В Україні підвищать штрафи за комунальні борги

 

 

 

 

В Україні влада зобов’язалася розробити механізм стягнення комунальних боргів із сімей. Серед іншого обіцяють збільшити штрафи та спростити судове провадження.

Про це йдеться у меморандумі з МВФ. Посилення покарання для боржників стало одним із структурних маяків програми Фонду.

“Ми розробимо відповідні інструменти для ТКЕ, щоб забезпечити стягнення платежів із домогосподарств (зокрема за рахунок збільшення штрафів та спрощеного правозастосування)”, – йдеться в документі, опублікованому на офіційному сайті Мінфіну.

Експерт у сферах комунальних послуг Олег Попенко у коментарі “Вестям” заявив, що зараз йде робота над тим, як стягнути борги, не звертаючись при цьому до суду. Це має заощадити час.

“Оскільки суд – це дуже довго, і поки він буде йти, сума боргу може зростати, вони від’єднують споживача від послуги. І, само собою, людині нікуди подітися, вона змушена сплатити борг, а потім ще й вивалити чималу суму за під’єднання”, – говорить експерт.

Як карають за борги зараз?

В Україні розмір пені за борги з комунальних послуг становить лише 0,01% за кожен день. Так, за рік можна отримати штраф у розмірі лише 3,6% від суми боргу. Спочатку парламентарі пропонували запровадити штраф у розмірі 0,1%. Але тоді під тиском громадськості норму зменшили.

Як результат, пеня в Україні менша, ніж комісія за оплату комуналки. Така норма до дисципліни не привела.

При цьому боржники з комуналки в Україні навіть можуть повернути собі субсидії. Оформляти “пільгу” наново дозволили при реструктуризації боргу. Для цього потрібно звернутися до органів соцзахисту.

Йдеться про тих, чия заборгованість за послуги ЖКГ прострочена на 3 місяці та довше, а загальна сума боргів перевищує 340 гривень. Щоб повернути субсидію, у такому разі потрібно:

  • звернутися до постачальника комунальних послуг із проханням про реструктуризацію боргу;
  • визначити умови реструктуризації та укласти відповідний договір;
  • звернутися до органу соціального захисту та запросити призначення субсидії (до речі, чи призначена субсидія, можна перевірити онлайн);
  • якщо договір буде укладено протягом 2 місяців після початку опалювального сезону (до грудня), субсидію призначать навіть заднім числом, тобто від початку сезону.
  • Як карають боржників у інших країнах?У розвинених країнах ЄС боржникам не просто відключають комунальні послуги, а й одразу нараховують високі штрафи. Це стимулює споживачів вчасно сплачувати за комуналку. Невдовзі такі норми зможуть ввести і в Україні.Як раніше повідомляв OBOZREVATEL, одержувачі субсидій можуть не ховатися від перевіряльних органів – не будуть приходити до них додому. Натомість перевірки проводитимуться в автоматичному режимі. Займатиметься цим новий орган – Національна соціальна сервісна служба.

    Джерело: obozrevatel.com
    Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь