Бути чи не бути в Ніжині новій зоні відпочинку

 

 

 

 

Із настанням літа у мешканців Ніжина виникає проблема –  куди поїхати скупатися, по засмагати, відпочити. Їдуть у село Липів Ріг чи Колесники, де громади викопали непогані ставочки, або ж до Чернігова на «Золотий пляж». Тому представники Ніжинського козачого полку внесли владі пропозицію – створити свою зону відпочинку та оздоровлення в районі меблевої фабрики.

Повідомляє Нежатин.

На думку ініціаторів, ця ідея має цілий ряд переваг і гарні види на майбутнє: у межах міста є вільна, екологічно чиста територія; за меблевою фабрикою, поруч із водоймою, знаходиться великий зелений масив, який виділяє багато кисню, у велику спеку там можна відпочити, скупатися. Крім того ця ділянка розташована в центрі міста (10 хвилин ходу від Покровської церкви і від міської лікарні).

І ось минулого тижня  до місця запропонованої зони відпочинку вирушила численна комісія з посадовими особами різноманітних служб Ніжина (архітектури, землевпорядкування, водного господарства тощо), аби на місці розібратися що й до чого.

Біля річки пішли емоційні перепалки.

Козаки гаряче доводили про необхідність створення «Козачої долини». Для цього необхідно поглибити русло річку, очистити його,  облагородити правий берег, зробити пішохідний місточок на лівий берег, поряд викопали озерце, яке підживлюватиме джерельце, що протікає неподалік, зробити відповідне облаштування пляжу. Власники дач доказували протилежне, наголошуючи про можливе затоплення їхніх ділянок. Були й такі, хто казав, що тут грунти  – торф’яники, і сюди навіть заганяти спецтехніку небезпечно. То ж треба просто почистити русло річки в районі шлюзу та й на цьому крапка, хай купаються люди. Інші придивлялися, обмірковували, а то і просто відмовчувалися.

Хто б заперечував – зайвий куточок, де ніжинці та гості міста мали б змогу відпочити і тілом, і душею, нікому не завадив би. А там дивись і не такий уже затратний проєкт «Жива ріка» мав би право на життя. Очистили б озерце, відродили заплаву Остра, засадивши перезволожені місцини  вищими водними рослинами. Та й із несанкціонованими скидами давно слід розібратися, а їх містом  – до 30(!).

Але… До справи треба підходити помірковано. Залучити спеціалістів, все прорахувати, зважити, не забуваючи про Земельний та Водний Кодекси і про те, що неподалік розташований об’єкт стратегічного значення.

То як же використовуватиметься ця територія, – рішення прийматиме влада міста і  громада в цілому. Його ми й чекатимемо…

Олександр Василенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь