Екологічна проблема на Ніжинщині: що змінилось за тиждень?

 

 

 

 

3 вересня селі Мала Кошелівка, що на Ніжинщині відбулись громадські слухання на вимогу власників ПП «Форест Груп» щодо відкриття та роботи сортувально-брикетної лінії по переробці твердих побутових відходів. Організатори до людей не з’явились, тож проблему без них обговорювали всім селом та формували план дій.
Читати по темі: Екологічне лихо на Ніжинщині: чи знайдуть винних?
В ході зібрання була створена робоча група. У кожного було своє завдання: поліція проводить розслідування, екологічна служба підраховує збитки нанесені громаді, влада села та об’єднаної територіальної громади контролює хід дій та долучається до пошуку винних.

Пройшов тиждень і журналісти нашого видання вирішили дізнатись, які реальні кроки зроблені і чи змінилась ситуація.

Першою чергою ми звернулись до Ніжинського відділку поліції щодо перебігу розслідування. Там нам повідомили, що, як і раніше і раніше, конкретної інформації наразі повідомити не можуть — триває досудове розслідування.
Чи підраховані були збитки завдані громади з якими в подальшому можна робити приписи й готувати судовий позов? Таке питання озвучили Державній екологічній інспекції в Чернігівській області. Дізнались, що обрахунки збитків завданих громаді наразі в процесі. «Зараз очікуємо дані з Держгеокадастру щодо нормативно грошової оцінки земельної ділянки, на якій знаходиться сміття», – повідомила представник служби Ольга Вікторівна.
Та як дізнались у телефонній розмові з в.о голови Вертіївської ОТГ Ольгою Устименко, ситуація зрушила з місця. «Дякуючи Богу, є позитивні зміниВизвонили всіма “правдами-неправдами” директора ПП «Форест Груп» Юрія Хоменка . Він привіз до сільради всі документи. Також мали розмову з власником майна. Після ми поїхали до Ніжинського відділку поліції, де слідча вела розмову з Юрієм Хоменко. Він визнав свою вину й запевнив, що найближчим часом намітим дії щодо вивозу сміття», – прокоментувала Ольга Григорівна.
Попоговорили ми також і зі старостою села Сергієм Мишурою. Він розповів, що особисто був присутнім на зустрічі з директором ПП «Форест Груп» і контролював перебіг подій, аби громада якнайшвидше позбулась даної екологічної проблеми.
Як бачимо, активна позиція громади села та зацікавлених осіб у вирішенні проблеми рідного краю переконала винуватців взяти на себе відповідальність.
Ініціатор вирішення проблеми, який першим звернувся до правоохоронних органів, депутат обласної ради Сергій Охонько резюмував тижневий результат: «Спрацювали досить оперативно, і за тиждень нашою робочою групою виконані поставлені цілі: офіційно знайдено причетних до вивозу сміття, відбувся діалог між ними, владою та поліцією. Наразі вирішується питання вивезу сміття. Нашим же головним пріоритетом є якнайшвидше очищення території, покарання винних і унеможливлення в майбутньому таких ситуацій».

Нижче розміщені відповіді на звернення обласного депутата  до Чернігівської облдержадміністрації та місцевої прокуратури:

Підготувала Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь