Мощі трьох чернігівських святих УПЦ (МП) повернули до Троїцького собору у Чернігові

 

 

 

 

1 квітня до Троїцького собору Української православної церкви повернули мощі трьох чернігівських святих: святителя Феодосія, преподобного Лаврентія і Філарета Гумілевського. Про це повідомив вчений секретар НАІЗ “Чернігів стародавній” Сергій Черняков на офіційному сайті заповідника.

Нагадаємо, Троїцький собор – один із трьох храмів, які були в безоплатному користуванні УПЦ, але термін дії договорів закінчився. Заповідник “Чернігів стародавній”, на балансі якого перебувають ці храми, просить їх повернути. УПЦ наполягає на праві користуватися ними й надалі й подала судовий позов.

УПЦ, згідно з релігієзнавчою експертизою Держслужби з питань свободи совісті, є структурним підрозділом Російської православної церкви.

Адміністрація заповідника звернулася з листом до начальника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса з проханням сприяння у поверненні мощей святителя Феодосія Углицького, преподобного Лаврентія та святителя Філарета Гумілевського Українською православною церквою до Троїцького собору. Із заявами до начальника Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Нідзельського та до начальника Служби безпеки України в Чернігівській області Ляха щодо застосування до зазначених неправомірних дій, необхідних заходів реагування згідно з чинним законодавством України“, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що мощі трьох чернігівських святих привезли до Храму Всіх святих Чернігівських, що на проспекті Левка Лук’яненка, 22 березня. Про це в коментарі Суспільному сказав настоятель храму протоієрей Петро Казновецький.

За його словами, попросили про це самі віряни. Як каже секретар Чернігівської єпархії УПЦ Ігор Пидан, до Троїцького собору не всім зручно добиратися, особливо людям поважного віку. А Храм Всіх святих розташований у більш людному місці.

Формально переміщення мощів оформили так: настоятель храму Петро Казновецький написав листа з проханням їх перевезти. Очільник Чернігівської єпархії УПЦ його погодив.

Як перевозили мощі до Храму Всіх святих Чернігівських — дивіться у відео.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь