Лише за 2 дні (10-11 квітня поточного року) у медичні заклади обласного центру поступили 37-річний житель м. Чернігова та 73-річна жителька Чернігівського району з підозрою на ботулізм.
Спеціалістами ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нині проводиться санітарно-епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження для підтвердження діагнозу. Можливою причиною захворювання також є вживання риби в’яленої непатраної домашнього виготовлення.
Отже, незважаючи на те, що з 1 квітня нинішнього року на Чернігівщині запроваджено заборону на вилов риби у всіх водосховищах, річках у кореневих водах, в придатковій системі водойм (протоках, гирлах, озерах, ставках та інші водоймах, в тому числі і у таких, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені), люди продовжують нехтувати простими правилами уникнення цього серйозного захворювання.
А зазвичай риба заражається ботулотоксином через пісок або річковий мул, який у свою чергу може містити збудника хвороби, накопиченого під час перебування під льодом. Втім, риба – не єдина «домівка» ботулізму.
Небезпека може виникнути через вживання м’ясних та овочевих консервів, домашньої ковбаси, що не пройшли відповідної теплової обробки.
Вакцинації проти ботулізму не існує! Тому, аби не наражати себе на небезпеку, варто виважено ставитись до приготування домашньої консервації та річкової риби. А у разі появи перших симптомів хвороби – запаморочення, погіршення зору, задухи, підвищення температури – необхідно не зволікати зі зверненням до лікаря.
Пам’ятайте – у разі такого серйозного захворювання, як ботулізм, рахунок йде на хвилини!
За матеріалами Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України
Фото з мережі
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram