Проект держбюджету-2020 внесено в Раду: які показники заклав Кабмін?

 

 

 

 

Як повідомляється на офіційному сайті Ради, законопроект №2000 зареєстрований 15 вересня. Ініціатором законопроекту вказаний народний депутат фракції “Слуга народу”, голова парламентського комітету з питань бюджету Юрій Аристов, суб’єктом права законодавчої ініціативи – Кабінет міністрів.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук зазначає, що “у нас було тільки два тижні, щоб обробити цей документ, тому це перший варіант” держбюджету. “Він грунтується на макропоказниках, які були затверджені ще навесні. За два тижні ми подамо до парламенту Програму дій уряду, поділимося своїми думками про те, як ми бачимо інструменти економічного зростання. При необхідності Мінекономіки перегляне макропоказники і ми зробимо відповідні зміни”, – зазначив він.

За словами прем’єра, важливо закласти в проект Держбюджету-2020 новий ефективний підхід до принципів фінансування витрат. “Держави в економіці повинно ставати менше. Бюджет-2020 буде бюджетом ефективності, після якого буде бюджет економічного зростання. Ми плануємо зменшувати витрати на обслуговування державного апарату, тому що багато державних грошей витрачається неефективно. У той же час, цей уряд не буде підвищувати податки , їх слід поступово зменшити. Але зробити рівними для всіх. Тому що коли податки високі, але їх платять небагато, то це дуже несправедливо. І ми це змінимо “, – сказав Гончарук.

Прем’єр підкреслив, що 2020 рік стане роком зміни акцентів, зокрема зростання держпідтримки для малого і середнього бізнесу, фермерів. “Ми змінили підхід до державної підтримки агросектору, замість дотування великих підприємств робимо акцент на підтримці малих фермерів: Зокрема, плануємо компенсувати ставку за кредитами, щоб менші підприємства взяли активну участь і мали не гірші умови для покупки земельних ділянок, коли запрацює ринок землі” , – підкреслив він.

Гончарук також додав, що 2019 рік стане останнім, коли відбувається щорічне планування бюджету. “Наша стратегія в тому, щоб з кожним роком державний борг ставав менше. Для цього мало одного року – треба планувати це на середньо- і довгостроковий період. В цьому році ми останній раз приймаємо тільки бюджет на один рік. Надалі прийняттю бюджету буде передувати прийняття повноцінної 3-річної декларації “, – зазначив глава уряду.

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов додав, що до сих пір макроекономічний прогноз розроблявся Мінекономіки один раз на рік. “Але ми повинні постійно прогнозувати розвиток економіки системно. У наступні кілька тижнів ми переглянемо структуру і спробуємо побудувати більш системний підхід до макроекономічним прогнозом”, сказав міністр і додав, що можливо певні правки будуть внесені показниками.

Коментуючи документ, міністр фінансів Оксана Маркарова відзначила: “Бюджет не тільки своєчасний, він реалістичний, збалансований. Це бюджет, який дозволить підтримати макроекономічну стабільність, якої ми досягли, і на базі цієї стабільності зробити швидше ривок до економічного зростання”.

Раніше в неділю прем’єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував внесення в Раду проекту держбюджету на 2020 рік, відзначивши, що 15 вересня – останній день, коли уряд повинен подати його до парламенту. При цьому він уточнив, що до 2 листопада Кабмін розраховує внести в проект бюджету корективи згідно з оновленим прогнозом Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Витрати на національну безпеку збільшені на 33,8 млрд грн і складуть 245,8 млрд грн. Фінансування Пенсійного фонду – 172,6 млрд грн. На розвиток дорожньої інфраструктури передбачено 74,4 млрд грн, з яких 69,7 млрд грн – Дорожній фонд. Витрати на підтримку енергетичної незалежності заплановані в 2 млрд грн.

Гончарук також зазначив, що поточний варіант держбюджету скасовує дотації агропідприємствам на користь підтримки малих фермерських господарств.

Міністр фінансів Оксана Маркарова повідомила, що проект держбюджету-2020 передбачає надходження 380 млрд грн від запозичень.

За її словами, на кінець 2020 року рівень держборгу до ВВП повинен скласти 46,7%. Одним із шляхів реалізації такого завдання є поступове скорочення дефіциту держбюджету. У 2020м платежі за держборгом складуть 438,1 млрд грн, з яких 145,2 млрд грн – обслуговування держборгу, зазначила Макарова.

Крім того, міністерство фінансів повідомило в неділю, що скоротило план надходження до державного бюджету доходів від приватизації, заклавши в проект держбюджету на 2020 рік 5 млрд грн доходів за цією статтею проти 17 млрд грн в держбюджеті на 2019 й.

https://ua.interfax.com.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь