Пам’ятнику Шевченка в Ніжині – 30 років (Фото)

 

 

 

 

У 1898 році (123 роки тому) з друку вийшла книга «Тарас Шевченко – Грушівський. Хроніка його життя». А в 1901 році (120 р. тому) була вже перевидана. Її автором був ніжинець Олександр Якович Кониський, який народився в селі Переходівка Ніжинського району (1836-1900). Дитячі роки пройшли в місті Ніжині, де він навчався в повітовому училищі, а вчителем малювання у нього був Іван Максимович Сошенко, товариш Шевченка, що допомагав йому визволитись з кріпаччини.

Книга стала  ґрунтовною біографією Т.Г. Шевченка над якою Кониський працював 10 науково-пошукових років. Він же й став першим біографом народного Кобзаря. При написанні навіть якихось фрагментів з життя Шевченка науковці й до сьогодні користується його напрацюваннями. В книзі вміщені сюжети й про Ніжинщину та ніжинських друзів Шевченка.

Найголовніше, що при викупі Т.Г. Шевченка з кріпаччини (1838 р.), то найактивнішу участь взяли й ніжинці, зокрема художник О.Г.Венеціанов (з ніжинських греків, що в 1834 р. змалював один з перших портретів Миколи Гоголя на сьогодні виставлений на аукціоні й став великою рідкістю). А також випускники Ніжинської гімназії кн. Безбородька Євген Гребінка, Петро Мартос. Про О. Венеціанова Т.Г. Шевченко з вдячністю згадав у своїй повісті «Художник». У біографічній книзі О. Кониського є й сюжет, як у 1846 році на Масляну Шевченко з Афанасьєвим-Чужбинським перебували в Ніжині, зупиняючись на три доби в готелі «Не минай», де їх зустрічали мешканці, а також студенти Ніжинського ліцею кн. Безбородька –  Микола Гербель зі своїми однокурсниками. І їхнє перебування в Ніжині Т. Шевченко вмістив у своїй повісті «Близнецы».

17 травня  1861 року (160 років тому) через Ніжин пройшла траурна процесія з домовиною Т.Г. Шевченка. А  у 1991 році був встановлений пам’ятний знак «Останній шлях Кобзаря».

Отож, як постало питання встановлення пам’ятника Т.Г. Шевченку в Ніжині, то скульптори й вибрали його в образі молодого чоловіка, яким він колись відвідав Ніжин, Тарасу Григоровичу Шевченку на той час було 32 роки. Пам’ятник був відкритий 21 вересня 1991 році. В багатьох, хто був на відкритті в пам’яті, залишився той день, про що й нагадують публікації й світлини в місцевій пресі того часу.

Використана література:

  1. Спогади про Тараса Шевченка / за редакцією члена-коресподента АН УРСР I. О. Дзеверіна. – Дніпро, 1982.
  2. Тарас Шевченко Близнецы // Твори.–К,1971.- С.260-276);
    3. Кониський О. Тарас Шевченко
    – Грушівський, хроніка його життя / Олександр Кониський. –К. : Дніпро, 1991;
    4. Шляхами Тараса Шевченка.
    Чернігівщина. Путівник / авт. тексту: С. Л.
    Лаєвський. –К., 2012.
  3. Календар знаменних і пам’ятних дат Ніжина на 2021 рік / уклад. Л. Гусєва.- Ніжин,2021. – С.32.

 

Інформацію надав Микола Самко, краєзнавець

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь