Немає де зберігати зібраний врожай: аграрії Чернігівщини отримають понад три тисячі рукавів для зерна. Відео

 

 

 

 

Понад три тисячі рукавів для тимчасового зберігання зерна отримає Чернігівщина. 27 жовтня в область поставили першу їх партію – 262 штук. Їх аграрії отримають безкоштовно.

Постачання оснащення та супутньої техніки на загальну суму понад 60 мільйонів доларів профінансували уряди Канади та Японії, а також австралійська благодійна організація Minderoo Foundation.

Так виглядають рукави для тимчасового зберігання зерна. Один такий може вміщувати до 200 тонн збіжжя.

Роман Бутенко – власник фермерського господарства з села Дягова, що на Менщині, оформив заявку на отримання 20 рукавів. Каже, найбільша проблема – логістика, через підірвані мости підприємство втратило коротке сполучення із центром.

Ми зібрали всю зернову групу, завантажили всі склади, які в нас існували, і на сьогодні стоїть в полі кукурудза, її треба збирати, але нема куди дівати. Складність з тим, що не можемо реалізувати цю продукцію, яка раніше без проблем реалізовувалася. Тобто сьогодні така складна ситуація склалася. Нема реалізації, а зерно ми виростили, тому треба його поки що зберегти“.

До кінця наступного тижня Чернігівщина отримає 3 271 рукав, їх загальна місткість понад 650 тисяч тонн.

Аби отримати рукави, фермери протягом жовтня подавали заявки на участь в програмі до Державного аграрного реєстру, який запрацював у серпні цього року. Заявки прийматимуть до 30 жовтня.

Обов’язкові умови для участі фермерів: мати в обробітку від 100 до 10 тисяч гектарів землі та мати змогу самостійно забрати спорядження з загального складу.

За словами заступника міністра аграрної політики Маркіяна Дмитрасевича, до початку повномасштабної війни в Україні можна було зберігати до 75 мільйонів тонн збіжжя. Наразі площі загальною місткістю у 10 мільйонів тонн – перебувають на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій. Склади на п’ять мільйонів тонн – знищені.

Саме на цей період нас очікує дефіцит зберігання зерна на 15 мільйонів тонн. Ми плануємо отримати приблизно 35 тисяч таких рукавів для зберігання зерна, що покриє потребу приблизно на сім мільйонів тонн зберігання”, – сказав Маркіян Дмитрасевич.

Закуповували рукави за гроші урядів Канади та Японії, а також австралійська благодійна організація Minderoo Foundation. Очікується, що до фінансування долучиться й уряд Німеччини. Організували постачання Мінагрополітики та Продовольча організація ООН.

Це також важливо на міжнародному рівні для глобальної продовольчої безпеки. Зерно, яке вирощує Україна, потребують в країнах Африки та Азії, вони на нього чекають”, – каже голова офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН в Україні П’єр Вотьє.

Окрім рукавів, Чернігівщина отримала необхідну для їхнього використання техніку українського виробництва. Таких комплектів техніки буде 105 для усієї країни, говорить Маркіян Дмитрасевич.

За нашими попередніми оцінками, один комплект техніки на 240 мішків. Ми плануємо, що фермери, які отримають мішки, вони будуть об’єднуватися, обирати між собою організацію, яка буде оперувати технікою“.

За словами П’єра Вотьє, з українського офісу Продовольчої організації ООН, гостро для аграріїв нині стоїть питання генераторів та насіння для наступної посівної кампанії.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь