Зимові канікули закінчилися, ніжинські школярі сіли за парти, і з січня в шкільних буфетах на них чекало оновлене, удосконалене меню.
Так, в Україні з початку 2022 року завершився перехідний період впровадження реформи шкільного харчування.
Про зміни у харчуванні школярів сайту Нежатин розповіла директор КП “Школяр” Лариса Чернишева:
- У оновленому шкільному меню – зменшено кількість цукру в 2,5 рази. Якщо раніше цукру в чаї було 15 грамів, то тепер – 7,5.
- Збільшено кількість фруктів (до 100 грамів на 1 прийом їжі, при цьому фрукти мають бути масою нетто і в асортименті – за 5 днів дитина має скуштувати не менше 3 різних фруктів (яблука, груші, банани, апельсини). Також у меню мають бути і сирі овочі. Загалом – не менше 75% сирих овочів і фруктів.
- Картоплю радять обмежити. Хоча, зізнаюся, діти люблять блюда з картоплі, але рекомендують подавати їх не більше 2 разів на тиждень. Надавати перевагу продуктам з великим вмістом харчових волокон – гречці, наприклад.
- У меню тепер багато бобових. Це не просто гороховий суп, а й пюре з гороха, лобіо з квасолі.
- Зменшено кількість хліба. Якщо раніше на одного учня молодших класів розраховували 60 грамів, і для старшокласника – 80, то тепер 30 і 50 грамів відповідно. При цьому хліб має бути цільнозерновий. Батона вже немає.
- Збільшено кількість м’яса і риби. Заборонено замінника м’яса – ковбасу і сосиски. Піци і сосиски в тісті уже не буде.
- Збільшено кількість молочних продуктів. В меню щодня має бути щось із молочки: сир твердий, сир кисломолочний, йогурт, сметана. При цьому меню скомпоновано так, що ці молочні продукти не завжди можна помітити, але вони є: скажімо, салат з буряком і сиром. Або омлет, у складі якого є молоко.
- Заборонено цукерки та печиво. Допускаються горіхи, насіння, бублики.
Як зазначила Лариса Леонідівна, у стравах багато різноманітних спецій ( до 15) – це і куркума, і каррі, імбир, чебрець і т. д., а також соусів. Вони змінюють уже знайомі, звичні страви, вони набувають іншого смаку. Тепер у шкільному меню є і каша гречнева з чебрецем і томатною пастою, і картопляне пюре з орегано…
“Ця реформа має на меті змінити підходи до споживання їжі, навчити молоде покоління здорового харчування- підкреслила Лариса Чернишева. – Крім цього, вражає різноманіття смаків. А ще – страви виглядають більш естетично, а це теж важливо”.
Як повідомляє nta.ua, спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ нове меню готувала і робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood.
А ось що пише сам Євген Клопотенко на своїй сторінці в Фейсбук про нове збалансоване шкільне меню:
“Минулого року МОЗ за ініціативою Першої леді запровадив нові норми шкільного харчування. Загальні тези: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м’яса. Я зі своєю командою розробив рецептури, що відповідають цим нормам. Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами (до уваги ми взяли продукти, які школи реально можуть купити та ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів.