Таємниці підземелля Чернігівщини: легенди, історія (Фото)

 

 

 

 

Майже всі дослідники відзначають той факт, що старовинні фортеці, замки, монастирі мали свої таємні схованки та підземні споруди. Стародавній Новгород-Сіверський також приховує дуже багато таємниць і загадок. Однією із загадок є підземні ходи на території Спасо-Преображенського монастиря.

Про них і досі існує легенда, що хід, який починається з будинку над льохами, був прокопаний через усю монастирську кручу, далі – під річкою Десна і виходив у Биринському лісі. Є також припущення, що завдяки підземним ходам монастир мав сполучення з центром міста на випадок війни.

Відомо, що підземні споруди не лише неодноразово виручали в небезпечні години, а й, можливо, слугували ченцям монастиря місцем усамітнення та молитви, ймовірно, і місцем поховань.

Так це чи ні, достеменно не відомо. Тепер ми маємо можливість споглядати частину підземного ходу, що має загальну довжину лише близько 45 метрів, це та частина, що була розчищена та відреставрована у 2003-2004 роках. Відвідувачі музею завжди із зацікавленням і захопленням сприймають перебування в підземному ході. А під час літньої спеки це чудова нагода трохи прохолодитися. Джерело: Музею-заповідник «Слово о полку Ігоревім»

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь