7 років за самооборону: ніжинець просить врятувати від свавілля поліції

 

 

 

 

«Напали та побили просто під час Покровського ярмарку в Ніжині. Коли почав оборонятись і застосував офіційну травматичну зброю, сам опинився на лаві підсудних». 
Таку життєву історію ЧЕline розповів ніжинець Антон Литвиненко. Історію, яка може закінчитись одним зламаним життям, адже строк, що загрожує Антону, – від 3 до 7 років. І найжахливіше в цій ситуації, за словами хлопця, це свавілля і беззаконня від поліції.
Але почнімо від початку. 6 жовтня минулого року Антон Литвиненко разом із друзями пішов відпочити на Покровський ярмарок.
«Це було близько дев’ятої години вечора. Я разом із братом, його дівчиною та своєю знайомою стояли в черзі до атракціону. Раптом до черги почала вклинюватись компанія з п’яти осіб, грубо розштовхували людей, витісняли нас, на наші прості зауваження одразу розпочали бійку. Як такої перепалки навіть не було. Сказали один одному кілька слів. Відчув удар збоку, впав, вони почали мене бити ногами. Один, той, що першим вдарив, намагається на мене зверху сісти. Мій брат його зіштовхує з мене, але в цей час вони витягують телефон з моєї кишені. Відбувається штовханина, забираю телефон, отримую удари.
Потім відчуваю, що перестали бити. Піднімаю голову, дивлюся – брата б’ють. Я попередив: якщо від брата не відійдуть, я використаю травматичну зброю, пістолет. Він у мене офіційно зареєстрований, я колишній співробітник правоохоронних органів. Тоді вони напали на мене, зірвали сумку. Після цього я здійснив постріл в одного з нападників, перебив йому фалангу пальця. Тоді вже тільки прийшли співробітники поліції. Вони лише мене заламали і повели до авто. В той час, коли вели, один із нападників ще мене по голові вдарив раз чи більше. Не пам’ятаю. Реакції поліції не було», – розповідає Антон.
Антон Литвиненко, поліція

Антон Литвиненко, поліція

Далі, за його словами, в розслідуванні розпочалися незрозумілі речі – поліція зібрала пояснення людей, вони сказали, що мене ніхто не бив. Відмова отримати допомогу в лікарні.
Як каже хлопець, травматолог, коли його побачив, сказав: «Аааа, це стрілок, то нехай йде до поліції, там розбирається. Розвернувся і пішов. Із закритою черепно-мозковою, струсом я пробув у них кілька днів, а потім під домашній арешт посадили. Далі – більше. В мене є докази, що мені підмінили патрони. Підкинули кілька посилених, так би мовити, в домашніх умовах виготовлених куль».
За словами ніжинця, він також подав заяву на осіб, які його били, але справа стоїть на місці. Заява на нього вже давно в суді, завершена була вже в грудні, а заява від нього ще в процесі розслідування. «Ми будемо твою справу розвалювати», – так сказав йому слідчий.
Антон Литвиненко в розпачі.  Як колишній правоохоронець відзначає, що на всіх рівнях розслідування відбувається свавілля поліцейських, не дотримуються жодних процедур, чиниться тиск.
«Правоохоронці прямо заявляють «Тобі що, шкода було того телефона, що ти всю цю «кашу» заварив. Стріляти почав». Позиція слідчих не входить у жодні рамки закону. Я можу назвати навіть прізвища цих людей, правоохоронців, які порушують закон. Це слідчий, який розслідує заяву на мене, – Роман Горбунок, і слідчий, який буквально розвалює мою справу, де я заявник, – Сергій Іванець. Мені відомо, що перший є добрим знайомим людей, які мене били», – говорить Антон.
За словами речниці ГУ НП у Чернігівській області Наталії Реберг, дати оцінку діям своїх співробітників вони не можуть, як і взяти пояснення в слідчого Сергія Іванця, який повільно розслідує справу про розбій за заявою Антона Литвиненка, адже той на лікарняному. Наразі ж, за її словами, суд зобов’язав ніжинську поліцію розслідувати цю справу.
Тому чекаємо продовження історії викладеної Антоном Литвиненком, адже її наслідки можуть зламати життя законослухняній людині, яка просто вирішила самооборонятись. Суд у справі призначений на 16 вересня. Хлопець просить керівництво поліції, прокуратуру втрутитись у ситуацію і допомогти добитись справедливості.
Джерело: Чeline 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь