Метеорологічна осінь. Чи надовго Чернігівщину заполонив холод?

 

 

 

 

То хто там дуже хотів, щоб прийшла справжня осінь? Вас природа почутла – цього тижня осінь спритно увірвалася до нас на крилах холодних західних вітрів і вмить розігнала все тепло.

Натомість територію країни заполонив холодний фронт північно-східного циклону Ignaz. Та так постарався, що в Карпатах на горі Піп Іван знову випав сніг. До Чернігівщини це атмосферне явище поки що не дійшло, але по області пройшли дощі, відчутно знизилася температура повітря (місцями навіть очікуються заморозки на поверхні ґрунту!). Вітер переважав західний 9–14 м/с, інколи посилювався до 15–20 м/с .

Якими ж надалі будуть погодні умови над нашою територією? Про це повідомили в Чернігівському обласному центрі з гідрометеорології.

20 вересня по Чернігівській області буде мінлива хмарність, вночі без істотних опадів, вдень пройде невеликий дощ, вітер дутиме західний 7–12 м/с, температура вночі 2–7º тепла (на поверхні ґрунту місцями заморозки 0-3°!), вдень 10–15º тепла. По Чернігову також буде мінлива хмарність, вночі без істотних опадів, вдень невеликий дощ, західний вітер, температура вночі 4–6º, вдень 12–14º тепла.

На вихідні, 21 та 22 вересня, прогнозується мінлива хмарність, вночі 21 вересня без істотних опадів, а в решту часу йтиме невеликий дощ. Вітер дутиме західний та північно-західний 7–12 м/с, 22 вересня місцями пориви 15–20 м/с. Температура 21 вересня вночі 1–6° тепла (на поверхні ґрунту місцями заморозки 0-3°), вдень 10–15° тепла, 22 вересня вночі 6–11°, вдень 13–18° тепла.

На початку наступного тижня очікується така погода: 23 вересня буде без істотних опадів, а 24 вересня йтиме невеликий дощ. Температура: вночі 23 вересня 1–6º тепла (на поверхні ґрунту місцями заморозки 0-3°), 24 вересня почне теплішати – вночі 6–11°, вдень 13–18º тепла. Ну, тут з температурним режимом нічого не вдієш – адже ж увійшли вже до останньої декади вересня.

20 вересня відзначається день пам’яті преподобного Луки. З-поміж усього, прийдешню зиму колись визначали ще й за цибулею: якщо на цибулині було багато «одежинки» – бути холодній зимі. Наші пращури також слідкували за ялинковими шишками: якщо вони виросли низько – морози будуть ранніми, а якщо вгорі – слід чекати на справжній холод лише в кінці зими.

21 вересня відзначається свято Різдва Пресвятої Богородиці. Наші предки підмічали: якщо цього дня тепла погода, то й осінь буде погожою. Слідкували також за тваринами: якщо після Малої Пречистої худоба зрання рветься на пасовисько, то й зима буде ранньою.

22 вересня вшановується пам’ять правовірних Іоакима і Ганни, батьків Діви Марії. Астрономи цей день визнають днем осіннього рівнодення – ніч рівняється з днем і поступово збільшується. Саме це явище і вважається астрономічним початком осені. У цю пору наші пращури спостерігали за павутиною: якщо вона була довгою, то це вказувало на ясну осінь, а це, своєю чергою, значило, що сніг ще нескоро впаде.

23 вересня вшановується пам’ять святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських. Погоду цієї пори передвіщали за горобиною: якщо її в лісі було багато, то це вказувало на дощову осінь, якщо ж мало – на суху. З цієї ягоди здавна заготовляли горобиновий квас, щоб у холодну пору лікувати простудні захворювання.

Вже догоріло кольорами літо,

Зібралися у переліт лелеки,

На клумбі майорять яскраві квіти,

І вітер спогади заніс далеко…

Клубочиться туману сивий дим,

В осінніх хмарах – одинока просинь,

Зустрітися із жовтнем молодим,

Йде вереснева, світла, юна осінь…

Андрій НАВРОДСЬКИЙ для cntime.cn.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь