Спортивні результати юних техніків відзначено додатковим фінансуванням

 

 

 

 

Зі значними здобутками завершили сезон змагань 2019 року вихованці гуртків спортивно-технічного напрямку Ніжинської станції юних техніків.
Досягненнями наших ракетомоделістів пишається не тільки рідний Ніжин, а й уся Україна.

Моделювання ракет, створення діючих копій – одне з найцікавіших і найбільш високотехнологічних видів захоплень. Спортивне моделювання унікальне тим, що органічно поєднує в собі інтелектуальну діяльність та фізичні навантаження на свіжому повітрі. Головна мета ракетомоделювання – зацікавити дітей займатися наукою, технікою та інженерією, щоб в подальшому розвивати аерокосмічну галузь своєї країни. Процес запуску моделей ракет втілює в життя нескінченне прагнення людини досягнути нових вершин творчості на незвіданих просторах Всесвіту. Момент, коли зроблена своїми руками ракета чи ракетоплан на швидкості піднімається в повітря, залишає незабутні враження, які запам’ятовуються на все життя!

Можливо, саме завдяки цьому ракетомодельний спорт підкорив мільйони сердець в різних куточках нашої планети. Горді, що за результатами світового рейтингу «Space Models International Ranking for 2019», який налічує 487 ракетомоделістів з 23 країн, наш Олександр Радченко перший серед спортсменів-юніорів, а серед всіх, хто виборював титул найуспішнішого спортсмена «World Space Gdis 2019», він впевнено займає п’яту позицію.


17 листопада 2019 р. на честь успішного завершення сезону ніжинські ракетомоделісти, під керівництвом майстра спорту України міжнародного класу Сергія Шуляка, здійснили запуск моделі копії наукової ракети ARCAS, яка виконана в масштабі 1:1. Приємно, що на такі визначні події не пропускають випускники ракетомодельного гуртка, серед яких був і Денис Хміль, що наразі є Генеральним секретарем Федерації ракетомодельного спорту України.
Своє непереборне прагнення до підкорення висот успішно реалізують і авіамоделісти Ніжинської СЮТ. Авіамодельний спорт – це і складно, і цікаво, і романтично.

Протягом десятиліть його популярність не втрачає своїх позицій. Цією справою захоплюються і діти, і дорослі. Тонкощі цього виду спорту полягають в тому, що літаки спочатку необхідно побудувати, усе правильно розрахувати, а потім під час змагань показати клас у керуванні ними на швидкість, дальність, тривалість перебування у небі та виконанні фігур вищого пілотажу. Вітаємо Івана та Дмитра Ухо, вихованців авіамодельного гуртка СЮТ (керівник Ю. М. Іванютін), з неодноразовими вдалими виступами (І, ІІ та ІІІ місце) на Всеукраїнських змаганнях з ретро-бою на кордових авіамоделях (м. Київ, СК «Чайка»).
Стрімко набуває розвитку у Ніжині один з найбільш видовищних та високотехнологічних класів авіамодельного спорту – радіокеровані моделі планерів, коли керування літаком в польоті відбувається дистанційно за допомогою спеціального пульта-передавача. Вихованці авіамодельного гуртка на чолі з майстром спорту України міжнародного класу Степаном Івченко демонстрували рівень технічних знань та майстерність на всеукраїнських та міжнародних змаганнях у Львові, Харкові, Конотопі. Найбільш вдалим для наших авіамоделістів був виступ на всеукраїнських змаганнях «Кубок закриття сезону-2019» у Шостці – І та ІІ місце!


Сезон змагань з картингу традиційно завершили обласні відкриті змагання учнівської молоді «Осінній Кубок Чернігова ім. П. Новицького». За звання кращих в особистій першості велася запекла та видовищна боротьба серед учасників з Менської, Остерської, Ніжинської, Сновської станцій юних техніків, Глухівського міського центру позашкільної освіти, обласного комунального закладу Сумської обласної ради «Сумська обласна дитячо-юнацька спортивна школа зі спортивно-технічних видів спорту» та Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості. Юні спортсмени наповну проявили свій бійцівський характер і спортивну майстерність. В класі «Популярний – Ю» ІІ місце виборов ніжинський гонщик Алдабаєв Ярослав (тренери Опанасенко В. І., Опанасенко Р. В.).

Також завершення спортивного сезону 2019 ознаменувалося опублікуванням на сайті Інституту модернізації змісту освіти ЗБІРНИКА «НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ З ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ. НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ НАПРЯМ. (ВИПУСК 4) (Загальна редакція Г. А. Шкури, Т. В. Биковського), 2019 р.(«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України», лист МОН від 07.10.2019 № 1/11-8872). Особливо приємно бачити в збірнику методичний внесок в програмне забезпечення закладів позашкільної освіти України керівника ракетомодельного гуртка Ніжинської СЮТ Володимира Володимировича Панахна – НАВЧАЛЬНУ ПРОГРАМУ «РАКЕТОМОДЕЛЮВАННЯ», автори: Липецький О. П., Панахно В. В. Збірник програм було презентовано на Всеукраїнському семінарі-практикумі в Українському державному центрі позашкільної освіти «Актуальні питання розвитку технічної творчості в гуртках науково-технічного напряму у закладах позашкільної освіти». Серед 125 голів обласних методичний об’єднань, керівників відділів, лабораторій, гуртків, методистів закладів позашкільної освіти України в роботі семінару взяв участь Приданніков Д. Б. професіоналізм та особистий внесок якого у розвиток науково-технічного напряму було відзначено Подякою УДЦПО.
За щоденну кропітку роботу, результатами якої є медалі найвищого ґатунку та яскраве підкорення все нових й нових спортивних вершин, у нашому місті високо цінують юних спортсменів з технічних видів спорту та їх наставників, адже вони прославляють Ніжин на обласному, всеукраїнському та міжнародному рівнях. Це – наша гордість, наш потенціал і наше майбутнє! Створення належних умов для їх повноцінного розвитку та досягнення високих результатів в постійному полі зору міської влади та громади. Завдяки сприянню та фінансовій підтримці міської влади спортивно-технічні гуртки СЮТ значно покращили своє матеріально-технічне оснащення, аби й наступний сезон також відзначився тріумфальними перемогами у славу рідного міста!

Директор Ніжинської СЮТ Щекотіхін В. В.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь