Наразі чистять русло річки Остер

 

 

 

 

Річка Остер, що протікає сімома районами Чернігівської області, залишається однією з найбільш уразливих річок басейну Десни, що страждають від кліматичних змін. Усі 195 кілометрів русла течуть рівнинною місцевістю. Притоки Остра маловодні та протікають у заболочених рівнинах без чіткого русла. В умовах маловоддя та слабкої течії канали водогосподарської системи швидко замулюються. Зважаючи на те, що остання побудована споруда зведена понад 40 років тому, більшість об’єктів потребує капітального ремонту та в нинішньому стані не здатна належно виконувати свої функції з регулювання водного потоку.

Тому задля досягнення проєктних відміток, створення ухилу та збільшення течії, наразі проводяться роботи з капітального та поточних ремонтів гідротехнічних споруд на річці Остер і її розчищення.

Стан виконання робіт перевірили під час робочої поїздки 20 листопада заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко та начальниця Деснянського басейнового управління водних ресурсів Наталія Грудницька. За словами Олександра Савченка наразі проведено капітальний ремонт шлюзу-регулятора РШ №17А, розчищено ділянку каналу протяжністю 1 км біля села Печі в Борзнянському районі та протяжністю 0,8 км біля села Березанка в Ніжинському районі, в процесі чого ліквідовано дві перегороджувальні тимчасові земляні перемички.

«Ці заходи допоможуть поліпшити водообмін із ґрунтовими водами, збільшать пропускну спроможність каналу під час проходження весняної повені, а також ємність каналу для зарегулювання поверхневого стоку та підтримання нормального підпірного рівня. Це запобігатиме виникненню пожеж на осушених торфових землях і сприятиме наповненню водою річки Остер», – зазначив заступник голови ОДА Олександр Савченко.

За словами Наталії Грудницької, цей проєкт реалізовується коштом бюджету Державного агентства водних ресурсів України, що виділені на проведення капітального та поточних ремонтів основних фондів Деснянського БУВР та усунення  «проблемних» ділянок на річці Остер. За її словами, вартість робіт із капітального ремонту становить 337,6 тис. грн, які профінансовані в повному обсязі. Поточний ремонт запланований на суму 893 тис.грн., із яких уже профінансовано 341,5 тис.грн. Роботи тривають і мають завершитися до кінця поточного року.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь