Справа Дениса Чаленка: батьки розповідають про ексгумацію тіла та зустріч з президентом

 

 

 

 

Після дня загадкової смерті 14-річного Дениса Чаленка до з Прилук пройшло вже майже 8 місяців, проте питань в цій справі досі більше, ніж відповідей. Батьки покійного хлопця – Віктор і Світлана Чаленко – готові на все, щоб добитися правди, а тому 10 червня не роздумуючи відправилися до Чернігова, щоб особисто зустрітися з президентом Володимиром Зеленським під час його офіційного візиту до обласного центру.

Привернути увагу президента був додатковий привід -11 червня має відбутися ексгумація тіла Дениса. Ось що про неї, а також про враження від зустрічі з гарантом розповів Віктор Чаленко:

– Їхати до Чернігова на пікет ми вирішили, як тільки дізналися, що туди приїде президент. У понеділок, 8 червня, замовили два мікроавтобуси на 30 місць. дружина написала в Фейсбуці, що всі бажаючі можуть поїхати з нами, щоб озвучити президенту свої проблеми або просто підтримати нас. Відгукнулися багато людей. Але напередодні виїзду виникли проблеми. Вже у вівторок о п’ятій вечора (за 12 годин до виїзду) перевізники подзвонили і сказали, що не повезуть нас, тому що їм прийшло відповідне розпорядження з Чернігова. Довелося їхати машинами рідних і знайомих.

Всього було 11 автомобілів, в кожному по 4-5 чоловік. На виїзді з Прилук нас вже чекали патрульні з автоматником, які зупиняли всі машини. Вони заглядали в салон і рахували кількість пасажирів.

А причину зупинки пояснювали тим, що «попереджують водіїв про велику кількість ДТП».

Що скажете про зустріч з президентом?

– Ми раді, що він нас вислухав, дав контактні телефони своїх помічників. Нашому адвокату в той же день передзвонили з офісу президента. І сьогодні теж (розмовляємо 11 червня. – Авт.). Представники Зеленського зв’язувалися і зі слідчими з Головного слідчого управління. Сподіваємося, нам таки допоможуть.

Що відомо про ексгумацію?

– Київські фахівці провели її сьогодні о 6 ранку і забрали тіло до Києва, де відбудеться чергова судово-медична експертиза. Провести її за кордоном нам не дозволяють, максимум – залучити іноземних експертів. Нам пропонували спеців з Білорусі, Німеччини та Росії, але через пандемію вони не можуть приїхати в Україну.

Навіщо знадобилося проводити повторну експертизу, пояснив адвокат сім’ї Чаленко Сергій Нестеренко:

На попередній експертизі те, що дитину збив потяг, зазначалося як встановлений факт. Тому експертам ставилися відповідні питання. Зараз же, після проведення слідчого експерименту, стало зрозуміло, що поїзд не міг наїхати на Дениса. У зв’язку з цим виникла необхідність в проведенні ексгумації та більш детальному дослідженні травм для встановлення причин смерті.

Також, за словами Віктора Чаленко, допомогти з’ясувати обставини загибелі Дениса повинна 30-модель скелета, яку зроблять за висновками експертизи.

Нам вдалося поговорити і з головним свідком у цій справі – робітницею залізничної станції Оленою, яка 29 жовтня бачила передбачуваного вбивцю неподалік від місця, де через кілька годин знайшли тіло Дениса.

– Я вже багато років ходжу через колії на роботу по доріжці, що веде від вулиці Зеленої до станції. Того вечора я йшла приблизно без 10 хвилин шість. Темрява була страшна, бо якраз перевели годинники на зимовий час. Не дійшовши метрів 15 до залізничних колій, із заростей кукурудзи (яка росла по периметру городу поруч із залізницею) я почула, що хтось важко дихає. Після цього почувся стогін. Я злякалася, зняла капюшон, щоб розгледіти, хто це, і побачила в кукурудзі в декількох метрах від себе чийсь силует. Подумала, що на мене збираються напасти, тому вибігла на колії, які на тій ділянці в 3 ряди і знаходяться трохи на узвишші. Я стала на середню колію, обернулася – за мною нікого. Трохи постояла – тиша. Перейшла на іншу сторону від колій, там побачила червону машину. Вже потім на слідчому експерименті я впізнала, що це була «дев’ятка» старої моделі. Запам’яталося, що на ній не було номерів (замість них була чорна ребриста сітка), а ззаду з правого боку – вм’ятина. Далі я пішла в сторону «Дизель-сервісу» (СТО. – Авт.). У декількох метрах від нього знаходиться приватний будинок, біля якого ростуть кущі та дерева. Раптом з-за них (біля хвіртки) на мене вискочив чоловік в капюшоні. Зростом під два метри. Я від несподіванки скрикнула: «О Господи!», І він відбіг від мене в строну СТО. На стовпі спрацював сенсорний вмикач світла, і цього чоловіка підсвітив вуличний ліхтар. Він кинувся переходити дорогу, і у нього з вуха випав навушник. Чоловік став однією рукою поправляти його і на мить відкрив олбиччя: воно було худе з бородою і вусами. Губи повні, ніс придавлений, а очі – чорні. Іншою рукою він притримував біту під курткою (я побачила її верхівку, коли він поправляв навушник). Потім він зиркнув на мене і шугонув у вуличку.

Коли через 2 дні я почула в новинах про трагедію, то зрозуміла, кого бачила. Вирішила розповісти про все тільки батькам Дениса, щоб ніде не фігурувати, тому, що  дуже боялася за себе. Але їх контактів ніяк не вдавалося знайти, і 4 листопада я вирішила піти в поліцію. Але біля ділянки побачила … цього чоловіка. У мене трохи інфаркт не стався. У поліцію я не пішла. А на наступному тижні все ж зв’язалася з подружжям Чаленко і про все їм розповіла.

За описами Олени в телепрограмі «Гучна справа» склали фоторобот ймовірного вбивці (див. Фото). Якщо ви дізнаєтеся цю людину, зателефонуйте: (0462) 67-78-76

 

Олексій Прищепа, «Гарт» №25 (2985) від 18 червня 2020

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь