Близько 30 туш диких кабанів спалили: на Чернігівщині ліквідували спалах африканської чуми свиней

 

 

 

 

На території Ічнянського національного природного парку зняли карантинні обмеження щодо спалаху африканської чуми свиней. Таке рішення ухвалили 20 червня на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії в Прилуцькій РВА.

Про це Суспільному розповів начальник відділу економічного та агропромислового розвитку транспорту та зв’язку Прилуцької РДА Володимир Бобожко.

Загалом, щоб запобігти розповсюдженню африканської чуми свиней, туші диких кабанів спалили, а останки захоронили у спеціально відведених місцях. Для цього залучали працівників ДСНС. 26 кабанів виявили мертвими, три — застрелили, каже Володимир Бобожко.

Організували постійний огляд території з метою виявлення трупів диких свиней для їх утилізації, а також проведення депопуляції. При виявленні африканської чуми свиней, відповідне чинне законодавство передбачає депопуляцію, тобто знищення, всього поголів’я диких свиней“.

Всі заходи, щодо ліквідації спалаху африканської чуми, провели до 10 травня. Протягом наступних 40 днів спостерігали. За цей час африканську чуму свиней не виявляли.

З 10 травня по 19 червня проводили моніторинг ситуації, відстежували, але за цей час нових загиблих голів не було. Це стало підставою для того, що скасувати карантинні обмеження“, — розповів Володимир Бобожко.

Африканська чума свиней не несе загрози життю людей, розповіли в Держпродспоживслужбі. Вона швидко поширюється серед свійських та диких свиней.

Нагадаємо, африканську чуму свиней у парку виявили 29 березня. Відібрані матеріали відправили до Києва на експертизу в Науково-дослідний інститут.

Останній раз африканську чуму свиней на Чернігівщині виявляли у січні 2022 року на території Добрянської ТГ. Пік захворюваності припадав на 2014-2016 роки.

Як розповів начальник відділу мисливського господарства, полювання та рекреації Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Микола Пиріг, станом на лютий 2023 року, на Чернігівщині нарахували 2 173 диких кабанів.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь