На Чернігівщині виявили місця гніздування червонокнижних чорних лелек

 

 

 

 

Чорний лелека – один із найзагадковіших, унікальних і найменш вивчених представників фауни України. Цей лісовий птах гніздиться у віддалених глухих кутках старих заболочених лісів, що не зазнали втручання людини. Найбільше полюбляє листяні ліси, заплави. Веде потаємний спосіб життя й уникає шуму, дуже чутливий до візитів на гніздову територію.

На пошуки цього загадкового птаха філією Чернігівське лісове господарство ДП «Ліси України» була організована експедиція у складі представників цього підприємства, фахівців Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА і науковців.

Експедиція обстежила території Остерського, Карпилівського, Моровського, Сорокошицького та Любецького лісництв. У трьох із них виявлені гнізда чорного лелеки, зокрема в Остерському, Любецькому та Сорокошицькому.

Так, на території Остерського лісгоспу в заповідному урочищі «Псьолів острів», що входить до регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», було помічене гніздування лелеки чорного. Гніздо розташоване на дереві дуба на бічній гілці на висоті приблизно 8 метрів.

Птахи оселилися поблизу річки Десна, адже живляться вони переважно тваринною їжею. Здебільшого це риба завдовжки навіть до 25 сантиметрів, жаби, тритони, різноманітні водяні комахи, рідше плазуни. Іноді споживає водяні рослини.

Жиле гніздо лелеки чорного також знайдено в Любецькому лісництві, неподалік болотного масиву на дереві сосни звичайної, на висоті приблизно 10 метрів. Біля дерева виявлені всі ознаки життєдіяльності птаха: пір’я, шкаралупи яєць та залишки їжі.

Крім того, гніздування лелеки помічене на дереві вільхи у Сорокошицькому лісництві, але, на жаль, без ознак присутності птахів. Можливо, пара з якихось причин не змогла прилетіти до своєї домівки, та будемо сподіватися, що наступного року в гнізді з’являться молоді лелеченята.

Варто зауважити, що в подальшому виявлені гнізда працівниками лісництв будуть взяті під охорону. До речі, відповідно до Санітарних правил в лісах України, навколо місця гніздування лелеки чорного в радіусі 1000 метрів заборонено здійснення будь-яких заходів із поліпшення санітарного стану лісу.

Маємо надію, що охоронні заходи дадуть свій результат – і вже наступного року чисельність цих особливих й унікальних птахів на Чернігівщині збільшиться.

Довідково: чорний лелека занесений до Додатку ІІ Бонської Конвенції (міжнародної угоди) про збереження мігруючих видів диких тварин, Додатку ІІ Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів та до Червоної книги України зі статусом «вразливий».

Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 11.03.2019 № 102 затверджено План дій щодо збереження чорного лелеки.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь