Близнята нашого міста: «Двое из ларца, одинаковы с лица»

 

 

 

 

Нам неодноразово доводилося зустрічати людей дуже схожих між собою зовні – це близнюки або двійнята. З самого народження між ними складаються певні відносини. Близнюки – близькі люди, кращі друзі, однодумці … Чи правда це? У незапам’ятні часи люди не могли розгадати загадку появи близнюків і складали міфи про їх походження. Щоб вивчити взаємовідносини близнюків, ми не стали складати про них міфи, а запитали про це у них самих.

Отже, знайомтеся:

Батьки двох трирічних близнят Тимофійчика та Матвія Олена і Артем Федорови розповіли нам про особливості розвитку і виховання малят-близнюків, про різність характерів та хто в сім’ї лідер!

Хлопчикам по три роки і на вигляд вони абсолютно однакові, причому дітвора навіть по гороскопу близнюки!

Перший і старший, всього на п’ять хвилин – Тимофій, тому молодший в цій сім’ї  – Матвій.

 

Як ви їх відрізняли, коли із пологового будинку принесли додому два однакових пакуночки?

Ми почали відрізняти їх одразу, з першої хвилини їх народження. У Тимофійчика було дуже серйозне та худорляве личко, а от у Матвія пухленькі та рожеві щічки і посмішка на ввесь беззубий ротик.

Які характери у хлопчиків, чи є вже серед них лідер?

Характери у моїх хлопців зовсім різні… Це було помітно навіть коли вони ще не народилися. Ще тоді ми визначилися кого як назвати і де хто. Ще у животику Матвій був більш бешкетний і неспокійний. Тимофій народився першим і він вже 3 роки як є лідером в їхніх стосунках з братиком. У нього більш розвинена фантазія і він завжди вигадує різні ігри, Матвій же у всьому допомагає йому реалізовувати задумки. Тимофій завжди стоїть на своєму, а Матвій більш м’якший та спокійний, йде йому на поступки аби згладити конфлікт. Але в силу того що вони близнюки по гороскопу, характер і поведінка у них досить мінлива. Час від часу вони можуть і помінятися ролями. Досить часто Матвій починає проявляти свій характер і намагатись керувати, а Тимофій починає йому допомагати і йти на компромісні рішення.

 

Чи є якісь специфічні особливості розвитку ваших близняток? Плюси, мінуси?

За рахунок того, що їх двоє і можуть спілкуватися один з одним, вони швидше розвиваються. Хлопці почали ходити в 10 місяців, а коли виповнився рік, ми вже говорили окремі слова. А зараз їх не можливо переговорити!… Великий плюс в тому, що їм ніколи не сумно: їх двоє і завжди є з ким погратися, в цьому і мінус, оскільки коли хтось лишається наодинці він не знає яку гру собі вигадати. Не вміють вони гратись без компанії. Великим мінусом є й те, що вони можуть часто сваритися один з одним навіть за однакові іграшки. Я вважаю ще дуже великим плюсом те, що вони піклуються один про одного та захищають, якщо цього потребує хтось із них. “Подвійне щасття” (так називають двійню у вузьких кругах) – це і подвійні клопоти, оскільки вдвох вони швидше і більше вигадують шкоди, ні на хвилину не можна лишити без нагляду. Всидіти спокійно на місці без пригод ми майже не можемо.

 

Івочко Павло і Андрій близнюки (їм по 42 роки) і на перший погляд їх важко відрізнити, але близькі люди все ж знаходять відмінності між ними, а мама дізнається хто є хто навіть по телефону ..Про те, як бути близнюками поділився з читачами сайту «Нежатин» житель Ніжина, Павло Івочко. Його брат близнюк зараз живе в селі недалеко від Ніжина.

Чим займаєтеся зараз, яка сфера діяльності полюбилася кожному?

Разом з братом ми закінчили медучилище, пізніше він вступив до педінституту і зараз завідує ФАПом в с. Пашківка. Я не пішов по стопах брата, а закінчив Київський технікум залізничного транспорту. Зараз навчаюся в Ніжинському державному університеті ім. М. Гоголя. Я себе шукаю, можливо – це дитяча мрія: спробувати все! У нас з братом є своє маленька, але дуже цікава справа.

Скажіть чи часто вас не розрізняють люди?

Так, ми досить таки схожі і дуже часто нас можуть переплутати. У дитинстві це було якось забавно і смішно, але зараз замислюємося, а як же людям в таких випадках? Наприклад, хтось розмовляв вчора зі мною, завтра зустрів Андрія та продовжує тему розмови, а Андрій це зовсім не Андрій, а Паша (сміється – Авт).

А в дитинстві у вас були кумедні історії, змінювалися ви один з одним?

У дитинстві ні, а ось в медучилищі було кілька цікавих і смішних історій. Якось ми складали іспит, і я зліг вдома з температурою. Ось тут і стала в нагоді наша схожість! Андрій прийшов на іспит, спокійно здав його за мене і ніхто нічого не запідозрив. А ще у нас був захист практики, і не всі викладачі знали, що ми близнюки. І заходимо ми в кабінет! – дві однакові людини. Реакція звичайно була смішна: ті, хто не знав, дивилися на нас в усі очі!Але близькі і друзі звичайно ж відрізняють нас безпомилково. Адже ми не зовсім однакові люди, ми різні.

Чи бувало в юності вам подобалася одна і та ж дівчина, або на побачення ходили міняючись один з одним?

О ні, такого не було! Бог милував і нам подобалися абсолютно різні дівчата. Мінятися один з одним можна, але в межах розумного. Тобто саме в особистому житті ми ніколи не дозволяли собі подібних жартів.

А в чому ваша різниця? Які у вас характери? Хто лідер?

Я завжди знав, що Андрій розумніший за мене. Ми обидва добре вчилися, але Андрій завжди вчився краще, ніж я – це стовідсотково. Сказати, що ми дуже різні я не можу, просто в життєвих ситуаціях ми поводимося по-різному. Андрій буває говорить мені, що дивується моєму спокою, але буває, що він дивує мене.

Мати Павла та Андрія – Любов Павлівна каже, що навіть по телефону точно знає, хто телефонує. «Адже у них тембр голосу абсолютно різний, а ще й по статурі вони трохи відрізняються. Андрій з самого народження був трохи важчий, ніж Паша – розповідає мама близнюків – хлопці звичайно дуже дружні, у них багато знайомих і друзів, але найкращі друзі вони один для одного».

 

По-своєму складаються стосунки у двійнят Аліни і Віки Приходько.

Дівчатам по 23 роки і вони дуже схожі між собою, але їх легко можна відрізнити: і риси обличчя дещо різні, голос, статура. Характери у них в чомусь схожі, а в чомусь зовсім різні. Наприклад, Віка дуже товариська людина, часто жартує, Аліна більш спокійна і врівноважена.

Дівчата сміючись розповіли нам, що так відбувається тому, що Аліна старша від Віки … на 15 хвилин! «Батьки намагалися, щоб ми у всьому були схожі. У дитинстві нас одягали однаково: однакові бантики, куртки, чобітки і т.д. Мені це не подобалося – розповідає Віка – і зараз ми у всьому намагаємося відрізнятися одна від одної». Але був випадок, коли Аліна купила кофтинку, і Віка миттєво захотіла собі точно таку ж! «Але характери у нас різні. Є спільні друзі, але втім, у кожної з нас своє коло спілкування. – доповнює Аліна – в дитинстві сварилися, бувало, спимо в різних кімнатах, а вже через кілька годин миримося. Але якщо хтось образить одну з нас !. – ми одна за одну  горою»!

Аліна та Віка говорять, що зараз постійно діляться одягом і дуже сумують одна за одною…Дівчата закінчили Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя, і вибрали те, про що мріяли ще в шкільні роки: Аліна – психологію, Віка – філологію. Аліна залишилася жити в Ніжині, працює в рідному університеті на кафедрі педагогіки, Віка поїхала до Ізраїлю.

Наш консультант Віктория Хуторна,

гінеколог Ніжинського пологового будинку

Питання від «Нежатин»: Є двійнята, є близнюки – чи правильне це визначення і чому одні схожі, як дві краплі води, а інші різні? Від чого це залежить?

Вікторія Хуторна: Існує два види багатоплідної вагітності: однояйцеві (або генетично ідентичні) близнюки і різнояйцеві (не ідентичні) близнюки, яких в народі називають “двійнятами”. Однояйцеві близнюки абсолютно схожі і мають однаковий набір генів, розвиваються з однієї заплідненої яйцеклітини. Різнояйцеві близнюки схожі між собою як діти, народжені в одній сім’ї і можуть бути різностатеві, тому, що розвиваються з різних яйцеклітин, запліднених різними сперматозоїдами.

 

Питання від «Нежатин»: А якщо батьки хочуть близнят – що для цього потрібно і чи можливо щось зробити взагалі?

Вікторія Хуторна: Запланувати народження близнюків неможливо. Найчастіше багатоплідна вагітність наступає в 35-40 років. Імовірність підвищується після прийому гормональних контрацептивів, після лікування безпліддя (стимуляція яєчників) і при вагітності в результаті ЕКО.

 

Наш консультант, Випускниця НДУ ім. М. Гоголя, практикуючий психолог, Ольга Євланова.

Чи схожі у близнюків характери і чому?

Тут однозначну відповідь дати неможливо. Їх характери можуть бути схожі через те, що вони росли та виховувались в одному середовищі, але найчастіше близнюки відрізняються темпераментом.

А звички різні чи схожі – є серед них лідери? чому так?

Скоріш за все звички у них різні, тому що у кожного завдання знайти самого себе. Але бувають десь, в чомусь схожі. Тобто, якщо говорити про те, чи будуть у них схожі звички? То так – схожі і ні. І в чомусь буде один лідер, у чомусь інший, і це нормально, якщо здорова атмосфера в сім’ї і якщо батьки, виховуючи дітей вміють висловлювати любов по відношенню до кожної дитини.

Чи правильно роблять батьки, в дитинстві одягаючи близнят однаково? цим самим не втрачається індивідуальність (особистість) кожного з них?

Це зручно: купив дві однакових кофтинки, і все. Але якщо хоч чимось ці кофтинки будуть відрізнятися, наприклад, на одній рожеві кубики а на іншій червоненькі, то вже для дітей це буде допомогою бути індивідуальними, розвиватися самостійними особистостями.

Якщо близнюки одружуються на близнючках, чи хороший такий шлюб?

Якщо вони одружуються кохаючи один одного, якщо люди розуміють особливості один одного, готові чути, слухати, прощати – тобто вибудовувати стосунки, то неважливо одружуються вони на близнючках чи ні.

Найбільш відомі близнюки в кіноіндустрії, де їх схожість широко використовується: Брати Торсуєви (Володимир і Юрій) – радянські актори, виконавці головних ролей у фільмі «Пригоди Електроніка»;

сестри Олсен (Мері-Кейт і Ешлі) – американські актриси. Також багато близнят в спорті, де існує змагальний момент, який так характерний для близнят: Сестри Семеренко (Віта і Валя) – українські біатлоністки.

Найвідоміші близнюки-політики –  польські брати Качинські, музиканти брати Борисенко, гумористи брати Пономаренки і відомі письменники, які до речі одружені на сестрах близнючках – брати Капранови.

 

Валентина Ващенко

Фото з архіву

Редакція сайту дякує за допомогу  в підготовці матеріалу Ользі Євлановій, Вікторії Хуторній, а також Павлу Івочку, Аліні Приходько, Олені та Артему Федоровим та  Денису Ковалю.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь