Ніжинець вже 12 років не їсть хліба та не п’є води

 

 

 

 

«Ми є те, що ми їмо» – казав Гіппократ! Ніжинець Василь Река з цим не просто погоджується, а доводить власним прикладом, що від харчування залежить майже все у житті людини.

Фізичні хвороби та душевний стан, впевнений Василь, – це також наслідок неправильного способу життя. Більшості з них можна запобігти чи навіть виправити вірно прописаною дієтою і, безумовно, голодуванням. Голод корисний, – переконує він, однак входити в нього треба обережно. Рекорд голодування Василя Реки – 21 день!

Піст – це можливість очистити не лише тіло, але й душу

Якщо підходити до хвороби як до інформації, а не як до того, чого варто позбутись, тоді вона виліковна, а чим ближче до хвороби, тим більше вона інформативна. У цьому переконаний прихильник здорового способу життя мешканець Ніжина Василь Река. В це важко повірити, однак чоловік вже 12 років як не їсть хліба та не п’є води.

1avasreka

«Що спонукало Вас до такого експерименту?» – запитую у пана Василя.

«Нічого. Мені просто цікаво. Я з кулею в голові все життя, – жартома відповідає ніжинець. – А взагалі нічого феноменального у мені немає, – вже всерйоз каже він. – У всіх це є, просто не всі цим користуються».

На переконання чоловіка, людський організм є цілісною системою, і якщо вести неправильний спосіб життя, то ця система руйнується, з’являються хвороби. Позбутися їх одними лише пігулками, переконаний Василь Река, неможливо.

«Всі прагнуть того, щоб одна пігулка вирішила всі проблеми, а так не буває, – пояснює він. – Адже людина – не фотографія, людина – це кіно, вона постійно змінюється. Людина 50 разів за секунду помирає і 50 разів народжується, а душа та дух мають свідомість».

Його філософія на перший погляд незрозуміла, бо щоб збагнути її хоча б частково, треба спробувати пожити так самому.

«Найчастіше на цьому і спекулюють – і на духовності, і на правильному харчуванні. Через те я й говорю, що якщо я пройшов цей шлях, то той, хто контактує, той для себе може щось взяти, а написане, наприклад, Вами у статті, – це ваша спеціалізація, яка Вас годує, тобто це Ваш хліб. Таким чином Ви зраджуєте власний дух. Взагалі у будь-якій філософії є раціональне зерно, але без живого слова воно нічого не варте. На мою думку, спочатку людина має вирости внутрішньо до певної величини «его» – тоді все, що вона робить, не матиме значення для неї. Якщо ти робиш щось і воно має значення, то тут маємо ментальний торг – я щось зроблю, а натомість щось отримаю», – намагається пояснити простими словами сповідуваний спосіб життя Василь.

Чоловік переконаний, що людський організм потрібно час від часу очищати, і піст – один із найкращих варіантів для цього. От тільки релігійний піст, впроваджений Святою Церквою, є не зовсім повним, адже, на думку пана Василя, тільки голодування дозволяє людині переродитися, буквально оновивши власну генетичну структуру.

Недоїдання – погано, голод – добре

«Є такий Максим Космос, то він вже 4 роки не п’є води і взагалі не харчується, попри це бадьоро себе почуває і веде активний спосіб життя. Існує чимало таких людей, але на такого рівня пілотажі я ще не був – більше 21-го дня не голодував, – каже практик із харчового утримання. – У мене було 4 дні «насуху», далі чергував – то на воді, то «насуху».

За словами Василя Реки, окрім фізичного очищення голодування дає оновлення генетичного апарату, тобто людина практично оновлюється.

Є у чоловіка і своя думка щодо посту.

«Піст у християнський традиції – це правильно, але його змінено до непізнаваності, оскільки піст – це повне очищення системи тіла, – говорить він. – Тому, якщо десь чайок із медком, рибка замість м’яса чи щось на олійці, то це не піст, а недоїдання. Недоїдання – це погано, а голод – це, навпаки, добре».

Дійсно! Науково доведено, що під час короткотривалого голодування витрачаються запаси глікогену, падає рівень інсуліну (гормону харчування) до нижніх значень. На тлі цього відбувається перемикання метаболізму з вуглеводного на жировий і зниження стимуляції факторів кліткового росту – ці фізіологічні процеси позитивно впливають на організм. Так зване інтервальне голодування популяризують як один зі способів схуднути. Але цей метод харчування загалом позитивно впливає на організм, тому практикують його не лише для зниження маси тіла, а й для поліпшення стану здоров’я. Воно знижує рівень холестерину в крові. Є дані про позитивний вплив фастінгу (харчового утримання) на когнітивні здатності мозку. Харчове утримання допомагає послабити запальні процеси в організмі людини, дає можливість знизити кількість вісцерального жиру (той, який покриває внутрішні органи) та поліпшує чутливість до інсуліну в разі порушення вуглеводного обміну.

Головне – правильно «зайти»

Однак у голодування є певні нюанси. Найголовніший із них – це правильно «зайти».

«Якщо ти правильно «зайшов», то на третій чи на четвертий день рідини, які є в організмі (наприклад, лімфа) щезають. Через це організм втрачає вагу, а по-суті «лайно», тобто те, що не можна виштовхнути, – пояснює Василь Река. – Далі ми маємо оновлення кишківника, вже за десять днів він повністю оновлюється. Потім ідуть більш глибокі очищення, на клітинному рівні – сухожилля, зв’язки тощо. Тому ПІСТ – це правильно, але трактовано під більш легкий варіант».

Як переконує ніжинець, голодування насправді є великим трудом і порівнюється з важкою фізичною працею. При цьому важливі регулярні фізичні навантаження.

«Потрібно щодня проходити 10-15 кілометрів, постійно рухатись, інакше можна просто померти, – ділиться підводними каменями практики пан Василь. – Якщо вранці встав і не подихав, то відчуваєш, що довго не протягнеш. А витягнув руки, подихав, лоб трохи змокрів – і таке враження, що чаю попив».

Прихильник голодування як способу фізичного та ментального очищення рекомендує перед тим, як «зайти» в процес, очистити кишківник, печінку та нирки – тоді голод є безпечним для організму. А взагалі Василь Река – вельми цікава та неординарна особистість. Він не претендує на звання «гуру», а займається для себе. У свої 50 демонструє чудеса пластики, любить інженерну справу та вирощує в саморобній теплиці екзотичні рослини. Вони, переконує філософ, – також живі істоти цілісної екосистеми планети Земля.

1alimon

В атмосфері умиротворення та спокою лимони виростають розміром із гандбольний м’яч

1aibjir

Соковитий інжир – це не тільки про здоров’я, але й про смак

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Газета “Чернігівщина”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь