Чи з’явиться у Ніжині ландшафтний парк?

 

 

 

 

Третього червня відбулося засідання чергової 10 сесії Ніжинської міської ради під головуванням міського голови Олександра Кодоли. У пленарному засіданні взяло участь 33 депутати міської ради, депутати обласної ради Ірина Грозенко та Наталія Копиця, заступники міського голови, керівники управлінь та відділів.

На порядок денний винесено 63 проекти рішень, які стосувалися майнової, житлово-комунальної сфери міста. Розглянули земельні питання щодо продовження, припинення оренди земельних ділянок, погодження експертної грошової оцінки, проведення земельних торгів, тощо.

На сесійному засіданні ухвалили звернення до Ніжинської районної ради щодо передачі на баланс міста Ніжинської територіальної громади «Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський». 

Це також буде дуже важливо для розвитку нашого міста. Адже у нас з’явиться додаткова територія і більше можливостей загалом для розвитку – коментує дане звернення міський голова Олександр Кодола – у нас є цікаві ідеї та напрацювання про які, я думаю, поділиться вже, у найближчому майбутньому, керівник цього ландшафтного парку, коли буде прийнято рішення з боку Ніжинської районної ради”.

Повний текст звернення:

«Враховуючи важливість збереження та розвитку об’єктів і територій природно-заповідного фонду, відтворення на території Ніжинської територіальної громади цінних природних комплексів, рослинного і тваринного світу, з метою здійснення заходів щодо перспективи розвитку напрямів діяльності регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», а саме:

Оздоровчий напрям:

1.1. Проведення заходів для зменшення посттравматичних травм, синдромів для сімей загиблих воїнів АТО, дітей ліквідаторів ЧАЄС, сімей після втрат близьких членів родини від Covid-19, демобілізованих військових з зони АТО;

1.2. Проведення заходів для підтримки дітей та дорослих з особливими освітніми потребами (Затримкою мовленнєвого та психічного розвитку та інших);

1.3. Проведення профілактичних заходів для дорослих та дітей, які мають схильність до хвороби дихальних шляхів (Астма, хронічний бронхіт…);

1.4. Проведення оздоровчих заходів для дорослих та дітей, які отримали ускладнення від Covid-19  або перехворіли на дану хворобу.

  1. Екологічно-просвітницький напрям:

2.1. Екскурсії для школярів (безкоштовні) та дорослих (платні) для популяризації закладу  та актуалізації екологічних проблем і можливості їх вирішень, шляхом формування самосвідомості до збереження цінних природних ресурсів;

2.2. Вдосконалення освітніх програм в навчальних закладах (отримання практичних навичок під час екскурсій);

2.3. Спільне ознайомлення з флорою та фауною Червоної книги України та Червоної книги Чернігівської області.

  1. Науковий напрям:

3.1. Заготівля гербаріїв для освітніх закладів (актуалізації видового різноманіття) спільно з Ніжинським Державним Університетом ім. Гоголя з яким вже заключено договір про співпрацю;

3.2. Виділення господарських ділянок для виведення нових сортів різних видових культур спільно з НДУ ім. Гоголя;

3.3. Відродження степів, луків, заплавних угідь, торфовищ, боліт (типових біоценозів для Полісся);

3.4. Створення нової екологічної стежки на території урочище «Ветхе» (наявність популяції виду рідкісної Червонокнижної орхідеї та можливість спостереження за перелітними птахами BirdWatching).

  1. Туристично-спортивний напрям:

4.1. Надання платних послуг з проведення турпоходів по велосипедному маршруту, пішохідному та автомобільному;

4.2. Надання місця для проведення змагань по спортивному орієнтуванні,  бігових марафонів, пейнтболу, і т.д;

4.3. Надання в оренду (спортивного та туристичного інвентаря, велосипедів, лиж, альтанок, бесідок, будинку лісника…);

4.4. Створення готельно-туристичного комплексу для туристів з інших міст (Київ, Чернігів і т.д.);

4.5. Створення місця для  наметового містечка з виховання бойскаутів.

  1. Природо-охороний напрям:

5.1. Можливість отримувати прибуток в вигляді штрафів за незаконну вирубку лісів, знищення червонокнижних рослин і тварин, розорення прибережних зон, заповідних зон, та інших екологічних правопорушень.

5.2. Проведення навчальних заходів для школярів спільно зі службами МНС, Поліції, Лісництвом, Пожежниками для запобігання виникненню підпалів (займань)  та інших надзвичайних ситуацій які несуть загрозу для рослинного й тваринного світу,

просимо Ніжинську районну раду розглянути питання та прийняти рішення про безоплатну передачу у комунальну власність Ніжинської міської ради Чернігівської області юридичної особи – комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» та закріпленого за нею майна.»

 

Фото з мережі

За матеріалами nizhynrada.gov.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь