучна нирка» — один з найдієвіших методів очищення крові.

Журналісти сайту mynizhyn.сom зв’язалися з Сергієм Шевченком, і в телефонній розмові чоловік поділився власним баченням цієї ситуації: “Куди хворі тільки не зверталися. Ми писали близько 15 листів у різні інстанції, в тому числі й до Міністерства Охорони Здоров’я, і отримували стандартні відповіді. Ще в травні минулого року нам обіцяли, що апарати замінять, але дива не сталося. Працює 9 апаратів, часто вони виходять з ладу. Так, деталі на заміну замовляють, але приходять вони не нові”.

“Без лікаря важко, – ділиться хворий. – Одного разу у відділенні у мене впав тиск: 90/60. Я сам давав поради медсестрі, хоча це повинен коригувати лікар. Фоменко Геннадій Васильович – нефролог з Чернігова, він там і працює, а у нас з’являється, коли ситуація вже вкрай загострюється, коли вже до когось доходить наш крик про допомогу”.

Пацієнтка діалізного відділення Ніжина Лариса Копа пише: “З проблемою, яку висвітлив у пості Шевченко, згідна. Але на роботу медперсонала ніяких нарікань не маю. Вони завжди привітні, свою роботу виконують належним чином, навіть просто по-людськи цікавляться завжди нашим станом здоров’я. Швидко реагують, коли пацієнт просить допомоги, але ж лікувати (бо маємо супутні захворювання) не в компетенції медсестер, тому обов’язково потрібний лікар і нарікання були на старі препарати. Медперсонал іде нам назустріч”.

Головний лікар НЦМЛ Олександр Костирко пояснив: “Відділення – обласного підпорядкування, воно не входить до структури нашого закладу. Так, там є проблеми з кадрами: попрацює людина кілька місяців і звільняється. Робота специфічна, щоб працювати там лікарем, потрібен відповідний сертифікат. Взяти сумісництво ніхто не погоджується, а лікар-стажист буде отримувати мінімальну зарплату. До того ж, чимало значить психологічне навантаження…”.

Медсестра Тетяна Майборода, яка нині працює в місцевому відділенні гемодіалізу,  підтвердила: “Так, лікаря немає. Наразі працює 3 медсестри. А хворих близько 40 чоловік. Щодо стану апаратів, то вони ремонтуються. У відділенні працює інженер і двоє техніків. Все на ходу, діаліз ми не припиняємо”.

Діюча старша медсестра Віталіна Федоренко на початку діалогу зазначила: “Ми нічого не будемо говорити”. На запитання, що медичний персонал робить в критичних ситуаціях без лікаря, сказала: “Викликаємо реанімацію”.

За коментарем звернулися до завідуючої відділенням нефрології та гемодіалізу обласної Чернігівської лікарні Олени Гордої.  В телефонній розмові Олена Миколаївна повідомила: “У відділенні гемодіалізу Ніжина списані апарати не підключаються. Діаліз проводять на всіх працюючих апаратах. Ця процедура – робота медсестри, яку вона може провести, дотримуючись режиму, що призначив лікар. Щодо того, що у відділенні немає лікаря: це наша турбота. Ні в Чернігові, ні в Ніжині ніхто не хоче йти туди працювати, бо робота нелегка, а зарплата невисока. Є в нас лікар-інтерн, нефролог, можливо, за два роки він погодиться, але… Не можна сказати, що зовсім без лікаря. Нефролог Фоменко Геннадій Васильович з Чернігова періодично приїжджає, тримає телефонний звязок”.

Пропонуємо Вашій увазі коментарі користувачів Фейсбук стосовно даної теми.

Валентина Пильник
Фото з мережі


гемодіаліз, Ніжин, лікар, апарати

гемодіаліз, Ніжин, лікар, апарати

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь