Призов 2020: повісток для випускників коледжів і вишів не буде

 

 

 

 

Міністерство освіти і науки домовилося з Генеральним штабом Збройних сил про відтермінування весняного призову для випускників коледжів і університетів.

“Щодо випускників коледжів та університетів, то Міністерством освіти і науки спільно з Офісом президента та Генеральним штабом напрацьовані рішення, що дозволять їм, у разі бажання продовжити навчання за наступним ступенем освіти, отримати відстрочку від весняного призову”, — йдеться в повідомленні Міносвіти.

Згідно з ним, МОН надало відповідні роз’яснення приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо попередньої реєстрації вступників, які планують продовжити своє навчання, але підлягають призову. Попередня реєстрація дозволить таким вступникам отримати документальне підтвердження про свої наміри і на підставі довідки отримати відстрочку до 1 жовтня 2020 року.

“Досягнуті домовленості дозволять вступникам скористатись своїм конституційним правом на продовження навчання: пройти необхідні вступні випробування та подати заяви на вступ”, — цитує пресслужба Міносвіти тимчасового виконувача обов’язків міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

У МОН нагадали, що пунктом 5 розпорядження уряду про перенесення призову передбачено, що громадяни віком 18-19 років можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою.

Що відомо

  • Раніше у соцмережах почали висловлювати обурення, що випускникам шкіл, які ще не встигли здати ЗНО вже почали приходити повістки в армію.
  • Міністерство освіти і науки звернулося до Міністерства оборони з проханням відтермінувати весняний призов (травень-липень) на строкову військову службу для випускників шкіл, училищ, коледжів та закладів вищої освіти 2020 року.
  • У Міносвіти підкреслили, що військкомати знаходяться у сфері управління Генерального штабу Збройних сил, а рішення про призов приймається призовними комісіями, головами яких є заступники голів обласних державних адміністрацій.
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль також попросив очільників Міністерства оборони та Міністерства освіти узгодити позицію та поки не розсилати повістки в армію випускникам шкіл та дати їм можливість спокійно пройти вступну кампанію.
  • У січні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та терміни проведення чергових призовів, згідно з яким тепер до армії призиватимуть не з 20, а з 18 років.
  • У лютому ж того року ексміністр оборони Андрій Загороднюк заявляв, що у 2020 році з 20 років призов на строкову службу буде обов’язковим, а з 18 та 19 років виключно за згодою призовників.
  • 15 квітня Кабінет міністрів знову переніс весняний призов на строкову військову службу з квітня-травня на травень-липень.
  • При цьому абітурієнтам, які мають намір вступати на бакалаврат чи магістратуру, надходили повістки від військкоматів.
  • Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді законопроєкт, яким пропонують відстрочити призов на військову службу для співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій.

UA: Чернігів

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь