СБУ викрила генерал-майора, який працював на ФСБ РФ

 

 

 

 

Баканов вже назвав це викриття найважливішим в історії СБУ.

 Співробітники Служби безпеки України затримали генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді і здійсненні терористичних актів. За завданням спецслужб Росії він планував вбивство добровольця Адама Осмаєва, розповіли в службі у вівторок.”Контррозвідка Служби безпеки України провела резонансну спецоперацію із викриття високопоставленого агента ФСБ у вищих ешелонах влади”, – розповіли в СБУ.

Наголошується, що СБУ зібрала достатньо доказів, які переконливо свідчать, що Шайтанів є агентом ФСБ РФ. Це підтверджують наявні матеріали справи, серед яких аудіо – та відеозапису.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

На жаль, людина, котра отримала генеральське звання після Революції Гідності та мала захищати Україну, насправді працювала проти неї. Ми провели складну, тривалу, багаторівневу спецоперацію. Це – надважливе викриття Служби безпеки за всю історію Незалежності“, – заявив глава СБ України Іван Баканов.

На його переконання, це затримання – свідчення того, що нові підходи в роботі Служби дають свої вагомі результати.

Ми не просто робимо СБУ більш ефективною, але й очищаємо її. Акцентуємо увагу на контррозвідці та питаннях державної безпеки. І будемо надалі захищати країну та виявляти зрадників, незалежно від того, які посади вони обіймають“, – підкреслив Баканов.

В СБУ додали, що Шайтанов є одним з колишніх керівників Центру спеціальних операцій “А” СБ України, насправді перебував на агентурному зв’язку під псевдонім “Бобиль” у полковника ФСБ Ігоря Єгорова. Останній є співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ – підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав.

“Слідство також володіє беззаперечними доказами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис дол США та паспорт громадянина РФ. У якості виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів”, – додали в СБУ.

Підготовка до цих злочинів зафіксовано в матеріалах справи.

Крім того, Шайтанов збирав і передавав російській стороні інформацію про:

– обставини проведення окремих таємних операцій в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників;

– міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони;

– співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБ України та ЦСО “А”, українських розвідувальних органів;

– підбір, вивчення та вербування старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Зафіксовані агентурні зустрічі на території європейських країн: Єгорова з Шайтановим і з іншими громадянами України, які були залучені до виконання завдань російської спецслужби.

Зараз проводять обшуки за місцем проживання і тимчасового перебування Шайтанова, а також громадян України, підозрюваних у приналежності до агентурного апарату співробітника ФСБ РФ Єгорова. Встановлюються обставини їх протиправної діяльності.

Окремо слід зазначити, що використовуючи своє службове становище Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших і вищих офіцерів СБУ. В ході досудового розслідування буде визначена їх причетність до розголошення інформації з обмеженим доступом.

Вирішується питання про оголошення Валерію Шайтанову про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 111 (“Державна зрада”) та ст. 258 (Терористичний акт) Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженню здійснюється Офісом Генерального прокурора України.

Читайте також: У МВС показали зброю, з якої застрелили Окуєву та поранили Осмаєва

Нагадаємо, 12 січня поліція повідомила про затримання підозрюваних у вбивстві Аміни Окуєвої. Одним з ключових доказів слідство називає збіг ДНК на автоматі, що був залишений неподалік місця злочину, з генетичним матеріалом затриманого. На зброї були знайдені й інші сліди, чиї саме – слідство встановлює.

Затриманий Ігор Редькін є уродженцем міста Каспійськ (Республіка Дагестан, РФ), за версією слідства, в Україні він входив до складу злочинної групи, яка займалася замовними вбивствами. У вересні 2019 року поліція вже затримувала його та ще шістьох членів групи, однак суд відпустив їх під домашній арешт та особисте зобов’язання.

Учасників Революції Гідності та російсько-української війни в Донбасі подружжя Адама Осмаєва та Аміну Окуєву намагалися вбити декілька разів. 30 жовтня 2017 року на залізничному переїзді біля селища Глеваха на Київщині невідомі розстріляли автівку подружжя з автоматів калібру 7,62. Від прицільних пострілів Аміна Окуєва загинула, Адама Осмаєва було поранено.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь