Електрик з Ніжина на дозвіллі вишиває картини не гірше за жінок

 

 

 

 

Уперед голку, стебловий, петельний, тамбурний, коз­лик… Більшість чоловіків навряд чи скажуть, про що йде мова. Але не 32-річний Андрій Колесник із Ніжи­на. І хоч вишивкою він захо­плюється менш ніж рік, його роботам уже можуть поза­здрити вишивальниці зі ста­жем. І це при тому, що фах у чоловіка суто технічний – працює Андрій майстром Ні­жинської дільниці з експлу­атації електричних мереж №1 Ніжинського РЕМ.



– Вишивати я почав, і правда, недавно. Нікого, мабуть, не зди­вую, коли скажу, що моїм ідей­ним натхненником у цій справі стала дружина Оля. Вона у мене справжня майстриня! – посміха­ється Андрій.
– А я вишиваю з дитинства. – долучається до розмови Оль­га. – Була ще школяркою, коли ми з батьками переїхали з Черніго­ва у Велику Кошелівку Ніжин­ського району. У місцевій шко­лі вчителем образотворчого мис­тецтва і трудового навчання пра­цювала наша родичка. Вона й по­казала мені, як вишивати хрести­ком. Дала якусь тканину метр на метр, і я щось там собі длубала. А в старших класах я проходила на­вчання у Вертіївському навчаль­но-виробничому комбінаті де всі ми здобували додаткову спеці­альність. Моя називалася “народ­ні ремесла”. І там моєю основною роботою також була вишивка. Після цього я ще трохи вишивала на перших курсах університету, а по­тім закинула цю справу – баналь­но не вистачало часу. Коли наро­дилася перша дитина (дочці Олі від першого шлюбу Маші 13 ро­ків. – Авт.). я більше захопилася плетінням спицями, бісером. А вже перед другою декретною від­пусткою якось побачила в магази­ні з товарами для рукоділля вагіт­ну, яка мала ось-ось народжува­ти. Вона прийшла по нитки для ви­шивання. Я тоді аж посміхнулася, так це мило виглядало… Це ж лю­дина вишиватиме якусь красу, по­ки малеча ростиме. Вирішила: а чому б і собі так не зробити? Дав­но ж не вишивала, років 17 минуло з того часу, як востаннє брала в руки голку. Отак і почалося… Спо­чатку я просто шукала готові схе­ми для вишивки в Інтернеті, але за ними вишивати було непросто, по­тім уже натрапила на PDF-файли – стало легше, а згодом знайшла і спеціальні програми для читан­ня схем в електронних форматах. Звісно, з маленькою дитиною (донечці Андрія та Олі Полінці рік і 9 місяців. – Авт.) час на такі за­няття обмежений, тож в основно­му пошуком схем, їх роздруківкою займався саме Андрій. Як згодом і купівлею тканини та ниток. Але й це ще не все. На різних каналах, у різних групах для вишивальниць я побачила у дівчат спеціальні під­ставки, станки для вишивання. Довелося Андрієві робити мені такі ж самі. – сміється Оля.

Тут треба сказати, що роди­ма Колесників взагалі дуже твор­ча: Андрій захоплюється виробами з дерева, Оля плете і гаптує, Маша малює фарбами і співає. Разом же вони ще й малюють картини за но­мерами.
Це величезне щастя, коли всі члени родини мають схожі за­хоплення, адже тоді всі розуміють одне одного і ні в кого не виникає претензій, чому стільки часу ви­трачається на якусь незрозумілу справу, – говорить Андрій. – Вза­галі саме на цьому ми з Олею спо­чатку і зійшлися. Познайомились ми рівно чотири роки тому (роз­мовляємо 20 травня. – Авт.). Так вийшло, що цього ж дня я потрапив до неї додому, і перше, що мені ки­нулося в очі, – картина за номера­ми! Мене це також цікавило. Коли вже почали жити разом, малюва­ли такі картини всією сім’єю. Коли вже накопичилося близько десят­ка тих картин, вирішили їх продати через OLX, бо ж просто нікуди бу­ло дівати. Там же я продаю і деякі свої дерев’яні вироби підсвічни­ки, лампи. Взагалі любов до дере­ва у мене, мабуть, від батька. Люблю, коли такі унікальні речі є вдо­ма. У нас їх, щоправда, не так уже й багато – ті ж лампи та підсвічники, підставка для взуття, дзерка­ло. Це те, чим я займаюся на дозвіллі. А тепер до цього додалося ще й вишивання.


– На ютубі є чимало відеороликів, як вишивають саме чоловіки. – каже Оля. – Ось я періодично і показувала їх Андрієві. Найбільше нас вра­зив захисник з Івано-Франківщини Руслам Ружило, який на передовій між боями вишивав український прапор.

– Захотілось і собі спро­бувати, чи зможу я зроби­ти щось таке цікаве, – про­довжує Андрій. – Тим більше що про вишивку, завдяки Олі, я до цього вже знав достатньо, та й якісь початкові навички мав – ще у школі на уроках трудового навчан­ня в нас якось був “обмін професіями” з дівчатами, тож ми вишива­ли для мам невеличкі серветочки.

Спершу я вишивав під пильним контролем Олі. Вона у мене дуже скрупульозна в цьому плані, тож підказувала, допомагала. А потім уже й сам прилаштувався. Швид­кість у мене, звісно, не така, як у дружини, але…
Свої перші роботи колегам Ан­дрій показав на День вишиванки – саме тоді в АТ «Чернігівобленерго» проводили конкурс вишив­ки. Навіть без знання, що це робив чоловік, вони викликали захоплення. Яким же було здивування жінок-майстринь, коли вони дізнали­ся, що акуратні, з використанням різних технік та ідеальним виворо­том роботи — справа рук чоловіка, та ще й вишивальника-початківця!
– Уся справа в тому, що Ан­дрій – дуже точна і дуже відпові­дальна людина. Вдома я часто на­зиваю його міліметристом, – говорить Оля. – Бо ж у кожній своїй роботі він усе виміряє до міліме­тра, продумає до найменшої дріб­ниці, завжди зверне увагу на, зда­валось би, зовсім незначні дета­лі. Мабуть, тому і вишивання дало­ся йому так легко. Зараз ми живе­мо у винайнятій квартирі, але продумуємо дизайн для своєї. І в ній обов’язково буде багато вишитих виробів, які ми вже готуємо!

– Вишивка – це національ­ний код українців, надбання наших предків, ознака древності україн­ської культури, тому навіть у наш вік нанотехнолопй треба її розвивати і передавати ці знання від поколін­ня поколінню. Причому неважливо, хто це робитиме – чоловік чи жін­ка, – підсумовує Андрій – Так, мож­ливо, комусь це і здається дивним, що у вільний від роботи час чоловік вишиває, та насправді це дуже ці­каве заняття, яке захоплює, заспо­коює і розвиває фантазію! Присвя­тивши йому бодай трохи свого ча­су, ви долучаєтесь до збереження цієї вагомої частини нашої культу­ри. І це дійсно круто!

Джерело: газета “Гарт” від 25.05.2023, Катерина Дроздова

gorod.cn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь