Про що може розповісти маркування оптичного прицілу? Гід снайпера-початківця

 

 

 

 

Стріляти точно в ціль, на якій би відстані вона не перебувала – головне завдання будь-якого стрілка. З цієї причини еволюція прицільних пристосувань почалася фактично з моменту появи вогнепальної зброї.

Один з найбільш відомих і широко поширених видів прицілів – оптичні приціли. Тепер вони використовуються не тільки військовими, але й мисливцями, професійними спортсменами і навіть стрілками-любителями.

Ви теж міркуєте над тим, щоб встановити оптику на свою рушницю або карабін? 

Спробуємо розібратись: що у такому випадку потрібно знати про оптичні приціли стрілку-початківцю?

 

1. Перед тим, як купити оптичний приціл, непогано б визначити, чи підійде він саме до вашої зброї?

 

Оптичний приціл являє собою металеву трубку, в якій встановлено спеціально підібраний набір лінз. Тобто, фактично, це – подальший розвиток підзорної труби, що отримав особливу спеціалізацію.

Звісно, від того, наскільки надійно лінзи встановлені всередині труби, залежить живучість прицілу. Виробники зазвичай вказують, віддачу якої зброї здатна витримати саме ця модель. Не варто нехтувати цією інформацією. Приціл призначений для установки на слабку пневматику просто зруйнується від віддачі потужного карабіна.

Багато виробників спеціально маркують свої приціли по «ступеням витривалості». Так, наприклад, у торгової марки Discovery приціли серії VT-Z призначені для установки на пневматику і карабіни калібром до .22LR, серій VT-2, VT-3 – до .308win / 7,62x51NATO, серій HS, HD, ED – до 50 BMG включно.

Відповідно різні й ціни на приціли з різних серій.

 

2. Що взагалі означає маркування прицілу?

 

У наш час назва оптичного прицілу зазвичай виглядає приблизно так: “Приціл оптичний Discovery VT-Z 4X32”, де:

  • Discovery – назва бренду.
  • 4х – чотириразова ступінь збільшення. Також ми бачимо, що збільшення у цього прицілу не змінюється. Якщо ж приціл дає можливість змінювати збільшення в межах, скажімо від 4 раз до 16 разів, маркування буде виглядати, як 4 – 16х.
  • 32 – діаметр вхідної лінзи (об’єктива) в мм.
  • VT-Z – приціл відноситься до серії, що може встановлюватись на пневматику і вогнестрільну зброю калібром до .22LR включно (про це ми тільки що говорили).

Параметри збільшення підбирають, відштовхуючись від того, на яких дистанціях буде вестися вогонь:

  • Приціли збільшенням від 1х до 6х використовуються для стрільби на коротких дистанціях. Наприклад, під час загонного полювання.
  • 3х-9х або 3х-12х – універсальні приціли. Непогано підходять для полювання у лісі.
  • 6х-24х і 8х-32х – приціли для далеких дистанцій. Часто використовуються для спортивної стрільби по мішенях чи полюванні у горах, степу.
  • Більше ніж 40х – інструмент тільки для найбільш досвідчених снайперів.

 

3. Важливі параметри оптики.

 

Велике значення має якість лінз і наявність на них просвітлюючого покриття. Абревіатура FMC (Fully Multi-Coated) означає багатошарове покриття усіх поверхонь. Такі приціли забезпечують особливо світле і яскраве, чітке зображення.

Зверніть увагу, що лінзи з подібним покриттям чутливі до механічних пошкоджень. Їх слід захищати спеціальними кришками.

Не менш важливий параметр – діаметр об’єктива. Чим більша ця величина, тим більше світла потрапить у приціл. Тим світлішим буде зображення. Це особливо важливо, для прицілів, які будуть використовуватися в умовах поганого освітлення.

Як бачите, вже тільки одне маркування може сказати про приціл дуже багато. Але ж крім перерахованих існує ще маса найважливіших параметрів. Таких, як тип (Mil-Dot, Duplex, Ballistic і ін.) і фокальна площина (FF або SF) прицільної сітки, розмір вихідної зіниці, відбудова по паралаксу, наявність і тип механізму внесення поправок, наявність підсвічування, тип кріплення.

На щастя, усю цю інформацію не важко знайти в інтернеті. Рекомендуємо вам не покладатися на консультантів або знайомих, і розібратися у темі особисто.

Так, на це доведеться витратити трохи часу. Зате потім ви зможете вибрати саме той приціл, який потрібен саме вам. І потім взяти від нього весь той максимум можливостей, який він зможе вам дати!

Джерело – https://grandway.ua/catalog/optika/pricely/

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь