Талановитий художник з Ніжинщини та його «Вітражі Тіффані»

 

 

 

 

Приємно констатувати, що лосинівська земля виростила цілу плеяду знаменитих діячів мистецтв, серед яких своєю довершеністю і самобутністю відзначається художник Борис Шматок.

Наш земляк – справжній «самородок».Той рідкісний випадок, коли людина починає всерйоз малювати в зрілому віці й так захоплюється, що мистецтво стає основним змістом його життя.

Народився маляр у 1966 році, служив у армії. Три роки провчився в сільськогосподарській академії на лісотехнічному факультеті, але залишив навчання. Довгий час працював лісником. Тому лісова міфологія стає одним із центральних сюжетів його робіт. Малювати почав ще школярем під впливом брата. Але серйозне захоплення малярством прийшло після закінчення Львівської Національної академії мистецтв.

Працював спочатку «дитячими фарбами» -гуашшю. Перевагу віддавав квітковим композицям та міфологічним замальовкам на народну тему. У 2000-х приходить захоплення нефігуративним живописом, а пізніше починає малювати олією.

Борис Шматок не стилізує своє мистецтво під «національне мистецтво». Це і є народне мистецтво в його кращій формі — чисте, частково наївне й неймовірно енергетично заряджене.Художник також займається розробленням унікальних виробів оздоблення інтер’єру в техніці «Вітражу Тіффані».

До слова, в Україні майстрів такої справи можна перерахувати на пальцях. Крім цього, Борис отримує замовлення для оздоблення приватних садиб та інтер’єрів будинків. У нього своє бачення і на освітлення вулиць, а саме -використання ліхтарів з мозаїкою.

Микола Борщ, Вісник Лосинівської громади

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь