В Україні мільйонам сімей доведеться платити за газ у 2-3 рази більше: суд скасував рішення Кабміну

 

 

 

 

В Україні один із облгазів через суд скасував чинні на той час нормативи споживання газу: платити доведеться за старими правилами. В результаті у мільйонів сімей суми в платіжках зростуть у 2-3 рази.

Про те, як і чому змінили норматив і яку відповідь готують у Кабміні – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Кабмін програв “Миколаївгазу”: доведеться заплатити більше

Українці без газових лічильників платять за блакитне паливо згідно з нормативом. Облгази завжди наполягають на тому, що нормативи повинні бути вищими і українці недоплачують, а Кабмін (у всякому разі в минулі роки) всіляко стримував апетити постачальників і тримав “норму” на досить низькому рівні.

Але проблема в тому, що “газові постанови” ухвалювали з порушеннями і в 2015-му, і в 2016-му, і в 2019-му. І щоразу їх у судах скасовували облгази. На початку червня 2020-го Шостий апеляційний суд ухвалив остаточне рішення і вкотре повернув старі норми споживання. Підстава – стара постанова не пройшла узгодження регуляторною службою.

Лише газова плита:

  • Було: 3,28 кубометра на людину.
  • Буде: 9,8 кубометра.

Лише газова плита, але немає гарячої води:

  • Було: 5,39 кубометра на людину.
  • Буде: 18,3 кубометра на людину.

Є газова плита й газова колонка:

  • Було: 10,49 кубометра на людину.
  • Буде: 23,6 кубометра на людину.

В Україні мільйонам сімей доведеться платити за газ у 2-3 рази більше: суд скасував рішення Кабміну

Розгляньмо на конкретному прикладі. Припустимо, сім’я з трьох осіб без центрального гарячого водопостачання ще в минулому місяці повинна була платити за 16,17 кубометра газу (приблизно 48 грн). Цього місяця сім’я в такому ж складі заплатить уже за 54,9 кубометра (приблизно 164,7 грн).

Радник в.о міністра енергетики Олександр Трохимець розповів OBOZREVATEL: уряд дійсно ухвалював постанови так, що в суду з’явилися підстави його скасувати. Тепер же чиновники розглядають можливість розробити і ухвалити нові нормативи.

“Старі нормативні акти вже повернулися. Що буде робити Кабмін? Ініціатором будь-яких змін є Міненерго. Ми вже за дорученням в.о. міністра Ольги Богуславець в експертній раді ухвалюємо рішення, які повинні бути норми. 9,8 кубометра – в рази завищені нормативи”, – розповідає Трохимець.

Які будуть нормативи за рішенням Кабміну

Нині в Кабміні розглядають нові нормативи, розмір яких поки ще залишається загадкою. Трохимець виступає за те, щоб встановити різні “норми” на різні сезони (“холодний” і “теплий”) і додатково використовувати коефіцієнти для областей.

Тобто якщо його пропозиції підтримає міністерство і уряд, уже незабаром українці в різних куточках країни платитимуть по-різному. Важливо відзначити, що це торкнеться лише тих, у кого немає газового лічильника.

Уже кілька років Асоціація газового ринку вимагає від Кабміну підвищити норматив споживання газу. Його використовують для розрахунку сум у платіжках для тих, хто не встановив лічильник. І таких приблизно 25%.

В Україні мільйонам сімей доведеться платити за газ у 2-3 рази більше: суд скасував рішення Кабміну

У Міненерго стверджують, що такі сім’ї недоплачують 2,6 млрд грн. Мовляв, витрачають більше, ніж передбачено “нормою”. А якщо норматив переглянути, то, можливо, платити потрібно буде навіть більше, ніж ви насправді використовуєте.

Експерт у сфері енергоефективності, співробітник однієї з енергосервісних компаній Олексій Ковш розповідає OBOZREVATEL: нормативи на газ в Україні дійсно занижені, але ось вихід із цієї ситуації – встановити лічильники, а не завищувати нормативи.

“У нас є закон “Про комерційний облік газу”, в тарифі на газ уже закладено встановлення лічильників у квартирах. Питання: чому б замість того, щоб переглядати нормативи, просто не виконати закон і встановити лічильники в усі квартири?” – говорить Ковш.

А поки Кабінет міністрів розроблює нові постанови, українці без лічильників (а таких близько трьох мільйонів сімей) зобов’язані платити за газ у кілька разів більше. І від того, як якісно новий уряд ухвалить постанову, залежатиме доля нового суду, який, зважаючи на настрої облгазів, напевно відбудеться.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь