Пасічники Ніжинщини стукають до Верховної ради. Чи відкриють?

 

 

 

 

Тема порятунку бджіл на Ніжинщині останнім часом набирає обертів. Лише за останні тижні було проведено 2 засідання за участі представників місцевої влади та народного депутата Валерія Зуба.
Пасічники стверджують: «Так далі бути не може. Пасічники й аграрії мають співпрацювати. Наші бджоли запилюють рослини, впливають на урожай, а їх травлять і ми втрачаємо бджолосім’ї. Окрім того, вже майже не залишилось медоносних рослин на території району, і як наслідок – найбільше соняшникового меду. Верховна рада має вирішувати цю проблему і притягувати до відповідальності аграріїв, які свідомо знищують бджіл».

Повідомляє сайт НЕЖАТИН
25 лютого народний депутат України Валерій Зуб завітав до Ніжина і одразу відвідав спільноту пасічників. Зустріч організував голова громадської організації «Бджолярі Ніжинщини» Петро Балаш. За його словами рух підтримки бджолярів пішов по Україні: «Ми змогли достукатись до верхівки нашої влади і не будем зупинятись у порятунку комах, які несуть життя і здоров’я нам — людям».

Читати по темі: На кону – життя бджіл Ніжинщини

Метою зустрічі стало звернення до народного депутата, у якому йшла мова про важливі зміни до закону, що захищає інтереси бджолярів. Згідно з оцінками фахівців в Україні нараховується близько 400 тисяч бджолярів. Більшість з них постійно проживають в сільській місцевості, а власна невелика пасіка у більшості з них є єдиним джерелом доходу сім’ї.
Розвинуте бджільництво забезпечує запилення ентомофільних сільськогосподарських культур, виробництво меду, воску та іншої бджолопродукції для потреб населення, харчової, медичної, хімічної та інших галузей.

«Однак, пасічники України зіткнулися із серйозною проблемою – масовою загибеллю бджіл, що сталася внаслідок широкого неконтрольованого використання в сільському господарстві державою пестицидів (відсутні державні інспектори по захисту рослин в областях і районах з 2012 року), умисного нехтування аграріями вимог законодавства про захист рослин та про пестициди і агрохімікати.
Пестициди проникають в організм бджіл з кормом, водою при безпосередньому контакті та фумігації. Кількість таких випадків збільшується із року в рік з геометричною прогресією.
На жаль, з цією проблемою пасічники залишилися наодинці, а реакція влади лише споглядальна.
Відсутність відповідальності за вчинення окремих кримінально – карних та адміністративних діянь перешкоджає дієвому захисту бджіл та прав власників пасік. Ці порушення безкарно тривають роками, що в свою чергу, створює умови для скоєння нових правопорушень, збільшення випадків та розмірів потрав бджіл і як наслідок – росту соціальної напруги в суспільстві.
З урахуванням вимог сьогодення потребують змін законодавчі акти України – потрібний державний контроль за використанням пестицидів та агрохімікатів в кожному районі, області. Лише шляхом внесення змін до законодавства України щодо захисту бджільництва вбачається за можливе виправити дану ситуацію.
Тому громадська організація «Бджолярі Ніжинщини» пропонує законопроект з цих питань. Зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 247-1 з назвою «Потрава бджіл», якою слід встановити відповідні санкції саме за порушення законодавства у галузі бджільництва, що призвели до потрави бджолиних сімей та заподіяли істотну шкоду власнику пасіки. Даний законопроект зареєстрований у Верховній Раді України та прийнятий до розгляду на законодавчому рівні.
Прийняття даного законопроекту дозволить захистити бджільництво та права кожного пасічника, забезпечити виконання законодавства України у сфері бджільництва, знищити кількість правопорушень у цій галузі, зняти соціальну напругу в суспільстві, насамперед у пасічному середовищі!» – йшлось у зверненні

Народний депутат Валерій Зуб зауважив, що звісно підтримає даний законопроект, але на його думку це не вирішить проблему повністю.
«Ми приймемо Закон, але питання в тому, хто контролюватиме його виконання. Якщо буде відповідний позов на агрофірму, то хто зможе проконтролювати якість гербіцидів, їх дозу та походження. Чи, знову ж таки, зробити аналіз землі, рослин. Може бути й так, що сама бджола була хвора. І тут потрібні фахівці, які в рамках закону робили б відповідний аналіз і висновки. На жаль, зараз склалась така ситуація, коли виробничі компанії, агрохолдинги не думають про вплив своєї діяльності на здоров’я людини, не те що про життя бджіл. Зокрема, Чернігівщина, де найбільш родючі землі й розвинена агродіяльність, найвищий рівень онкозахворюваності серед населення. Тож, у даному питанні треба говорити перш за все про контроль, і це набагато важливіше, ніж внесення змін в статтю Закону», – прокоментував Валерій Зуб.
У цьому його підтримали пасічники, і як варіант запропонували розглянути можливість повернути Державну службу захисту рослин в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь