“Ніжин без околиць”: усвідомлюємо всі ризики, передбачаємо можливу хвилю критики, але розпочинаємо!

У нашому місті розпочинається розробка програми “Ніжин без околиць”. Це значить, що всі вулиці Ніжина, які потребують ремонту, будуть проаналізовані щодо необхідного фінансування, а також буде спланований системний підхід до черговості їх ремонтування.

 Так, як у Ніжині переважна більшість грунтових доріг, які роками “чекають” на ремонт, то на виконання цих робіт, ймовірно, підуть роки, але то не біда. Головне – розпочати і не відстуступати від наміченого плану.

Детальніше про це – у розмові з депутатом Ніжинської міської ради, радником міського голови Сергієм Охонько.

-Питання системного ремонту ніжинських доріг “назрівало” роками… Знаємо, що Ви неодноразово підіймали цю тему й раніше?

-Так, уже за часів не однієї влади я підіймав питання щодо створення чіткого проєкту, який би включав у себе планування ремонту всіх вулиць міста Ніжина: як центральних, так і околиць. Було б добре, якби люди, які звертаються до влади з цих питань і з якихось причин не отримали відповідь, все ж розуміли, коли планується ремонт їхньої вулиці.

–Що, на Вашу думку, основне в цьому проєкті?

-Головне, щоб цей проєкт був дієвий, а не просто складений на папері.

Ми усвідомлюємо політичні ризики, адже багато хто може назвати цей проєкт популістичним, і фахівці з таких питань вбачають у ньому великі ризики, адже ця програма може і не реалізуватися із-за своєї затратної фінансової складової. Тому за цей проєкт і не бралися роками.

Та як тільки міський голова Олександр Кодола підтримав пропозицію, вся наша команда включилася в роботу.

Звісно, ми передбачаємо можливу хвилю критики, але все одно, ми повинні були стати на цей шлях. Це прозорий, чіткий і зрозумілий процес для населення, але важкий для тих, хто ним керує. І, додам, не кожне місто може дозволити собі розпочати таку реконструкцію.

–Орієнтовно, скільки часу на це потрібно?

– Поки важко сказати, розуміння буде після розробки та затвердження програми.

На мою думку, за фіналом проєкту це повинно бути внесено в стратегію розвитку міста Ніжина. Звісно, ми не говоримо про те, що абсолютно всі дороги в нашому місті будуть заасфальтовані – це неможливо, давайте виходити із реалій сьогодення. Але ремонт усіх доріг має бути виконаний згідно цього проєкту. І я не можу зараз передбачити, на скільки років це розтягнеться: 8, 10, чи 12. Усе стане зрозуміло, коли ми доопрацюємо цей проєкт.

Головне, щоб процес почався, і я дякую міському голові Олександру Кодолі та всій команді, яка його підтримала.

-Озвучена міським головою сума коштів, потрібних на реалізацію “Ніжина без околиць” – дуже значна: понад один мільярд гривень. З його слів, гроші поступово виділятимуть з міського бюджету роками…

-Зрозуміло: щоб реалізувати цей проєкт, потрібно буде врази збільшити фінансування саме якісного ремонту доріг, що приведе до недофінансування інших напрямків. Але ж сподіваємось, що, незважаючи на військові дії, ми, зі свого боку, зможемо збільшити надходження до міського бюджету. Головне, щоб цей проєкт виконувався, незважаючи на будь-яку владу, іншу, яка прийде через 3-5 років… Нехай це буде таким собі основним правилом, за яким всі міські голови і депутати працюватимуть на майбутнє.

Підкреслю: не за забаганками тієї чи іншої політичної сили, яка прийде до влади, а саме за господарським підходом до облаштування вулиць нашого міста.

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь