Яким видався 2022 рік для Ніжина: дайджест подій

 

 

 

 

У новорічну ніч, коли стрілка годинника вказала 12-у, всі українці преходили у 2022 рік із найкращими побажаннями та мріями, згадували минуле та робили висновки. У новорічну ніч ніхто не міг подумати, що за 1,5 місяці Україну спіткає війна…

2022 – воєнний рік став новим етапом становлення національної свідомості українців, став роком жертв та падінь, а також взлетів, бо ми однозначно стали сильнішими.

Вир подій не оминув Ніжин, тим більше місто було їх епіцентром…

“Нежатин” вирішив згадати, яким цей рік видався для ніжинців.

ЗИМА-2022

Свята завершилися: у Ніжині розпочнеться демонтаж головної ялинки | Уездные  новости

У перші дні січня містяни оговтувались від гучних святкувань, як повідомили у Ніжинському відділенні екстренної(швидкої) медичної допомоги, Новий рік зустріли рекордною кількістю викликів: 31 грудня – 35 , а 1 січня – 54 дзвінки.

Підбадьорила нас новина, що головну ялинку міста визнано найкращою в області. Конкурс проводила “Чернігівщина туристична”, Ніжин виборов (74%) голосів, на 2-у місці – Кучинівка, 3-е зайняла Прилуцька красуня.

Але крім того, Україну накривала нова хвиля COVID, хворих ставало все більше, а перебіг хвороби – тяжчим. Станом на 19 січня в Ніжині зафіксували – 99 інфікованих, 21 січня в області налічувалось 510 хворих, що підштовхнуло Чернігівщину до “помаранчевої зони” карантину та обтяжило карантинні умови. Проте, це не зменшило кількість інфікованих, 31 січня в Ніжині їх було вже – 956.

Ніжин жив своїм життям та долав тогочасні труднощі, які сьогодні здаються буденними речами. Та вже у січні почали з`являтись перші тривожні дзвіночки про можливий наступ зі сторони рф. Зарубіжні видання публікували аналітичні прогнози, а українські органи влади інформували населення про послідовність дій у разі небезпечних ситуацій, саме тоді у лексиконі українців поселився вираз “тривожна валіза”… Крім того, затримали групу осіб, яка планувала влаштувати масові заворушення, зокрема на території Чернігівської області.

У Ніжині та Україні лютий стартував з COVID та обмежень, до того ж почався розпал захворювання на ГРВІ, станом на початок лютого в області інфікувалося – 12632 особи. На Ніжинщині було зареєстровано перевищення епідеміологічного порогу.

Та хвороби не заважали місту розвиватися та будувати плани на майбутнє, як неодноразово наголошував мер Ніжина Олександр Кодола, 2022 мав стати роком парків та скверів, проте війна завадила реалізуватись сотням, тисячам планів.

Але тоді українці лиш скептично посміхались на чутки про вторгення й жили далі буденним “ковідним” життям: долали труднощі та перемагали. Так Ніжинський державний університет ім. Миколи Гоголя був визнаний кращим в області в рейтингу працевлаштування випускників. А Ніжинська громада посіла 3-е місце в рейтингу інституційної спроможності і сталого розвитку малих та середніх громад України, поступившись Менський та Прилуцькій.

Проте тривожні новини все більше згущувались в інфопросторі, зокрема на прикордонних територіях Чернігівщини ввели обмеження на в`їзд та виїзд, тестували сигнали екстренного оповіщення населення й все частіше затримували підозрілих осіб.

Однак українці відверто показували свою свободу та дух, вперше за роки існування Незалежної України було започатковано День Єднання, який відзначали й у Ніжині. У вишиванках та з прапорами містяни гордо співали найонаьний гімн. 16 лютого, саме в цей день по прогнозах західних партнерів росія мала почати кровопролитну війну проти мужнього народу України.

ВІЙНА

Іноземці помилились, 16 лютого ми продовжували жити звичне життя, як і 17, 18, 19 аж до 24, коли кожен українець прокинувся від страшних звуків, які викарбувались у пам`яті назавжди, звуків бомбардувань. Ніжин не став виключенням й один із перших прийняв удар російських ракет.

Близько 5 ранку на території аеродрому ДСНС пролунав вибух, вражено командний пункт, невідома кількість людей під завалами… Як виявилось пізніше, ранковий обстріл забрав життя трьох ніжинців, поліцейського та двох ряткувальників.

У місті як і по всій Україні розпочався хаос, черги в магазини, банки та АЗС. Люди з розчаруванням та рогубленістю на обличчі. Саме таким видався ранок 24 лютого. Відтоді більшість українців дізнались про укриття, біженців, комендантську годину, вибухи, мітки, черги у військомати та безперервні години моніторингу новин.

Вже 25 лютого на підступах до Ніжина вишикувались колони російської техніки з наміром зайти у місто, проте мужні воїни ЗСУ разом із містянами дали їм перший бій. Неймовірні герої, які зустрічали танки із мінімум зброї, однак без страху та “коктейлем” Молотова в руках, а головне із впевненістю, що він допоможе зупинити ворожу армію. Саме ця мужність та впевненість розвернула російську техніку.

Тоді військовослужбовці рф зайняли село Велика Дорога та інші наближені до міста селища, тоді почався місяць залпів артилерії та звуків “прильоту”, місяць оточення Ніжина, тоді ми втратили наших мужніх захисників, які ціною власного життя вберегли місто від російської навали…

ВЕСНА-2022

Із березня у місті почались проблеми із постачанням, ніжинці утворювали довжелезні черги, щоб отримали ліки, продукти або пальне. Але підприємці Ніжина не залишили людей сам на сам із бідою. Фермери із Красносільського поставляли молоко, вони розвозили його районами міста та роздавали всім потребуючим. Супермаркети та волонтери знаходили шляхи, щоб оминути військових рф та завезти в місто продукти й гуманітарну допомогу. Ніжинці мали все, щоб задовольнити найменші потреби для існування.

У Ніжині роздавали картоплю та молоко

Крім того, що містяни вчились жити у новій реальності, під звуки сирен та вибухів, вони також вчилися знаходити мінімальну радість та надію у вирі сумних, бентежних подій. Так КНП “Ніжинський пологовий будинок” постійно повідомляв, що в їхніх стінах з`являлось нове життя, продовження козацького роду. Українці раділи просуванню військових та втратам рашистів.

ЗСУ вдалося повторити славнозвісний бій під Крутами. У 1918 році там відбувся бій між армією УНР та більшовиками, які наступали на Київ. Тоді українці змушені були відступити. Але ціною числених жертв затримали ворога, що дало час УНР підписати договір у Бресті. Через 104 роки українці і росіяни билися знову. Цього разу російська армія зазнала тут приголомшливої поразки й втратила більше 200 одиниць живої сили.

Та війна це не про радість, це про страшні події, які забирають сотні життів, Ніжин також втратив своїх містян. У березні під завалами загинув активіст Євген Коваленко, також росіяни вбили трьох мирних жителів, які намагались втікти з окупації, зс рф назавжди забрали відомого ніжинця Станіслава Прощенка, пам`ять про якого залишиться у назві вулиці, символічно, що раніше вона була Московською, тепер нічого московського у Ніжині не буде!

У Ніжині відкрито меморіальну дошку на честь Героя і Патріота Станіслава  Прощенка – Ніжин.City

У вечері 10 березня обстріл “Ураганами” забрав життя ще 2-х людей, а також пошкодив школу та амбулаторію. 14 березня о 4.40 ранку обстріляли середмістя Ніжина, на щастя, обійшлось без жертв. Як зазначили працівники міської ради, такі обстріли свідчили про наявність диверсійних груп у місті.

Крім вбивств ворог займався й викраденням, станом на 25 березня у Ніжинському районі викрадено 13 осіб: 2 – посадових, 11 – цивільних.

29 березня місто зазнало ще одного обстрілу, постраждало 6 ніжинців, зокрема 1 дитина, на жаль, 1 особа загинула. Крім того було пошкоджено 10 приватних будинків, 3 зруйновано повністю.

Наслідки бомбардування Ніжина. На подвір'ї родини медиків тепер гігантська  вирва - Главком

Проте Ніжин тримався з усіх сил, навчившись виживати в умовах війни, волонтери почали планувати благодійні заходи на допомогу військовим. А також захищати довкілля від можливих наслідків. У кінці березня відомий пам`ятник Миколі Гоголю обклали мішками з піском, щоб вберегти історію від руйнувань.

Початок квітня став “ковтком повітря” для Ніжина, адже саме в квітні окупанти, загнані в глухий кут Збройними Силами України, вирішили залишати зайняті території, зокрема Ніжинщину.

Проте тікаючи, росіяни прикривались цивільним населенням, щоб вберегти власне життя. Як повідомляв Олександр Мотузяник речник Міністерства оборони, у селі Новий Биків живим щитом для переміщення техніки слугували діти. За словами місцевих, військові брали у заручники жінок та неповнолітніх. Таким чином до рук окупантів потрапила вчителька з Ніжинщини Вікторія Андруша, дівчина перебувала в полоні до жовтня.

Із шаленими темпами відходячи із Чернігівщини зс рф продовжували обстрілювати мирні міста та мінувати дороги. Міни стали ще однією загрозою для ніжинців. 3-о квітня поблизу міста підірвалась родина із 4 осіб, батьки загинули, а двоє маленьких дітей отримали пошкодження та назавжди залишились сиротами.

Проте день за днем життя поверталось, як на окуповані території, так і в оточений Ніжин, зокрема з 8 квітня у місті почав функціонувати громадський транспорт, а також встановили новий тариф – 10 грн, підвищення цін спричинило здорожчення пального.

Однією з подій, яка повернулась із довоєнного життя – новини про COVID. Станом на 13 квітня у Ніжині було зафіксовано 13 хворих.

Також від сумних думок відволікали приготування до свят, на українців чекала Вербна неділя та Великодень, зокрема місто почали прикрашати пасхальною атрибутикою.

Крім того, місцева художниця Катерина Васечко відкрила виставку власних робіт під назвою “Незламні”, візуалізуючи нескорений війною український дух.

Незламні". У Ніжині, до Дня міста", відбулася виставка картин Катерини  Васечко – Ніжин.City

Також місто активно боролось із залишками Радянського Союзу, із скверу Гоголя прибрали пам`ятник радянським міліціонерам. Рішення про його демонтаж прийняли ще в січні, до повномаштабного вторгнення, проте, війна завадила реалізувати плани вчасно.

Але поруч із хорошими новинами йшли й погані, зокрема відгукувались наслідки окупації та оточення. Багато ніжинців незаконно зберігають зброю та боєприпаси, що може призвести до жахливих наслідків. 12 травня поліція вилучила у місцевого мешканця гранатомет РПГ, ручну гранату та понад півсотні патронів калібру 5,45 мм.

ЛІТО-2022

Перший місяць літа в Ніжині почався із мистецтва, 17-річна Яна Силенок створила серію вражаючих малюнків про війну в Україні, а 15-річна школярка Дарина Ігнатенко презентувала вірші на воєнну тематику. Також ніжинські таланти розпростяглися за межі міста та регіону. У Львові художниця Катерина Васечко представила збірку робіт присвячених агресії росії проти українського народу.

Крім того радували не лише мистецькі, але й спортивні досягнення містян ніжинський боксер Артур Давиденко на міжнародному турнірі в Угорщині виграв поєдинок у боксера з Канади.

Проте незважаючи на буденні справи місто не забувало про війну, ніжинський волонтерський рух продовжував втілювати проєкти на допомогу ЗСУ. У Ніжині влаштували традиційний, вже 9-й, велопробіг до Дня Констуції України. Мета велофлешмобу – зібрати кошти для військових. Крім цього Ніжинська громада активно збирала кошти на автівку, яка поїхала на допомогу військовим у напрямок Бахмуту.

День Конституції України: в Ніжині стартував онлайн велопробіг «Я допомагаю  ЗСУ». Фото | Уездные новости

Липень у Ніжині розпочався із комунальних питань: підготовки до опалювального сезону, який обіцяє бути тяжким, та місячника з благоустрою укриттів. Мешканці багатоповерхівок прибирали підвальні приміщення від сміття.

Також обговорювались не менш актуальні питання, представниця Червоного Хреста Ліза Саєнко підняла хлилю обурень через продаж гуманітарної допомоги, яку надає організація для потребуючих.

Та були й більш приємні новини, зокрема за період війни у Ніжині одружилось 266 пар, а у пологовому народились 8 двоєнь. До того ж Ніжинська міська лікарня не зареєструвала ні одного хворого на COVID за тиждень.

Хорошим настроєм заряджали здобутки ніжинців: вихованиця “Позитивчику” Каріна Нагорна задобула перемогу на змаганнях із художньої гімнатики у м. Львів; школярі ЗОШ №15 отримали призові місця у конкурсі читців ім. Тараса Шевченка; ракетомоделісти вибороли медалі на змаганнях у Латвії; школярка Маргарита Сокол здобула перемогу на змаганнях із спортивної гімнастики у Німеччині.

Проте у Ніжині досі відгукувались наслідки оточення, чоловік, який проживав у селищі, що межує з Ніжином, зберігав цілий арсенал зброї: пластикову коробку з дротами, чотири радіостанції із зарядними пристроями, елементи живлення, пістолет, чимало набоїв, автомобільний конденсатор, книжку під назвою «Схеми», контейнер із порохом і речовину, схожу на пластид.

У серпні ніжинці не стояли осторонь волонтерського руху й щосили допомогали ЗСУ. Дружини військових провели майстер-клас по виготовленню шоколаду для дітей, а виручені кошти передали захисникам. До речі, діти – найактивніші волонтери, школярі ЗОШ №15 на імпровізованому блокпосту зібрали більше тисячі гривень для ЗСУ.

Серпень був багатий й на інші події, наприклад, у Ніжині продовжувалась тенденція дерусифікації та декомунізації, вулиці міста, які носили російські назви перейменували на честь міст побратимів та загиблих героїв, загалом до переліку увійшло 56 вулиць та провулків.

У розпал літа в Ніжині продовжувалась реконструкція Гоголівської, за результатами голосування та оцінками конкурсного журі було обрано ескіз муралу, який з’явиться на оновленій вул. Гоголя. Перемжцем стала Надія Феофанова.

Також там 9 серпня відкрили оновлений РАЦС. Тепер молодята один із найпам’ятніших днів будуть зустрічати у більш мальовничому місці.

В Ніжині відкрили нове приміщення РАЦСу – Чернігів.Сity

У кінці літа сталась ще одна важлива для міста подія – Ніжинська ТГ отримала відзнаку “За мужність та героїзм”. Ця відзнака присвячується кожному мешканцю громади, тим, хто разом із військовими проживав війну та був готовий стояти за місто будь-якою ціною, дивлячись ворогу прямо в очі.

23-24 серпня дві найвагоміші дати для кожного українця – День прапору та День Незалежності. Ніжинщина особливо відзначилась на ці свята, адже в нашому районі майорів найбільший прапор Чернігівщині.

ОСІНЬ-2022

1 вересня пройшло без традиційного першого дзвоника, а школярі зутріли вчителів та однокласників з екрану комп’ютера. 30 серпня начальник Управіння освіти Ніжинської міської ради Валентина Градобик оголосила, навчання в закладах освіти проходитиме онлайн.

Однак школярі Ніжина та України звикли до дистанціної форми навчання, яку започаткували під час епідемії ковід, який, до речі, повернувся. Станом на 07.09 у КНП “Ніжинська міська лікарня” було зафіксовано 19 хворих на коронавірус, через тиждень їх було вже 62. 23 вересня – 317.

Також зростала захворюваність на ГРВІ, 13 вересня інфікувалось 112 осіб, 23.09. вже 520.

Що важливо на Чернігівщині скасували світломаскування й в Ніжині почали відновлювати вуличне освітлення, проте ні містяни, ні українці не знали, що світломаскування краще за графіки відключення електроенергії.

Жовтень застав Ніжин у розпалі ремонтних робіт: заміна тротурної плитки по вул. Шевченка, 11; завершальні роботи по Гоголівській; ремонт 2-ї частини алеї Шевченка. Це лише мала частина того, де місто зазнало перетворень.

реконструкція – Новини Ніжина

Та пори те, що Ніжив втілював свої мрії, він не забував й про інших. Школярі спільними зусиллями придбали тепловізор для ЗСУ, який коштує близько 200 тис. грн. Крім того, Ніжинський будинок культури виготовив більше 100 окопних свічок для військових, щоб освітити їм дорогу до перемоги.

Адже місто завжди пам`ятає своїх героїв, а також тих, хто віддав життя за майбутнє України. 14 жовтня на День захисника України ніжинці відзначили військових, які проявили відвагу під час активних бойових дій на територійї громади. А також вшанували пам`ять загиблих героїв хвилиною тиші та покладанням квітів.

Також у цей день на фасаді будівель, де здобували освіту полеглі бійці, відкрили меморіальні дошки.

У Ніжині відкрили 9 меморіальних дошок загиблим Героям. Фото – Новини Ніжина

На жаль, війна забирає тисячі життів, не тільки військових, але й мирного населення. 10 жовтня – один із найстрашніших днів, коли росія завдала масового ракетного удару, з метою знищити енергетичну інфраструктуру України. Унаслідок обстрілу загинуло 19 цивільних, постраждало -105.

Пошкодження енергетичної інфраструктури, у більш ніж 10 регіонах, призвело до масових відключень світла по всій країні. Відтоді українці навчились жити в темряві, про те їх внутрішнє сяйво видніється з усіх точок світу.

Та окрім сумних новин були й хороші, ніжинці отримали безліч нагород та відзнак: боксери СК “Легіонер” зайняли призові місця на змаганнях в столиці; НДУ отримав нагороду від центру оцінювання якості освіти; ракетомоделіст Олександр Радченко здобув перемогу на Кубку Європи; дзюдоїстка Наталія Чистякова отримало бронзу молодіжної першості Європи.

Листопад продовжував обурювати ніжинців неочікуваними відключеннями світла, проте 3 числа “Чернігівобленерго” разом із його підрозрілам дійшли згоди та оприлюднили для мешканців Чернігівщини графік можливих відключень електроенергії.

Та незважаючи на постійну відсутність світла українці продовжували жити та боротись.

2 листопада у стінах Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя відбувся благодійний концерт команд телевзійної Ліги Сміху на підтримку ЗСУ. За результатами заходу вдалось зібрати 47 тис грн для військових.

Одним із найвизначніших днів 2022 року стало 11 листопада – дата звільнення Херсону. Хвиля емоцій охопила всю Україну. Емоцій безмежної радості та смутку, адже армія росії залишає після себе руїни, смерть та жорстокість. Жителі Херсонщини потребували допомоги, як моральної, так й матеріальної. Тому ніжинці згуртувавши зусилля відправили фуру з допомогогою для жителів Херсонщини.

З Ніжина на Херсон поїхала ціла фура гуманітарної допомоги. Фото і відео –  NizhynNEWS

Останній місяць 2022 року відзначився для Ніжина цілим калейдоскопом подій.

На початку грудня місто вибороло грант на 100 тис євро для будівництва сонячної електростанції для Ніжинського водоканалу.

Та крім того, що ніжинці із щирою вдячністю приймають допомогу, так само щиро вони її надають. У День Збройних сил України містяни передали військовим 2-і автівки.

День Збройних Сил України: Ніжин передав ще 2 автівки військовим. Фото –  Новини Ніжина

Крім того місто не забуло й про воїнів тилу, невтомний волонтерський фронт, який щодня наближає перемогу. 5 грудня в День волонтера благодійників відзначили подяками та грамотами на знак вдячності за їх працю.

Важливими для міста стали ще дві події, нарешті Ніжинську районну лікарню передали на баланс міста. Це питання було дуже дискусійним, депутати районної ради сперичались та не могли знайти рішення, до кого перейде медичний заклад. Та в результаті майже одноголоно вирішили, лікарня має стати частиною Ніжинської ТГ та разом із міською утворити потужне медичне містечко.

Також у грудні відбулось офіційне відкриття Гоголівської після довготривалої реконструкції. Оновлена вулиця вітала містян кардинально іншим, сучасним виглядом. Протягом ремонту там замінили плитку, встановили фрагменти знайденої старовинної бруківки, вимостили дубову мостову – імітацію тієї, яка біла там сотні років тому, її частини виявили під час реконструкції та навіть хотіли зберегти, але час взяв своє зруйнувавши старе дерево. Крім того, встановили огорожу в сквері Гоголя, вздовж вулиці лавки, ліхтарі та смітники. Варто зауважити, що це не завершальний етап реконструції, на Гоголівську ще чекає ремонт фасадів.

вулиця Гоголя – Новини Ніжина

Незважаючи на велику кількість подій Ніжин не забував про наших захисників та продовжував робити все, щоб допомогти військовим. “Жіночий десант” ініціював відправити святкові смаколики на фронт, студенти Ніжинського професійного ліцею побуту та сервісу виготовили медово-імбирне печево, а всі охочі могли висловити вдячність ЗСУ намалювавши на смаколиках символічний малюнок.

350 сердець для ЗСУ: із Ніжина на фронт поїдуть смаколики. Фото – Новини  Ніжина

Крім того ніжинські дітлахи на День святого Миколая влаштували благодійний концерт, де власними зусиллями зібрали 20 тис. грн на допомогу захисникам.

А в кінці року на оперативній нараді керівників управлінь та відділів Ніжинської міської ради заклади Ніжина передали на допомогу ЗСУ більше 200 тис. грн.

Ось таким видався 2022 рік для Ніжина. Незважаючи на війну, вибухи, перебої зі світлом українці продовжують жити та боротися за незалежність.

Увесь колектив сайту “Нежатин” вітає вас із прийдешніми святами. Ми бажаємо вам миру та усмішок!

Дарина Кузнєцова

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь