Церква Іоана Богослова: зберегти на віки!

 

 

 

 

Мабуть, чи не кожен з нас, йдучи вулицею Гоголя, зупиняє погляд на храмі Іоана Богослова. побудованому аж у далекому 1752 році.

Повідомляє Нежатин.

Довгих 60 років центральна брама церкви Іоана Богослова стояла замкнута. Ніжинський храм служив сховищем архіву. Громада виборювала його більше 25 років. Були часи, коли богослужіння проводили на вулиці, просто під воротами церкви.

Кілька років тому двері храму відкрилися для вірян. Пам’ятку національного значення доби українського барокко 18 століття було повернуто релігійній громаді Ніжина. Церква, на очах ніжинців, почала відроджуватись.

Однак повноцінного ремонту, якого гостро потребує цей храм, так і не відбулося.

Днями в Ніжинській міській раді відбулася зустріч радника міського голови Сергія Охонька з настоятелем храму Олегом Расковаловим, де обговорили шляхи початку реконструкції церкви.

На зустрічі також були присутні секретар ради Валерій Салогуб та представник управління комунального майна м. Ніжина.

Щоб віднайти кошти на реконструкцію храму Іоана Богослова, потрібно розібратися, кому належить будівля. Як з’ясувалося, правовласником будівлі у реєстрі є Чернігівська обласна рада. А земля біля храму знаходиться у резервному фонді Ніжина. Сама технічна документація на храм потребує дооформлення, тобто, для того, щоб у церкві стало можливим проводити реконструкцію, потрібно сформувати повний пакет документів, включаючи технічний паспорт.

Тож найближчим часом питання з документами мають бути вирішені. Після цього можна буде говорити про його реконструкцію. Однозначно: цей древній, прекрасний храм, пам’ятку містобудування та архітектури національного значення потрібно зберегти для вірян на віки.

Ця зустріч – ще один важливий крок до упорядкування та систематизації документів церкви, що дасть можливість далі знаходити шляхи для фінансування реконструкції цього прекрасного, двоповерхового храму.

Фото Нежатин

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь