24 травня – Всесвітній день обізнаності про шизофренію

 

 

 

 

Всесвітній день обізнаності про шизофренію впроваджено щоб допомогти людям усвідомити, що це захворювання – одне з найважчих психічних хвороб у світі.

Багато хто упереджено ставиться до шизофреників, вважаючи їх не хворими, яким потрібна медична допомога, а загрозою для суспільства, божевільними людьми, агресорами. Звичайно, що такі хворі потребують підтримки, бо вилікуватися і позбутися цієї хвороби назавжди практично неможливо.

Можна подолати симптоми, але не можна забути, що тебе називали шизофреником.

Конкретні причини появи розладу вченим медикам так і не вдалося виявити. Вважається, що захворювання розвивається через взаємодії активного гена з навколишніми негативними факторами.

Хворі не винні, що зіткнулися з таким діагнозом. А більшість із них і зовсім у свій час зазнали страшних емоційних випробувань, що й призвело до «хвороби душі та розуму».

Шизофренія – один з найсерйозніших розладів психічного здоров’я, який впливає на повсякденне життя людини.

Чому виникає шизофренія?

🔺Кожен випадок особливий. Є декілька чинників, які можуть спричинити хворобу.Шизофренія часто передається в спадок, однак за це не відповідає жоден ген. Скоріше деякі комбінації генів можуть зробити людину схильною до розвитку хвороби.

Водночас дослідження людей з шизофренією показали, що в структурі їхнього мозку є тонкі відмінності. Ці зміни спостерігаються не у всіх хворих на шизофренію й можуть виникати у людей, які не страждають на психічні захворювання. Але вони припускають, що частково шизофренія може бути захворюванням мозку.

Водночас шизофренію можуть спричинити і зміни рівня нейромедіаторів — дофаміну та серотоніну. Деякі дослідження показують, що причиною проблеми може бути дисбаланс між ними. Інші виявили, що зміна чутливості організму до нейромедіатора є однією з причин розвитку шизофренії.

Також шизофренія може розвиватися у дітей із низькою вагою при народженні, які народилися передчасно або мали нестачу кисню під час пологів. Ці чинники можуть вплинути на мозок.

На розвиток хвороби у старшому віці може вплинути сильний стрес: втрата роботи або житла, смерть близьких, розірвання стосунків, фізичне, сексуальне або емоційне насильство. Однак самі по собі ці ситуації не здатні спричинити шизофренію. Вони можуть тільки слугувати тригером для тих, хто перебуває в зоні ризику.

Ось основні симптоми, які спостерігають у хворих на шизофренію:

• галюцинації — наприклад, пацієнт може чути голоси або бачити речі, яких насправді не існує;

• параноя;

• гіперболізація або викривлене розуміння дійсності;

• втрата або знижена здатність будувати плани;

• порушення комунікаційних функцій;

слабке вираження емоцій;

• втрата задоволення;

• сплутана свідомість;

• проблеми з мовленням;

• порушення логічного мислення;

• неприродна поведінка та рухи.

Що потрібно знати про шизофренію та які важливі особливості варто врахувати: це один із таких розладів психіки, про який знає практично кожна людина. Його часто відображають у фільмах. Тільки там все виглядає інакше, ніж це є насправді.

Є кілька фактів щодо хвороби, які допоможуть усвідомити масштаби проблеми у світі. Хворих на цю недугу понад 20 млн. чоловік у світі. Стан відноситься до категорії «важких».

Для патології характерними є:

• порушення самосприйняття, емоційного стану, мислення, сприйняття навколишнього світу, поведінки;

• найчастішими симптомами є галюцинації, коли людина бачить і чує те, чого насправді немає, а ще маячні ідеї;

• хвороба сильно впливає на працездатність. Вона здатна ускладнювати навчання та робочу діяльність. Пацієнти з цим діагнозом часто в очах оточуючих видаються загрозою, покидьками суспільства. Поширені такі проблеми, як порушення прав та дискримінація шизофреників.

Ця хвороба лікується. Якщо регулярно і без збоїв використовувати спеціальні медикаменти, можна досягти хороших результатів та стійкої ремісії.

Оскільки шизофренія – це дуже складний розлад, навколо неї склалось багато міфів та чуток, які сильно ускладнюють отримання хворими належної медичної та соціальної допомоги. Психотерапевт Аруба Кабірро звінчала кілька з них.

Міф: Шизофренія може бути пов’язана з розладом множинної особистості.Правда: Хоча термін “шизофренія” можна перекласти, як “розщеплення”, воно стосується не самої особистості, а когнітивного функціонування, тому шизофренія та розщеплення особистості – це різні розлади.

Міф: Психотерапевти ставлять діагноз шизофренія усім, хто має галюцинації або марення.Правда: Ні, наявність галюцинацій ще не означає наявність шизофренії. Це дійсно поширені симптоми, але далеко не єдині. Більше того, не у всіх пацієнтів, що мають шизофренію, вони проявляються.

Міф: Шизофренія – це хвороба на все життя.Правда: Шизофренія успішно лікується, хоча процес лікування досить довгий. Можливо, не всі випадки вдається вилікувати, але результати досліджень по всьому світу дозволяють робити сприятливі прогнози.

Міф: Люди, що страждають на шизофренію відрізняються жорстокістю.Правда: Це надмірне узагальнення. Не треба вважати, що всі люди з шизофренією небезпечні. Так, у деяких пацієнтів трапляються епізоди з застосуванням насильства, однак робити такі узагальнення несправедливо.

Міф: Шизофренія – це спадкова хвороба.Правда: Не завжди. Те, що член вашої родини страждає на шизофренію, ще не означає, що вона проявиться і вас. На її появу впливають і інші фактори, такі як навколишнє середовище, хімія мозку, зловживання наркотиками, тощо. Навіть якщо ваш близнюк захворів на шизофренію, шанси, що це ж захворювання проявиться у вас становлять лише 50%.

Всесвітній день шизофреніка допомагає зрозуміти, що ця група хворих теж потребує підтримки та розуміння, а також любові рідних людей, адже вони такі ж пацієнти, як люди з раком, запаленням легень та іншими патологічними станами.

Лікар психіатр Безпалий В.М.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь