Пам’яті художника, іконописця Валерія Ісаєнко

 

 

 

 

Дивна річ життя… Ось ти плануєш ювілейну виставку авторських робіт Валерія Олексійовича, яка повинна була відбутися в стінах відділу Художній музей Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського, а якась мить – і пишеш статтю – шану талановитому художнику, іконописцю, життя якого обірвалось 30 липня 2022 року.

Валерій Олексійович народився 07 листопада 1952 року в с. Безуглівка Ніжинського району. Згодом родина переїжджає до с. Мартинівка Ічнянського району, де майбутній художник здобув середню освіту. В шкільні роки у Валерія Олексійовича розкрився хист до малювання. Портрети та пейзажі виринали з-під пензля юного художника, радуючи око найрідніших. Тоді ж створюється і найбільша сімейна гордість – портрет Тараса Шевченка.

Будучи школярем Валерій Олексійович з радістю брав участь у конкурсах малюнку (починаючи зі шкільних і закінчуючи республіканськими), де займав призові місця.Талант, наполегливість, та допомога батька – Олексія Андрійовича Ісаєнка, який також мав хист до малювання, підштовхнули Валерія Олексійовича до вибору професії. Після закінчення школи він вступає до Київського художньо-промислового технікуму (сьогодні – Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука).

Під час навчання, окрім портретів, пейзажів, натюрмортів, Валерій Олексійович починає писати ікони. В подальшому це визначить напрямок художньої діяльності – іконопис. Завершивши навчання в технікумі, Валерій Олексійович відчув потребу в збагаченні своїх знань і вступив до Київського художнього інституту (сьогодні – Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури).

З 2007 року художник працював у Києво-Печерській лаврі, де стіни храмів прикрашають його роботи. За роки творчої діяльність Валерій Олексійович оформив багато храмів в Ніжині та районі. Іконостаси в Богоявленській та Хресто-Воздвиженських церквах, Миколаївському соборі; розписи в Миколаївському соборі, Вознесенській та Василівській церквах, старій церкві Віри, Надії та Любові – справа рук пана Валерія.

А ще церкви Григоро-Іванівки, Безуглівки, Чемера та Вертіївки. Свого часу світські роботи та іконописний живопис експонувався на персональних та колективних виставках «Ніжинської Гільдії Митців».Валерій Олексійович був відомий і шанований не лише у Ніжині, а й інших містах України та зарубіжжя. Ікона «Державна» прикрашає стіни Кафедрального собору Св. Миколая (Вашингтон, США), а ікона «Розчулення» – жіночий монастир Марії Магдалини (Канада). Роботи майстра є в приватних колекціях Греції, Німеччини, Франції.Всім нам, хто був знайомий з Валерієм Олексійовичем, випала велика честь знати і спілкуватися з такою людиною. Такі обдаровані люди народжуються раз на десятиріччя ( і це в найкращому випадку). Талановитий, щирий, привітний, натхненний, завжди усміхнений і постійно в русі – таким залишиться Валерій Олексійович в пам’яті родини, друзів, колег, знайомих.

А ще сестер Алли та Світлани, які в пам’ять про брата склали такі рядки:

Автопортрет

Світлій пам’яті брата-художника.

Цей байронівський погляд загадковий

І сум в очах, хоча ти й молодий…

Про що розмови, брате, вів з собою,

Як на папері пензликом водив?!

Мо, відчував свою тернисту долю

І свій земний, такий короткий шлях,

Маленькі радощі, й великі згустки болю,

Замішені на грозових дощах…

Увесь твій смуток в фарбах перелився,

Ти молодий – мінорні кольори…

Може тому, що в осінь народився –

Сумнії фарби слізної пори…

Сорочка біла, мов легка хмаринка,

Відтінює обличчя дороге…

Солона впала на папір сльозинка

Із вічності, що спокій береже…

Тебе похоронили в щемну пору,

Як наливався золотий ранет.

Не ступиш вже ніколи ти двору,

Нам живить серце твій автопортрет…

15.08.2022 р.

Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь