“Без кроку вперед не буває кроку назустріч!”

 

 

 

 

Уже сьогодні жителі планети відчувають на собі наслідки зміни клімату: тривалі посухи та повені, підвищення рівня моря, урагани, збільшення кількості спекотних днів.  Зміна клімату поступово перетворюється на глобальну катастрофу. Через глобальне потепління зменшується кількість врожаю. Руйнуються екосистеми, збільшується ризик виникнення нових пандемій. Тож, якщо люди не почнуть діяти вже, шкода від глобального потепління буде катастрофічною  та неминучою.  Саме тому увесь світ працює в цьому напрямку. Боротьба за чисте довкілля одна з головних на сьогодні в усьому світі. Україна не виключення. І Чернігівська область зокрема.

Багато наших міст беруть участь у різних екологічних програмах. Одна з таких кампанія “Race To Zero” (Гонка до “нуля”). Першою в цій програмі взяла участь Менська громада. 17 лютого Ніжин відвідали  секретар Менської міської ради Юрій Стальніченко та представники ГО “Доброчин” Наталія Дрозд та Олександр Підгорний.

Юрій Стальніченко розповів про кампанію детально, та запропонував представникам Ніжинської громади обговорити всі плюси для нашого міста від участі в ній. Повідомляючи деталі він зазначив: “По всьому світу міста беруть на себе зобов’язання перейти до нульового рівня викидів парникових газів. Для цього вони об’єднуються, щоб допомогти один одному реалізувати цю ціль, оскільки роль громад та органів місцевого самоврядування є ключовою у подоланні кліматичної кризи. Так, “Гонка міст за нулем” об’єднує всіх тих, хто поділяє бачення кращого кліматичного майбутнього і хто прагне створити коаліцію між бізнесом, профспілками, молодіжними кліматичними активістами та громадянським суспільством, щоб змінити цей світ. Це допоможе запобігти майбутнім загрозам, створює гідні робочі місця та відкриває інклюзивне стале зростання. До коаліції “нульових ініціатив” входять 733 міста, 31 регіон, 3067 підприємств, 173 найбільших інвесторів та 622 вищі навчальні заклади. Українські громади, яким це цікаво, теж можуть приєднатися до цієї кампанії. Для цього, вони повинні зробити наступні принципові речі: заявити про намір перейти до нульових викидів парникових газів, планувати та здійснювати заходи заради цього, щороку звітуватися про прогрес до кампанії “Гонка міст за нулем”. Кожен з цих кроків складний і включає багато інших елементів. Однак, їхнє виконання дозволить українським громадам приєднатися до гідної світової кампанії партнерів, розвивати власні громади, залучаючи кліматичні інвестиції та, власне, дбати про те, щоб наші нащадки мали місце для життя“.

Озвучена пропозиція сподобалась представникам Ніжинської громади. Так перший заступник міського голови Федір Вовченко під час зустрічі  підкреслив, що наша громада в таких питаннях досить сучасна. “Ми розуміємо, що такі проекти світового значення корисні для розвитку громад!” – підкреслив Федір Іванович.

Зокрема радник міського голови Сергій Охонько запропонував підготувати відповідний проект рішення на наступну сесію.  “Участь у подібних проектах і кампаніях дуже корисна для такої громади, як наша. Додам також, що ми вже є постійними учасниками різного роду державних та світових програм з озеленення. Про екологічну кризу говорять у всьму світі, з нею борються. Своїми діями в цьму напрямку ми поставимо Ніжин в один ряд з визнаними містами світу. А таке визнання відкриє для нас нові можливості, так нами більше цікавитимуться інвестори. Без кроку вперед не буває кроку назустріч! “, – зазначив Сергій Миколайович.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь