До Дня білої тростини у Ніжині влаштовали низку інклюзивних майстер-класів…

 

 

 

 

До Міжнародного Дня незрячих (або як його неофіційно ще називають – Дня білої тростини), встановленого ООН щороку 13 листопада, силами співробітників відділу «Музей історії Ніжина» НКМ ім. І. Спаського була влаштована низка інклюзивних майстер-класів, аби всі охочі стали краще розуміти потреби й проблеми, з якими стикаються в реальному житті люди з вадами зору.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Жінка-альбінос із Ніжина, якій заважає сонячне світло…

Зараз вимушено відключають подачу електроенергії до житлових осель українців, у темну пору доби без ліхтарика чи свічки у помешканнях настає суцільна темрява. Але для цих людей темрява є постійною. Як пройти вулицею й потрапити куди треба без сторонньої допомоги, лише за допомогою спеціальної тростини-шукача? Як налити води в склянку, насипати цукру в чашку, відібрати потрібні овочі для борщу, коли нічого цього не бачиш? Як визначити лише на дотик, який лікарський засіб у руках? Чи можна написати й прочитати щось, не користуючись звичайною кульковою ручкою?

РАНІШЕ МИ ПИСАЛИ: Шанс бути почутими: у Ніжині пройшов захід до Міжнародного дня незрячих

Відповідь на ці питання шукали учасники майстер-класів.

Використовуючи спеціальні маски для сну, імітуючи суцільну темряву, діти й дорослі відчули на собі дискомфорт і труднощі, з якими живуть люди з вадами зору. Так, звична процедура всипати до чашки кілька ложечок цукру й налити потрібну кількість води без постійного тренування у пересічної людини займає вдвічі, а то й учетверо більше часу, ніж зазвичай. Без тростини-шукача і без сторонньої допомоги на вулиці годі й мріяти потрапити до аптеки чи лікарні. А ось потрапити під колеса автомобіля – запросто.

Найголовніше, що учасники майстер-класів почерпнули з цих музейних заходів – люди з особливими потребами поруч, і вони постійно потребують нашого розуміння й допомоги. І ми разом можемо зробити життя таких людей кращим.

Усі інклюзивні майстер-класи були благодійними – їх учасники за бажанням могли долучитися до збору коштів на потреби Збройних Сил України у межах довгострокової акції, що триває у відділі «Музей історії Ніжина» НКМ ім. І. Спаського.

Разом до Перемоги!

Сергій ЗОЗУЛЯ, завідувач відділу«Музей історії Ніжина» НКМ ім. І. Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь