Менше цукру і солі, більше вітамінів – оновлене меню в ніжинських школах

 

 

 

 

Зимові канікули закінчилися, ніжинські школярі сіли за парти, і з січня в шкільних буфетах на них чекало оновлене, удосконалене меню.

Так, в Україні з початку 2022 року завершився перехідний період впровадження реформи шкільного харчування.

Про зміни у харчуванні школярів сайту Нежатин розповіла директор КП “Школяр” Лариса Чернишева:

  • У оновленому шкільному меню – зменшено кількість цукру в 2,5 рази. Якщо раніше цукру в чаї було 15 грамів, то тепер – 7,5.
  • Збільшено кількість фруктів (до 100 грамів на 1 прийом їжі, при цьому фрукти мають бути масою нетто і в асортименті – за 5 днів дитина має скуштувати не менше 3 різних фруктів (яблука, груші, банани, апельсини). Також у меню мають бути і сирі овочі. Загалом – не менше 75% сирих овочів і фруктів.
  • Картоплю радять обмежити. Хоча, зізнаюся, діти люблять блюда з картоплі, але рекомендують подавати їх не більше 2 разів на тиждень. Надавати перевагу продуктам з великим вмістом харчових волокон – гречці, наприклад.
  • У меню тепер багато бобових. Це не просто гороховий суп, а й пюре з гороха, лобіо з квасолі.
  • Зменшено кількість хліба. Якщо раніше на одного учня молодших класів розраховували 60 грамів, і для старшокласника – 80, то тепер 30 і 50 грамів відповідно.  При цьому хліб має бути цільнозерновий. Батона вже немає.
  • Збільшено кількість м’яса і риби. Заборонено замінника м’яса – ковбасу і сосиски. Піци і сосиски в тісті уже не буде.
  • Збільшено кількість молочних продуктів. В меню щодня має бути щось із молочки: сир твердий, сир кисломолочний, йогурт, сметана. При цьому меню скомпоновано так, що ці молочні продукти не завжди можна помітити, але вони є: скажімо, салат з буряком і сиром. Або омлет, у складі якого є молоко.
  • Заборонено цукерки та печиво. Допускаються горіхи, насіння, бублики.

Як зазначила Лариса Леонідівна, у стравах багато різноманітних спецій ( до 15) – це і куркума, і каррі, імбир, чебрець і т. д., а також соусів. Вони змінюють уже знайомі, звичні страви, вони набувають іншого смаку. Тепер у шкільному меню є і каша гречнева з чебрецем і томатною пастою, і картопляне пюре з орегано…

“Ця реформа має на меті змінити підходи до споживання їжі, навчити молоде покоління здорового харчування- підкреслила Лариса Чернишева. – Крім цього, вражає різноманіття смаків. А ще – страви виглядають більш естетично, а це теж важливо”.

Як повідомляє nta.ua, спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ нове меню готувала і робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood.

А ось що пише сам Євген Клопотенко на своїй сторінці в Фейсбук про нове збалансоване шкільне меню:

“Минулого року МОЗ за ініціативою Першої леді запровадив нові норми шкільного харчування. Загальні тези: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м’яса. Я зі своєю командою розробив рецептури, що відповідають цим нормам. Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами (до уваги ми взяли продукти, які школи реально можуть купити та ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів.

І от ваші діти повернулися після канікул до школи, там у їдальнях є якась їжа, але вам щось не подобається. Як ви можете зрозуміти та проконтролювати, наскільки все чесно:
Перше. Продивіться норми (посилання залишаю: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text). Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.
Друге. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.
Третє. Ситуація: у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком. Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Щоб ви могли це проаналізувати, завдяки Україно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘я, моя команда створила на основі розроблених рецептур, детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. Все у вільному доступі, ось посилання: https://znaimo.gov.ua/techCards
Четверте. Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до ДПСС. Для цього вони створили спеціального чат-бота у телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot
Але навіть при всіх цих обставинах я розумію, що деякі кухарі мають недостатню кваліфікацію. Тому у лютому-березні моя команда Культура їжі I Cult Food разом з Україно-швейцарським проєктом Діємо Для Здоров’я запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів”.
Щодо вартості: 
одноразове харчування для дітей 6-11 років вартує тепер 31 грн, 50 коп (було 22 грн, 60 коп);
для дітей 11-14 років – 32 грн, 35 коп (було 24 грн, 19 коп).
Центральне фото ілюстроване

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь