Свято 40 Святих: як його зустріли у ніжинському дитсадку. Фото

 

 

 

 

Сорок Святих – ми пташок закликаєм !
Ліпим вареники – пташок чекаєм !
Кличем сороку, шпаків і лелеку –
Всі поспішають до нас із далека !
Топчемо ряст, як бабусі топтали,
Щоби здоровими всі ми зростали !
Пояс Червоний летить колесом –
Птахів запросим усім дитсадком :
«Весну несіть, ми зачекались –
Квітів і сонця, щоб всі посміхались !»
Наталя Примушко
Щорічно 22 березня відзначали наші пращури свято 40 Святих.
От і наш ЗДО №13 «Берізка», що працює над реалізацією завдань Концепції національного виховання Софії Русової, цього Дня чекав особливо урочисто, щоб ще глибше торкнутися духовної культури нашого народу, його обрядовості, традицій, фольклору, що сягають тисячоліть…
Адже в народі вірили, що саме на Сорок Святих з вирію повертаються пернаті – сорок різних порід. Педагоги А.В.Бабич, Н.Г.Парубець, І.В.Костандова, І.А.Вергун, А.В. Колесник, І.В.Мархель, Е.І.Бєлоус, музичний керівник І.В.Нагорна створили всі необхідні умови щоб птахи почували себе сьогодні іменинниками!
Ось дітки з солоного тіста нанизують пташечок на невеличкі різочки, лозинки, щоб потім створити Пташине Дерево. Старанно розвішують кожну пташечку, щоб у господарстві свійська птиця здорова була.
А Сорока-білобока сьогодні справжня Господиня ! Діти дізналися, що цього дня сорока бере сорок різочок чи галузок і мостить собі з них гніздо. Казали: Нині сорока – іменинниця.
Як же цікаво було дітям дізнатися, що дівчатка на Сорок Святих повинні розірвати сорок ниток і зламати 40 дерев’яних паличок, щоб дуже швидко прогнати зиму, яка так нині забарилася. І сороку шанували ,і жайворонків та шпаків не забули, а пекли їх із справжнього тіста і залюбки смакували. А ще сьогодні – вареники готували наші дівчатка та щедро хлопців частували за звичаєм.
Найбільш символічним сьогодні був обряд – Топтати ряст. Ой , як же його гарно топтали та здоров’я бажали ! Вважалося, хто сьогодні його потопче – збереже життя й здоров’я протягом року. Лунали бадьорі дитячі голосочки: «Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того року діждати.»
«Сорок Святих ще й народними прикметами багатий, які про всяк випадок треба пам’ятати» – навперебій стверджували наші діти.
…Ось вона – висока моральність наших предків, високопоетичний культ пращурів і шанування свого родоводу і улюблених звичаїв та свят – все це ми маємо гідно наслідувати і нести нинішнім поколінням українців.
 
Директор ЗДО №13 Наталя Примушко
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь