Чотири звички, які допоможуть прожити вам на 28 років більше

 

 

 

 

Молодість продовжать альтруїзм, стакан кефіру і сон після 20:00.

Мета жити довго здається утопічною і нудною, адже для її досягнення потрібно без кінця їсти вівсяну кашу і пропадати в спортзалі, передає Ukr.Media. Але довге життя може бути і веселим: в цьому нас переконали Владислав Безруков, академік НАМНУ, директор Інституту геронтології імені Д. Чеботарьова НАМНУ, і Надія Коваленко, член-кореспондент НАНУ, професор, доктор біологічних наук Інституту мікробіології і вірусології НАН України.

СПОКІЙ І КЕФІР: +14 РОКІВ

Хронічні стреси порушують роботу ЦНС, а вона регулює функції всього організму. Так що приберіть постійне джерело адреналіну і навчіться на будь-які нервові ситуації реагувати рівно.

Різновид стресу – не тільки недосип, але і сон, неузгоджений з біоритмами організму. Наприклад, десь з 20:00 і до 01:00 посилено виробляється мелатонін – гормон, що регулює роботу головного мозку, імунної, ендокринної та серцево-судинної систем, що працює як антиоксидант і уповільнює старіння клітин. Але виробляється він за умови, що людина знаходиться в цей час не в освітленому офісі або в фітнес-комплексі, а в темряві – чого можна досягти, тільки відійшовши до сну в кімнаті із заштореними вікнами. Безумовно, для сучасної людини, яка часто після 20:00 тільки виходить з роботи, лягати спати в цей час складно. Але якщо хочеться пожити довше – шукайте способи дотримуватися “сонного” правила.

Що стосується харчування, то 75% раціону має становити рослинна їжа (овочі, зелень, фрукти, каші з цільного зерна), 25% – білки, в тому числі кисломолочні продукти (в їх числі – 200 мл кефіру або йогурту, в ідеалі – приготованих власноруч або хоча б без стабілізаторів і барвників у складі). Кисломолочні продукти забезпечують баланс мікрофлори в кишечнику, а це запорука того, що всі органи функціонують злагоджено, без помилок працює імунітет, повноцінно засвоюється їжа, і як наслідок – немає місця хворобам.

У раціоні має бути поменше промислово оброблених продуктів, смажених страв, тортів і цукерок, їжі зі складною кулінарною обробкою. Залізне правило – не переїдати. Харчуватися необхідно в 4-5 прийомів. Тоді навантаження на травні органи буде більш рівномірною, рівень глюкози в крові – стабільним, а це забезпечить злагоджену роботу мозку і шлунково-кишкового тракту і продовжить життя.

КИСЕНЬ І НАВАНТАЖЕННЯ: +6 РОКІВ

Кожен день ваші м’язи повинні працювати. Вранці – зарядка, протягом дня і до вечора – швидка ходьба (в цілому – до 4-5 км), фітнес-тренування, гра в теніс, плавання, роботи на дачі, збір ягід і грибів в ліс. Для тих, кому за 50, фізнавантаження – не щодня, а 4-5 разів на тиждень.

Не допускайте перевтоми і не навантажуйтесь в приміщенні – робота м’язів (в тому числі при зарядці) повинна проходити на свіжому повітрі. Інакше відбувається перемикання на безкисневе вироблення енергії, і в організмі з’являється надлишок молочної кислоти, недоокислених продуктів обміну речовин. І людина стає вразливою перед вірусами, бактеріями, в тій чи іншій мірі порушуються функції органів.

РОБОТА ДУШІ І РОЗУМУ: +3 РОКИ

В людині від природи закладено потребу в пошуку сенсу життя. Удосконалення душі і свідомості допомагають пошукам і стають їх наслідком. Відсутність служіння родині, іншим людям позбавляє радості і років не додає.

Змушуйте працювати свій мозок – думайте, читайте, отримуйте нові навички, досвід, знання. Це теж продовжує життя. Адже від тонусу головного мозку безпосередньо залежить стан інших органів і систем.

БЕЗ ЦИГАРОК І АЛКОГОЛЮ: +5 РОКІВ

90% сигаретного диму – чадний газ, 10% – 4000 отруйних домішок і парів. Тобто регулярне куріння – це постійне отруєння, а воно старить клітки.

Зловживання алкоголем порушує роботу нервової системи і печінки. Тоді вона виробляє детоксикацію в неповному обсязі, і виникає хронічне отруєння.

Доза алкоголю, що надає руйнівну дію, у кожного своя. Але ознаки перебору – загальні: болить голова, виникає слабкість і занепад сил. Зменшуйте дози спиртних напоїв або відмовтеся від них взагалі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь