РРО (касові апарати): до чого готуватися бізнесу!

 

 

 

 

Детінізація, боротьба з контрабандою та підвищення контролю за сферою розрахунків – так законотворці назвали мету нововведень із касовими апаратами. Підприємці ж сприйняли це як тиск на бізнес. Розберемося, що насправді змінять нові закони і до чого вони призведуть.
У зв’язку з карантином, відтермінувалися самі строки набрання чинності Закону про РРО: замість шести місяців із дня його опублікування (відповідно 19.04.2020 р.) маємо 01.08.2020 р., а введення можливості отримання кешбеку покупцями у разі подання скарги на продавця переноситься на 01.01.2021 р.
До 01.01.2021 р. РРО не застосовуватимуться ФОП – платниками єдиного податку 2-4 груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.
З 01.01.2021 р. по 01.04.2021 р. РРО буде обов’язковим для застосування ФОП-спрощенцями, що здійснюють:

    1. • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
    1. • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
    1. • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
    1. • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
    1. • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
    1. • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”;
    1. • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
    1. • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
      • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

З 01.04.2021 р. настає майже повна фіскалізація розрахункових операцій підприємців-«єдинників». Тут існуватимуть і винятки: платники єдиного податку 1 групи та ті підприємці, які застосовують виключно безготівкові розрахунки.
Пільгові розміри штрафів за порушення порядку використання РРО при розрахункових операціях (10% вартості за перше порушення і 50% вартості за кожне наступне) діятимуть до 01.01.2021 р. Після 01.01.2021 р. штрафи будуть становити:

      1. • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
      1. • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Чи всім підприємцям доведеться купувати касові апарати? Не всім (1 група єдиного податку залишається без РРО). Для 2-4 груп єдиного податку пропонують два альтернативні варіанти:

      1. • касовий апарат – звичайний касовий апарат у вигляді коробки, яка друкує фіскальні чеки;
      1. • програмний РРО – це програмний продукт, який підприємець повинен установити на певний пристрій (смартфон, планшет, ноутбук, комп’ютер), який буде створювати електронні фіскальні чеки.

Друкувати щось за такої системи не обов’язково.
Чи потрібен касовий апарат на базарі? Від звичайних фізосіб, які продають на базарах городину або вживані речі РРО і надалі не вимагатимуть (ні програмних, ні звичайних). Для 1 групи єдиноподатників також (це та група, в якій прописана торгівля на ринках і обсяг доходу в межах 1 млн. грн). До того ж на ринках знаходиться чимала кількість підприємців 2 групи. Їм і доведеться застосовувати РРО – звичайний чи програмний.
Що обрати: програмний РРО чи касовий апарат? Попри всю сучасність ідеї з цифровими РРО вона викликає супротив у підприємців. Для цього є суттєві причини:

      1. • Додаткові витрати для бізнесу. Для зручного користування системою потрібен пристрій-носій, а то й декілька (смартфон/планшет). Кожен пристрій повинен мати зв’язок з інтернетом. Усі пристрої треба забезпечити живленням, адже заряду батарей буде не вистачати. У приміщеннях не завжди є доступ до розетки. Через це доведеться ще й мати на всяк випадок зовнішні батареї до смартфонів/планшетів.
      1. • Побоювання умисного втручання в сервер фіскалізації чеків з боку ДПС (зникли чеки – плати штраф).
      1. • При масовому обслуговуванні клієнтів, коли є черга і видача чеків, хай і електронних – це додатковий час. Уявіть черги, які можуть виникати через те, що пристрій «завис», немає зв’язку з інтернетом, розрядилася батарея тощо.
      1. • Можуть з’явитися покупці, які зажадають друкованих чеків або зі старими телефонами, які не можуть зчитати QR-код. Звичайно, їм можна відмовити, але це може спричинити додаткові проблеми для підприємця.

За таких обставин, підприємець взагалі може вирішити, що краще мати справу зі звичайним (класичним) касовим апаратом з усіма наслідками.
Отже, зміни для бізнесу неминучі, адже вищезазначені нововедення матимуть значний вплив майже на кожного підприємця. Тому вже сьогодні слід розуміти, як Ви будете працювати в нових умовах.

Компанія «ІТ-Формат» пропонує кваліфіковану допомогу у розвитку Вашого бізнесу. Завітайте на сайт it-format.com.ua та ознайомтеся з деталями і вартістю наших послуг. А також скористайтеся нашим форумом Форум бухгалтерів м.Ніжина, аби безкоштовно та оперативно отримати відповіді на свої питання та одержати професійні консультації наших спеціалістів. Ми налаштовані на ефективну роботу і досягнення максимального результату. Тел. для довідок (068)-143-10-10.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь